Eltrona- opinie na temat jakości internetu

Rozmowy o wszystkim, ale nigdy o niczym

Moderator: LuxTeam

Filonka

Eltrona- opinie na temat jakości internetu

Post autor: Filonka »

Witam. Chciałam zapytać czy są na forum użytkownicy internetu od firmy Eltrona. Szukamy providera, który zapewni dobrą i stabilną jakość połączeń, a przy okazji nie zedrze z nas za instalację. W kontekście cenowym Eltrona wydaje się być sensowną opcją. Zanim jednak podpiszę umowę na 2 lata, wolę upewnić się czy to dobry wybór. Interesuje mnie głównie internet- telewizja bardziej przy okazji. Będę wdzięczna za wszelkie opinie.
Awatar użytkownika
PandOr

Post autor: PandOr »

Spieszę z porada.
od 2 lat mam kontakt z Eltrona jako dostawca TV. Generalnie-SYF!
Sygnał bardzo często zanika i nie mam do nich już cierpliwości.
Za miesiąc pozbędę się tego problemu razem z TV ;)
Pamiętaj jednak, ze u nich płaci się za abonament TV, rocznie z góry.
Co do internetu to trudno mi powiedzieć. Ja musiałem wziąć pakiet TV, bo internet mam od LOL. Maja jakaś umowę wiązaną, która chyba narusza pewne prawa...ale to temat na odmienna dyskusje.

Jeśli masz możliwość to instaluj FIBRE. Śmiga cudnie, póki co:)

Hmmm..chyba pisałem nie na temat, ale zal mi to kasować ;P
Filonka

Dzięki za wiadomość na temat Eltrony. DObrze wiedzieć.
A co to jest to Fibre, to co? Masz na myśli internet LuxFibre od P&T? Przymierzaliśmy się do nich, ale opłaty za instalację nas trochę zniechęciły (jesteśmy rozpieszczeni po Polsce, gdzie internet instalują Ci za złotówkę).
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
PandOr

Post autor: PandOr »

Filonka pisze:Dzięki za wiadomość na temat Eltrony. DObrze wiedzieć.
A co to jest to Fibre, to co? Masz na myśli internet LuxFibre od P&T?
Sorry.. zrobiłem skrót myślowy.
Mialem na myśli światłowód, jest w ofercie chyba każdego dostawcy. (Numericable, LOL, Eltrona, Post)
JA szczęśliwie w budynku miałem już położony światłowód i dzięki temu nie kosztowało to tak drogo; tylko (sic!) 95 € za podłączenie.

Generalnie, mi się kalkulowało zrezygnować z TV i dopłacić do szybkiego internetu. Wcześniej za pakiet "LOL Komplett 50" płaciłem 44 € plus TV 18€. Teraz place 69€ za sam internet, który działa 4x szybciej- teoretycznie ;)
misio

Post autor: misio »

Za złotówkę to możesz mieć w kraju z gospodarka oparta na konkurencyjności.

Jednak od 5 lat mam PT i nie narzekam.
k_jj

Post autor: k_jj »

Filonka pisze:Dzięki za wiadomość na temat Eltrony. DObrze wiedzieć.
A co to jest to Fibre, to co? Masz na myśli internet LuxFibre od P&T? Przymierzaliśmy się do nich, ale opłaty za instalację nas trochę zniechęciły (jesteśmy rozpieszczeni po Polsce, gdzie internet instalują Ci za złotówkę).
Pozdrawiam
O ile dobrze się orientuję to wiekszość operatorów w GD dzierżawi światłowody od LuxConnect (jako tzw. dark fiber) i sprzedaje jako własną usługę, więc jeśli tylko kable są podciągnięte to umowę można podpisać z dowolnym operatorem.
Dobrze się zorientować czy pod swoim adresem dostępne jest wyłącznie połączenie 30 Mb/s (POST nazywa to LuxFibre S) bo to oznacza że światłowód nie jest dostępny jako FTTH (czyli bezpośrednio do mieszkania) tylko dociągnięty do jakiegoś węzła w pobliżu i stamtąd Internet podłączają przez modem vDSL kablem telefonicznym (tzw FTTN). To oznacza internetową loterię bo prędkość połączenia zależy od odległości, niezależnie od tego co jest w umowie - im dalej tym wolniej. Np. w mojej umowie jest 20Mb/s ale modem zawsze łączy się na 17.7 Mb/s, więc nawet jeśli podpiszę umowę na wyższą prędkość to kabel 'magicznie' się przecież nie skróci. W dodatku za tą wyższą 'wirtualną' prędkość płacić trzeba tak czy inaczej, bo 30 Mb/s w umowie to prędkość maksymalna a operator świadczy usługę jako 'best effort' i to nie ma znaczenia czy z powodu odległości modem będzie się łączył się tylko na 15 Mb/s... ciężko to potem odkręcić jeśli umowa już podpisana
Filonka

Dzięki za bardzo cenną informacje! Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ