mslawomir pisze:ile KM zyskales po zdjeciu dpf? mozna to okreslic?
Nie odcinałem, szukałem aby nie miał oryginalnie (3.0 TDI)
Po wycięciu DPF - trzeba zmienić wtryski na mniejsze - i daj bozia żeby taki model występował bez DPF'a, jak nie występował, to wycinanie DPF'a to wyższa szkoła jazdy i de facto poza kontrolką na desce informującej o dopalaniu spalania nie zmniejszy, chyba że softa ktoś napisał od podstaw. Kuniów wcięcie DPF'a nie doda... chyba że przy okazji ktoś chipsnie mapki silnika/wtrysku/turbo.
Najlepsze DPF'y ma 1. BMW 2. Mercedes - prawie bezobsługowe...
myślę że przy piwie można by porozważać inne opcje (PW?)
ale mi nie chodzi o to kto ma lepsze
piwko, nie mam w tej chwili na to miejsca, sorki, taki czas,
o wyciecie sie nie martwie, sa miejsca sprawdzone
dpf zmniejsza moc i jego usuniecie przywraca sily, a soft trzeba zmieniac, bo elektronika wciaz bedzie widziala dpf...
Slawus, ty nie słuchaj sloika bo to nie on będzie na kanale tylko ty. Dpf poprawia jakość spalin pod względem zatrzymywania sadzy. Masz jedno wyjście. Jedz na "palę" i jak by co to wal glupa - ze niby nie wiedziales i ze takie kupiles. Najwyżej będziesz musiał zarejestrować auto w pl.
gabrjel pisze:
Swoje autom mam chipsowane - z 224KM do 302KM i wiem że spaliny są gorsze o około 20-24% (sprawdzane na maszynie w PL) - w SNCT nie było problemu... może dlatego że mam 2 rury ?
Lekki offtop:
Ten chip to samym programem był robiony czy cos było wymieniane?
misio pisze:Slawus, ty nie słuchaj sloika bo to nie on będzie na kanale tylko ty. Dpf poprawia jakość spalin pod względem zatrzymywania sadzy. Masz jedno wyjście. Jedz na "palę" i jak by co to wal glupa - ze niby nie wiedziales i ze takie kupiles. Najwyżej będziesz musiał zarejestrować auto w pl.
I trzymaj sie zdala od wiejskich mechaników.
nie scialem jeszcze DPF- na razie zbieram info, wiem, ze zabiera sadze ze spalin, druga strona (choc wciaz dyskusyjne), ze wzrasta poziom oleju w silniku (przy zapychaniu) i silnik skraca swoj zywot....
misio pisze:Dpf poprawia jakość spalin pod względem zatrzymywania sadzy. Masz jedno wyjście. Jedz na "palę" i jak by co to wal glupa - ze niby nie wiedziales i ze takie kupiles.
nie scialem jeszcze DPF- na razie zbieram info, wiem, ze zabiera sadze ze spalin, druga strona (choc wciaz dyskusyjne), ze wzrasta poziom oleju w silniku (przy zapychaniu) i silnik skraca swoj zywot....
Wzrasta poziom oleju jeśli nie jest zmieniony soft i wtryski, a wzrasta poziom oleju smarującego bo przedostaje się pierścieniami na cylindrach olej napędowy do miski olejowej i wału korbowego. Jeśli jest emulator komputer daje większą dawkę i przez to większe sprężanie (jak jest DPF/FAP to też tak może być - przykład słynny w PL problem Quashai/X-Trail z silnikiem Renault 136KM).
Więc jak usunięcie DPF - to tylko
-ciach ciach na rurze
-wymiana wtrysków
-zmiana softu (ewentualne chipsowanie)
Ale zamiast rozważać takie tematy - bo pewnie jeździsz dużo po mieście i ciągle na dopalaniu DPF. Daj swoje auto jakiemuś wariatowi szybkości (co by się sugerować mną - ja już nie - za dużo przygód) - niech poleci do Polski przez Niemcy tym autem. Gwarantuję Ci że jak będzie 8-9h na dopalaniu w Niemczech DPF nie zapali Cię przez pół roku.
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."