Temat wałkowany na okragło ale... ile kosztuje utrzymanie

Rozmowy o wszystkim, ale nigdy o niczym

Moderator: LuxTeam

Awatar użytkownika
kajapapaja

Post autor: kajapapaja »

ElaB pisze:Kurcze a mi o szkołę średnią chodzi
hej, a swoja dorga - do ktorej klasy by ewentualnie pociecha/pociechy szly?
===============================
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

Kaja, jak spojrzysz na poczatek watku, to sie dowiesz - starsza pociecha lat 11, jezeli w PL chodzi do klasy 4, to pojdzie tu do 5 podstawowki, jak chodzi do 5 klasy w PL, to byc moze zapisza tu do 1 secondaira....Choc czesto jak dziecko nie zna (dosc dobrze) jezyka obcego (jezykII, nauczany tu od poczatku podstawowki), proponuja rok nizej, zeby dac szanse na nadgonienie tego jezyka.

ElaB, moja corka przyjechala tu majac niespelna 11 lat (4 klasa w PL, 11 lat konczyla miesiac po przyjezdzie, w marcu) i zapisali ja do 5 klasy podstawowej, co odpowiada tu 4 klasie polskiej. Jak Twoja pociecha jest rok starsza, to zapisza ja do secondaire, do 1 klasy.
Awatar użytkownika
kajapapaja

Post autor: kajapapaja »

bamaza42 pisze:Kaja, jak spojrzysz na poczatek watku, to sie dowiesz - starsza pociecha lat 11,
no nie doczytalam, sorki
bamaza42 pisze:ElaB, moja corka przyjechala tu majac niespelna 11 lat (4 klasa w PL, 11 lat konczyla miesiac po przyjezdzie, w marcu) i zapisali ja do 5 klasy podstawowej, co odpowiada tu 4 klasie polskiej. Jak Twoja pociecha jest rok starsza, to zapisza ja do secondaire, do 1 klasy.
bamaza dobrze mowi... ale mozesz porownac podreczniki, z jakich uczy sie twoje dziecko z podrecznikami wymaganymi w polskiej sekcji SE, porownac i zdecydowac, czy dac dziecko jeszcse do 5 primaire czy juz do 1 secondaire. dzieciaki miedzy soba i tak tego nie roznicuja....
ponadto szkola, szczegolnie nowym dzieciom, zapewnia dodatkowe lekcje jezyka obcego
ale te wszytskie informacje znajdziesz na stronie szkoly :-) <okok>
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
Awatar użytkownika
Biała

Post autor: Biała »

To ja mam oszczędne dziecko - mniej więcej tyle mój syn wydaje przez cały rok szkolny.
Faktem jest, że nie kupuje żadnych słodkich napojów - wodę zabiera z domu, a zamiast drożdżówek woli domowe kanapki. Za to wydatki mojej córki będą zapewne w przyszłym roku podobne do podanych powyżej. Dziewczyny są jednak droższe w utrzymaniu <roll>
Ola
Awatar użytkownika
Biała

Post autor: Biała »

ElaB, moja corka przyjechala tu majac niespelna 11 lat (4 klasa w PL, 11 lat konczyla miesiac po przyjezdzie, w marcu) i zapisali ja do 5 klasy podstawowej, co odpowiada tu 4 klasie polskiej. Jak Twoja pociecha jest rok starsza,
Mój syn z kolei jako 11 latek poszedł od razu do secondaire. W tutejszej szkole podstawowej w kl.5 np. z biologii przerabiali to, co moj syn miał w Polsce w kl. 4
Moja córka również ma podręcznik do przyrody do kl.4 a jest w kl.5
Podręcznik z matematyki do 1 kl. secondaire jest też do klasy 5 szkoły podstawowej.
Nie jest to więc takie proste.
Ola
MaWi

Post autor: MaWi »

Biała pisze:Dziewczyny są jednak droższe w utrzymaniu <roll>
Mysle, ze nie ma co narzekac - i tak mamy dobrze; wszak sa na ziemi kraje, gdzie, zeby zapewnic corce przyszlosc trzeba miec na podoredziu stado wolow albo skrzynie zlota albo przynajmniej pare wielbladow. Taka cena. W porownaniu z tym odchowanie zenskiej latorosli made in UE wychodzi naprawde tanio <mrgreen>
ElaB

Post autor: ElaB »

Bardzo wam wszystkim dziękuję za pomoc w ocenie kosztów w LUX. Naprawdę bardzo jesteście pomocni, bardziej niż francusko -języczne strony internetowe :) Naszukałam się naczytałam się co dalej czas pokaże :) Pozdrawiam
ODPOWIEDZ