Przez Luksemburg na drugim biegu?

Awatar użytkownika
jespere

Post autor: jespere »

Dyskusja rzeczywiscie robi sie dziwna, bo wariatow nie brakuje zarowno posrod rowerzystow jak i posrod kierowcow aut (znam takich, ktorzy takie maja podejscie kierujac samochodem, jak opisani powyzej przez Mawiego rowerzysci...).
Na szczescie takich nie ma na naszym forum, wiec chyba nie o to chodzi.
Wrocmy do tematu 30km/h. W wielu miastach o tym ograniczeniu zdecydowano w referendum. Ludzie sami sobie zgotowali ten los :)

Co sadzicie o takim genralnym ograniczeniu dla calego miasta Luxemborga?
MaWi

Post autor: MaWi »

jespere pisze:Co sadzicie o takim genralnym ograniczeniu dla calego miasta Luxemborga?
Zaskocze Was, ale ja nie mam nic przeciwko temu. Jak sie dobrze wczytacie w moj pierwszy post, nie mial on nic do tego czy ograniczenie samo w sobie jest "be" czy "cacy"; bylem jedynie ciekaw, czy odnosic sie ono bedzie takze do szalonych rowerzystow, ktorzy i taki zakaz gotowi byliby w stanie lamac bez pardonu :)
Awatar użytkownika
jespere

Daj juz spokoj z tymi rowerami. Na rowerze naprawde trudno osiagnac predkosc 30km/h.

Wyobrazacie sobie taka parade 30km/h od Alzingen, przez Gare, a potem dalej, np przez caly Kirchberg? To chyba zajeloby 2 godziny.

http://moto.wp.pl/kat,1025763,title,Z-g ... &_ticrsn=3
Awatar użytkownika
stary

Post autor: stary »

Od Kirchberga do miast jest w dol wiec można przekroczyć 30kmh i pamiątkowe zdjęcie za opłatę dostać lecz w druga stronę trudniej będzie <brum> <aparat>
Awatar użytkownika
jespere

Zrobilem dzisiaj doswiadczenie, przejechalem sie kawalek po miescie 30km/h i stwierdzam jednoznacznie, ze jestem przeciw.
Takie ograniczenie spowoduje znaczny wzrost wypadkow zasniecia za kierownica.
Awatar użytkownika
stary

Post autor: stary »

jespere pisze: Takie ograniczenie spowoduje znaczny wzrost wypadków zaśnięcia za kierownica.
takie samo ryzyko istnieje na autostradach przy 90kmh na pustych i prostych odcinkach (nie mowie tu o luks tylko o dużych krajach gdzie można przejechać kilkaset km
MaWi

Post autor: MaWi »

jespere pisze:Zrobilem dzisiaj doswiadczenie, przejechalem sie kawalek po miescie 30km/h i stwierdzam jednoznacznie, ze jestem przeciw.
Takie ograniczenie spowoduje znaczny wzrost wypadkow zasniecia za kierownica.
Panowie, a moze by tak solidarnie zrobic tzw. "strajk wloski"?

Umawiamy sie z jakas setka kierowcow (lepiej gdyby bylo to dobrze ponad setka, ale setka to juz jakas "znaczaca sila" w Luksie ;) ), ze przez tydzien wyjezdzamy codziennie w godzinach szczytu na ulice w stolicy i jezdzimy max. 30 km/h. Ani centymetra na godzine szybciej. I to najlepiej po obu pasach – takze lewym – tam gdzie sa po dwa. W koncu jak globalne ograniczenie, to powinno dotyczyc wszystkich, nie? Ciekawe jak szybko inni uzytkownicy drog by wymiekli... :)

Przy czym ja nie mam naprawde nic przeciwko ograniczeniom. Mam jedynie alergie na bezgraniczna glupote niektorych uzytkownikow drog. I to niezaleznie od przestrzegania przez nich przepisow drogowych. Bo przepisy nie zostaly wymyslone dla idiotow, a ich przestrzeganie nie uzasadnia bezmyslnosci na drodze. Tymczasem wielu uzytkownikow drog (w tym nie tylko kierowcy samochodow) uwaza, ze jak przestrzegaja przepisy, to juz z myslenia sa zwolnieni. Taka jest moja prywatna teoria na temat.
gabrjel

Post autor: gabrjel »

Co do roweru to niewiele brakuje i będzie tak w LUX:
http://www.youtube.com/watch?v=XbGJog172Kc
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."
Awatar użytkownika
jespere

pomysl strajku jest kuszacy, poczekajmy az projekt zostanie naglosniony w prasie. Trzeba oflagowac auta jakims fajnym logo ze skreslonym 30km/h...
Awatar użytkownika
jespere

Borys

Post autor: Borys »

jespere pisze:Trzeba oflagowac auta jakims fajnym logo ze skreslonym 30km/h...
He he he , proponuje na jednych drzwiach naklejke ze skreslona "trzydziestka" ( nie , nie chodzi o kobiete ) a na drugich drzwiach logo PL LU :)
Ura Bura Szef Podwóra
Awatar użytkownika
jespere

juz widze te tytuly w prasie: anarchisci z polski chca wzrostu ilosci wypadkow na ulicach Lux : )
ODPOWIEDZ