W Nowym Roku luksemburska policja ma dla nas specjalny podarunek – w trosce o bezpieczeństwo na drogach będą głębiej niż zwykle sięgać do kieszeni niesfornych kierowców. Także kolekcjonerzy punktów karnych będą mieli szanse znacznie szybciej niż dotychczas uzbierać sobie komplet. Więcej kosztować będzie przede wszystkim jazda z nadmierną prędkością, jazda pod wpływem alkoholu oraz korzystanie z telefonów komórkowych podczas jazdy w sposób niezgodny z obowiązującymi przepisami. Przykładowo wynik z policyjnego alkomatu między 0,8 a 1,2 promila "nagradzany" będzie 4 punktami karnymi, zaś powyżej 1,2 – sześcioma. 4 punkty stracić można także jadąc o ponad 40 km/h szybciej, niż jest to dozwolone. Za agresywną jazdę otrzymać będzie można 2 punkty karne; wreszcie za rozmowę z telefonu komórkowego podczas jazdy bez zestawu głośnomówiącego, oprócz dotychczasowego mandatu, dostaniemy 1 punkt karny. Wiele pozycji w policyjnym cenniku mandatów podrożało o 100%. M.in. jazda bez zapiętych pasów bezpieczeństwa kosztuje obecnie 149 euro. Podobna stawka dotyczyć będzie kierowców, którzy podjeżdżają zbyt blisko do jadących przed nimi samochodów (kodeks drogowy określa minimalną odległość w jakiej powinny znajdować się jadące w tym samym kierunku i po tym samym pasie pojazdy) oraz motocyklistów poruszających się bez kasków na głowie. Inflacja, jak się okazuje, dotyczy więc także luksemburskich mandatów...
wiadomość za www.wort.lu
Wyższe mandaty i więcej punktów
Wyższe mandaty i więcej punktów
Ostatnio zmieniony 01-01-1970, 01:00 przez Redakcja, łącznie zmieniany 1 raz.
~–~–~–~–~
Redakcja
Redakcja
Re: Wyższe mandaty i więcej punktów
A to od kiedy to ?Redakcja pisze:Wiele pozycji w policyjnym cenniku mandatów podrożało o 100%. M.in. jazda bez zapiętych pasów bezpieczeństwa kosztuje obecnie 149 euro. Inflacja, jak się okazuje, dotyczy więc także luksemburskich mandatów...
W zeszla srode zatrzymali mnie i za niemanie pasow wlepiono mi mandata w wysokosci 49 EUR oraz 1 pkt karnego.
Ura Bura Szef Podwóra
Ja slyszalem, ze od stycznia, ale od ktorego? Nie wiadomo. W cytowanym artykule z Worta ( http://www.wort.lu/wort/web/letzebuerg/ ... -raser.php ) nie podaja dokladnej daty wprowadzenia w zycie, zas na stronie internetowej policji prozno szukac jakiejkolwiek informacji na ten temat (albo musze zmienic okulary na mocniejsze...).Borys pisze:A to od kiedy to ?
W zeszla srode zatrzymali mnie i za niemanie pasow wlepiono mi mandata w wysokosci 49 EUR oraz 1 pkt karnego.
A moze dla stalych klientow zachowuja po prostu stawki sprzed podwyzki na zasadzie pakietu lojalnosciowego? <mrgreen>
W angielskiej wersji Worta jest troche wiecej detali: http://www.wort.lu/wort/web/en/luxembou ... /index.php oraz mala korekta: nowa stawka za niemanie pasow to nie 149 ale 145 euro. Niestety i tu na prozno szukac dokladnej daty wprowadzenia nowych przepisow.
Re: Wyższe mandaty i więcej punktów
Boski kraj i raj na ziemi macie w tym Luksie, za szybka jazde jeszcze punkty odejmuja <rotfl> U nas u okupanta dodaja punkty za takie wykroczenie <rotfl>Redakcja pisze:4 punkty stracić można także jadąc o ponad 40 km/h szybciej, niż jest to dozwolone.
A wlasnie, ze odejmuja....niestety tez mnie to "dotknelo" (-2pkt), oprocz mandatu a 145 eur...za (za)szybka jazde...Tu jest taki sysytem, ze kazdy kierowca jest wyposazony w 12 punktow. Za kare te punkty sie traci, a zeby bylo "zabawniej" - punkty wracaja na konto po 3 latach...wiec lepiej miec sie na bacznosci...MichalSos pisze:za szybka jazde jeszcze punkty odejmuja