Dzień Niepodległości

MaWi

Post autor: MaWi »

lsky pisze:Nie dalej jak wczoraj widziałem w kilku oknach portugalskie flagi. Raczej trudno wyobrazić sobie taki gest ze strony naszych współziomków. A szkoda.
A czemu nie pojsc na calosc:
  • – flagi w oknach,
    – biało-czerwone opaski na rekawach
    – znak Polski Walczacej malowany biala farba na murach domow
Moim zdaniem to zestaw "absolutne minimum prawdziwego patrioty".
Awatar użytkownika
czeczu

Post autor: czeczu »

dyrekcyja forumowa po tych głosach powinna zwiększyć dawkę symboli patriotycznych, może już w nowej ramówce!
np. hymn przy otwarciu strony, zdjęcia prezydenta i jego żony oraz podobne on-line gadżety-bajery patriotyczne?
Nigdy nie wiadomo, kiedy pojawi się hiszpańska inkwizycja!!!
Awatar użytkownika
digilante

Post autor: digilante »

Prawdziwy patriota powinien siedziec w PL i tam podatki placic. "Put your money where your mouth is".
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
slavicis

Post autor: slavicis »

Witam, a ja mimo wszystko będę nadal walczył bo Polska jest zagrożona.
A propos tych wypisów, komentarzy i waszych wypocin to właśnie dlatego ta Polska tak dziś wygląda. Żenada. Mam prawo się wypowiadać, i pewnych spraw nie toleruje. To że tyle pokoleń walczyło o naszą wolność trzeba uszanować. A to że znalazło się wiele sprzedawczyków, zdrajców i kolaborantów (jak zresztą w każdym społeczeństwie), to każdy wie. Wywalcie flagi obcych państw w okienku, na aucie, koszulki itd... bo to fashion - fajowe co nie - , sorry ale mnie to po prostu śmieszy. Patriotyzm jest rzeczą świętą w USA i wielu innych potężnych krajach. A większość Polaków woli się uważać obywatelami UE, europejczykami. Zobaczymy za 15-20 lat. A co do Kościoła, wiary itd... to "róbta co chceta" jak mówi wam ten w czerwonych okularach.
Awatar użytkownika
inesitka

Post autor: inesitka »

No nie, nie mogę nie zabrac głosu.... Bez kpin i ironii, kawa na ławę.

Slavicis, zakopane, Isky, dlaczego uważacie, że macie monopol na patriotyzm i sposób jego wyrażania? Padł zarzut o odstępstwo od słownikowej definicji, więc proszę bardzo, przytaczam za Słownikiem języka polskiego PWN:

Patriota: człowiek kochający swoją ojczyznę, gotów do poświęceń dla niej

http://sjp.pwn.pl/lista.php?co=patriotyzm

Nie ma tu mowy o symbolach (typu flaga) i ceremoniach (typu msza katolicka).

Skoro patriotyzm to uczucie, to wg mnie każdy ma prawo do wyrażania go na swój sposób - bo każdy jest inny. Flagi, msze, pieśni patriotyczne to uświęcone tradycją, ale nie jedyne formy patriotyzmu. Posiadanie w awatarze flagi innego kraju nie jest dowodem braku patriotyzmu. Czy tylko to, co na zewnątrz się liczy? Skąd wiecie, że osoby, które nie poszły na mszę, nie słuchały np. tego dnia pieśni patriotycznych w domu, nie czytały książki o historii Polski albo nie opowiadały znajomym nie-Polakom o Piłsudskim?

Bardzo podobał mi się komentarz Białej:

" napisałabym raczej "Koncert był bardzo wzruszający, utwory przepięknie wykonane, tylko przykro, że było nas tak niewielu. Może w przyszłym roku spotkamy się w większym gronie, byłoby miło :) "

To jest propozycja konstruktywnego myślenia. Ja tak właśnie rozumiem patriotyczną postawę.

Panowie Slavicis, zakopane, Isky, bardzo proszę o ustosunkowanie się do mojego posta.
MaWi

No, wiec po pierwsze – sluchajcie inesitki, bo to bardzo rozsadna kobieta, a przy okazji prawdziwa patriotka (to nie zart, lecz prawda).

Po drugie:
lsky pisze:A jeśli kpisz, to zważ, że kpisz z czegoś co dla wielu osób może być ważne i dla wielu też kończyło się nienajlepiej
Nie kpie z symboli! Pietnuje ich naduzywanie, bo – bardzo przepraszam, ale uwazam ze wszystko, nawet swietosci, maja swoje miejsce. Wszystkiemu nadany jest wlasciwy moment. Teraz nie rozstrzeliwuja za wieszanie flag w oknach, co nie musi oznaczac, ze powinny wisiec w kazdym oknie. Flaga ma takze pewne okreslone przeznaczenie i naduzywana... niestety – traci swoj majestat.

Dla mnie patriotyzm, to pokazywanie codziennym zyciem, ze Polak, to czlowiek godny zaufania, uczciwy, pracowity, albo jak kto woli – "fajny gosc". Patriotyzm, to takze upowszechnianie polskiej kultury, uwrazliwianie ludzi ktorych tu spotykamy na polska sztuke, muzyke, literature. Uswiadamianie naszej historii i waznej roli naszej Ojczyzny w dziejach Europy i swiata, ale bez ksenofobicznych zapedow. Tego wszystkiego nie da sie zrobic flaga wywieszona w oknie. Flaga w oknie mozna co najwyzej dac lokalnej spolecznosci sygnal – tu mieszkaja Polacy – jesli nie jestescie z nami, jestescie przeciwko nam. To dla mnie zaden patriotyzm i nawet jesli tylko ja tak mysle, to przy swoim pogladzie pozostane.

Powiem wiecej. Uwazam wywieszanie flag przez Portugalczykow za pewien rodzaj kulturowego atawizmu. Brak koncepcji na wyroznienie swojej tozsamosci narodowej czyms, co byloby znacznie bardziej wartosciowe i lepiej przyjete, niz kolorowy kawalek materialu (sorki, ale dla nie-Portugalczykow ten symbol nie oznacza wiele wiecej).

Przyklad z zycia? W naszej wsi jestesmy jedyna polska rodzina. Wszyscy wiedza o tym, nie dlatego, ze wywieszamy flagi, nie dlatego, ze afiszujemy sie ze swoim patriotyzmem, ale dlatego, ze bierzemy czynny udzial w zyciu tutejszej (luksemburskiej!) spolecznosci, stanowiac jej coraz bardziej potrzebne ogniwo. Dla Luksemburczykow to, ze jestesmy Polakami, jest wtorne (i byloby takie, nawet gdybym chodzil z flaga i Matka Boska w klapie), ale coraz czesciej slysze, czuje i doswiadczam, ze to ze mam cos do zaoferowania ludziom z ktorymi przyszlo mi tu zyc, jest postrzegane bardzo pozytywnie, wlasnie przez fakt, ze jestem Polakiem. Promowanie pozytywnej postawy – pracowitosc, otwartosc na innych (w tym nie-Polakow!), chec pomocy, dostrzeganie w ludziach ludzi, bez wzgledu na ich pochodzenie – to jest dla mnie patriotyzm, bo w ten wlasnie sposob inne nacje tutaj beda nas (Polakow!) bardziej szanowac. Ja to wiem, bo po kilku spedzonych w Luksemburgu latach zaczynam wlasnie tego doswiadczac.

I wreszcie po trzecie:
slavicis pisze:Mam prawo się wypowiadać, i pewnych spraw nie toleruje. To że tyle pokoleń walczyło o naszą wolność trzeba uszanować. A to że znalazło się wiele sprzedawczyków, zdrajców i kolaborantów (jak zresztą w każdym społeczeństwie), to każdy wie.
Masz prawo wypowiadac sie i nie tolerowac. Najlepszy dowod – Twoje wszystkie wypowiedzi nadal istnieja na tym forum <mrgreen>
A na powaznie – tyle pokolen walczylo o nasza wolnosc przede wszystkim dlatego, bysmy my nie musieli tej walki kontynuowac. Poza tym, kto wg ciebie we wspolczesnym swiecie jest sprzedawczykiem, zdrajca i kolaborantem? Ten kto wyjechal za granice? Ten kto pracuje dla obcego kapitalu? Ten kto nie oddaje Polsce tego co od niej dostal w postaci wychowania i edukacji? Ten kto nie placi w Polsce podatkow?

To co w takim razie robisz w Cessange i dlaczego opusciles przepiekny Krakow? Czy patriotyczne piesni i odtrutka w postaci flagi odczarowuja rzeczywistosc i daja ci prawo, by innych, zyjacych dokladnie w ten sam sposob co ty, z ta roznica, ze nie afiszuja sie flaga i krzyzem, nazywac zdrajcami i sprzedawczykami? Przepraszam, ale nie tylko nie rozumiem, ale i nie toleruje takiego relatywizmu pogladow. I mam do tego prawo.

(PS. Podatki place w Polsce :) to tak na wszelki wypadek, gdyby ktos mial zastrzezenia <mrgreen> )
misio

Post autor: misio »

MaWi pisze:niz kolorowy kawalek materialu (sorki, ale dla nie-Portugalczykow ten symbol nie oznacza wiele wiecej).
Ogolnie dobrze napisane, ALE kazda flaga wymaga pewnego szacunku. Moze flaga Portugalii nie jest jakims obiektem westchnin i kultu (mojego) ale szacunek sie jej nalezy. Inna sprawa, ze jak graja mecz to flagi sa wszedzie. Z tego co slyszalem, to lokalne wladze staraja sie to juz ograniczac, bo tak naprawde to obca flaga na obcym terytorium ma prawo wisiec na OFICJALNYCH przedstawicielstwach tychze krajow. To ze flagi wisza wszedzie, albo przed hotelami, to juz tylko przymykanei oka lokalnych wladz.
MaWi

misio pisze:Moze flaga Portugalii nie jest jakims obiektem westchnin i kultu (mojego) ale szacunek sie jej nalezy.
A gdzie tu mowa o braku szacunku? Symbole religijne tez powinny byc szanowane bez wzgledu na wyznanie, ja jednak nie mam problemu z tym, ze Zyd czy muzulmanin nie pada na kolana przed krzyzem. Dla mnie zupelnie wystarczy, ze go nie bezczesci, a ze dla niego to tylko kawalek drewna?... Potrafie sie z tym pogodzic.
zakopane

Post autor: zakopane »

Dobra rodacy POKOJ z WAMI powiedziałem co mialem powiedzieć a to dedytacja dla wszystkich polaków http://www.youtube.com/watch?v=x6v2dVCGleU http://www.youtube.com/watch?v=62hSEK3f ... re=related
slavicis

Post autor: slavicis »

MaWi "wieśniak luksemburski z gatunku Północnik" wogóle co to jest co to ma znaczyć, ile ty masz szacunku do północy Luxemburgu, nie rozumiem? co ty mi o Polsce tutaj kazania robisz i odkręcasz kota w worku?

Napisałem post, podtrzymuję że nie mam szacunku dla Polaków którzy nie znaleźli czasu na świętowanie niepodległości. Natomiast rozumiem że pochodzący z rodzin gdzie nie uczono umiłowania do Boga, Ojczyzny, rodziny, a liczyła się tylko kasa, biznes i przetrwanie w każdych warunkach - nie mogli świętować bo wystąpił brak wiedzy.

Jeżeli ktoś nie jest w stanie raz w roku coś konkretnego zrobić, świętować niepodległości naszej ojczyzny, a tylko atakować publicznie że uważam się za patriotę i pytać o moje powody pobytu w Cessange, to wam odpowiem : wrócę wkrótce do Polski.

Decyzję podjąłem po kilku dniach spędzonych w tym materialistycznym państwie.
Mam też dość patrzeć na tych polaczków co tylko myślą o dorabianiu. Mam dobre stanowisko, kasę itd, ale nie mogę spać spokojnie bo jestem patriotą, a tak jak wielu moją dewizą jest BÓG HONOR OJCZYZNA!

Nie bądźcie tacy pewni że czasy Polski Walczącej minęły bezpowrotnie. Niestety znów prawdziwi patrioci będą musieli walczyć o wolność właśnie takich wielu. Kilka lat po tym jak traktat lizboński wejdzie w życie, a eurokraci położą łapy na wszystkie dziedziny życia, zacznie się bunt i nowa Wiosna Ludów w Europie. Wtedy kto pierwszy będzie stał na barykadzie? a kto tysiące postów na polska.lu wypisywał?

Odpowiedzcie sobie jak Niemcy obchodzili upadek muru berlińskiego w 2009? Jak Sarkozy 14.07 i 11.11 zapraszał pół świata na przemarsze armii republikańskiej na polach? Nie widzicie na autach w LUX - Roude Leiw - , flagi GDLux wiszą w wielu oknach i na masztach w ogródkach. To jest też patriotyzm, i ten proces będzie się pogłębiał w Europie, a wielu Polaków z masy zostaje na co dzień ogłupianych i wykorzenianych z tradycji i patriotyzmu przez media.
A tymczasem w Polsce tzw."polskojęzyczne" media (które mają siedziby właśnie w Lux, albo w Niemczech, Norwegii itd) edukują iż patriotyzm to ciemnogród bardzo niebezpieczny, bo my Polacy mamy przecież tendencje nazistowskie...
W eter poszczają że jesteśmy winni II wojny światowej bo ugody nie potrafiliśmy znaleźć z III Rzeszą, w końcu w to polskie dzieci uwierzą i na starość będą głupoty na forach wypisywali.

No i w końcu odpowiedzcie mi komu zależy na tym żeby Polska była silna? Komu? Niemcom, Rosji? A może Francji? A może Unii Europejskiej?.

Dlatego zanim ktokolwiek coś na Polskę będzie pisał, niech się zastanowi jakim interesom służy.
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

slavics....cicho siedzialam, ale teraz nie moge....kto dal patriocie, jakim sie szczycisz byc, prawo do obrazania innych Polakow?.....kto dal prawo do oceny ludzi, ktorych sie nie zna??!!....Prosze Cie - nie przeginaj....takim na przyklad stwierdzeniem...
slavicis pisze:rozumiem że pochodzący z rodzin gdzie nie uczono umiłowania do Boga, Ojczyzny, rodziny, a liczyła się tylko kasa, biznes i przetrwanie w każdych warunkach - nie mogli świętować bo wystąpił brak wiedzy.
....ja sobie WYPRASZAM!!!, i mysle, ze nie tylko ja....nie znasz mnie, nic nie wiesz, ani o mnie, ani o mojej rodzinie, moich korzeniach....wiec lepiej nie pozwalaj sobie na takie stwierdzenia, prosze...
slavicis pisze:Nie bądźcie tacy pewni że czasy Polski Walczącej minęły bezpowrotnie. Niestety znów prawdziwi patrioci będą musieli walczyć o wolność właśnie takich wielu. Kilka lat po tym jak traktat lizboński wejdzie w życie, a eurokraci położą łapy na wszystkie dziedziny życia, zacznie się bunt i nowa Wiosna Ludów w Europie. Wtedy kto pierwszy będzie stał na barykadzie? a kto tysiące postów na polska.lu wypisywał?
(Czy to nie jest aby jakas fobia?....)
Jasne! Polak ma we krwi bunt, protest, przeciwko....czemukolwiek i komukolwiek - pozostalosc po wiekach zaborow i braku suwerennosci....I dlatego Polacy protestuja przeciwko kazdemu nowemu rzadowi - jaki by nie byl i co by nie robil, przeciwko czemu sie da - gejom, lesbijkom, feministkom, itp, itd.... No i jak w tym kraju ma byc dobrze??!!...Wejscie na barykady tego nie zmieni, nie poprawi....Moze juz czas najwyzszy przestac protestowac i walczyc, a wziac sie do roboty?....mysle, ze to wlasnie powinien podpowiedziec duch patriotyczny, bo to moze Polsce pomoc - budowanie, a nie destrukcja.
slavicis pisze:Nie widzicie na autach w LUX - Roude Leiw - , flagi GDLux wiszą w wielu oknach i na masztach w ogródkach. To jest też patriotyzm
- oczywiscie ! :) - z ta malenka roznica, ze oni te luksemburskie symbole eksponuja w Luksemburgu, nie w Polsce....prawda?...
slavicis pisze:No i w końcu odpowiedzcie mi komu zależy na tym żeby Polska była silna? Komu? Niemcom, Rosji? A może Francji? A może Unii Europejskiej?.
...No...mysle, ze Polakom przede wszystkim! I nam, tu, tez - bez watpienia :D
slavicis pisze:Dlatego zanim ktokolwiek coś na Polskę będzie pisał, niech się zastanowi jakim interesom służy.
Wiesz, sledze ten watek, ale nie zauwazylam, zeby ktos cos "na Polske" tu pisal (w sensie - negatywnie o Polsce sie wypowiadal...)...troche sie chyba zapedziles....
MaWi

Awatar użytkownika
stary

Post autor: stary »

ja raczej proponuje to co jest troche starsze niz nasze pokolenie i powinno wszystkich pogodzic

prosze wstac

http://www.youtube.com/watch?v=cuEjgo6A ... re=related
zakopane

Post autor: zakopane »

To prawda Luxembourg to bardzo materialistyczne państwo i niestesty polacy zarażają się tym liczy sie tylko kasa bez skrupulów bez wspólczucia,oczywiscie w polsce znajdą się materialisci ale nie w takim stopniu jak tu.TUTAJ POLACY TYLKO RYWALIZUJą MIEDZY SOBA , Są ZAZDROSNI , niestety tak jest <bezradny> Zauważylem tu rownież ,jezeli ktos jest troche więcej wyksztalcony probuje skompromitowac osobę ktora jest mniej wyksztalcona ??????????????????????CZY CZLOWIEK TROCHę LEPIEJ WYKSZTALCONY JEST LEPSZY??????????????????????????????????????????????????????????????I PO CO TO WSZYSTKO????????: Zamiast sie wspolnie wspierac pomagac sobie w potrzebie jak w rodzinie, zeby nam sie lepiej zylo na tej obczyznie, to wiecznie jakies nieporozumienia <bezradny>
Ostatnio zmieniony 19-11-2009, 19:49 przez zakopane, łącznie zmieniany 1 raz.
MaWi

zakopane pisze:TUTAJ POLACY TYLKO RYWALIZUJą MIEDZY SOBA , Są ZAZDROSNI , niestety tak jest <bezradny>
Czlowieku, piszesz tak, jak bys pierwszy raz zajrzal na to forum i nie mial pojecia o tym, co sie tu dzieje. Lepiej zastanow sie i poczytaj sobie chocby kilka ostatnich watkow zanim zaczniesz obrazac ludzi. No, chyba, ze to nie Polacy Polakom na polska.lu pomagaja kazdego dnia? Moze zatem cyklisci?...

A kolega slavicis pojechal juz tak bardzo za daleko, ze nawet nie mam pomyslu, jak to, co napisal skomentowac. Zreszta; moim zdaniem jego post komentuje sie sam. Wystarczy miec odrobine inteligencji (odrobine! "mniej wyksztalceni", jak to sam napisales, tez sobie doskonale poradza) i przeczytac to, co on napisal powyzej, zeby dac czlowiekowi spokoj z tymi jego pogladami. Ja czytajac takie cos, zaczynam sie bac...
ODPOWIEDZ