dokąd do Francji na kilka dni z dzieckami?

Te dalekie i te całkiem bliskie...
Awatar użytkownika
ogrodniczka

dokąd do Francji na kilka dni z dzieckami?

Post autor: ogrodniczka »

Hej Podróżnicy,
Zaczęliśmy się w końcu z familią ruszać po regionie. Porezerwowałam Szwajcarię (tę dobrze znam więc nie jadę w ciemno) i Belgię (znajomi polecali) ale nie mam pojęcia dokąd do Francyji. Do tego z kilkuletnimi dzieciakiami.Może ktoś z Was poleci malownicze !! miejsce na 3-4 dniowy wypoczynek gdzie dzieci nie zaszlachtują nas kwękaniem, że nudy na pudy.
Jak zwykle z góry dziękuję i obiecuję fota z wymienionych już wyżej wypadów, które to wkrótce...
Awatar użytkownika
xtheo7

Re: dokąd do Francji na kilka dni z dzieckami?

Post autor: xtheo7 »

ogrodniczka pisze:.Może ktoś z Was poleci malownicze !! miejsce na 3-4 dniowy wypoczynek gdzie dzieci nie zaszlachtują nas kwękaniem, że nudy na pudy..

Nie ma jak Alzacja na maly wypadzik w maju !

Lokalizacja: Kaysersberg lub pobliskie Kienzheim (Hotel Abbaye d'Alzpach na przyklad).
Do zwiedzania winiarnie i ruiny oraz wspaniale zamczysko Chateau Haut-Konigsberg.
Nastepnego dnia mozecie sie z dziecmi przejechac do Europa Park po drugiej stronie Renu.

Kiedys juz o tym chyba pisalem na tym froum,
Awatar użytkownika
kajapapaja

Post autor: kajapapaja »

Bretania, Dolina Loary, dorzecze rzeki Dordogne
===============================
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
Awatar użytkownika
panda

Post autor: panda »

Wissant, 4 godziny jazdy, doskonałe na 3-4 dni, nad morzem http://turystyka.gazeta.pl/Turystyka/1, ... 51641.html
Ja zawsze mam rację. Raz mi się wydawało, że nie mam racji, ale okazało się, że byłem w błędzie ;) [G.J.Gigol]
Awatar użytkownika
ogrodniczka

Dzięki Ludzie.
Dziś sobie to wygoogluję i proszę o jeszcze, wszak weekendów w tym roku sporo.
Kajapapaja - może pamiętasz jakieś szczegóły? miasto? hotel?
Awatar użytkownika
kajapapaja

Post autor: kajapapaja »

ogrodniczka, mam w domu przewodnik Pascala "Europa z dzieckiem" i tam wyszukuje ciekawostki niezbyt daleko od Lux, a co do noclegów - my generalnie nocujemy w czyms co się powszechnie nazywa youth hostel/auberge de jeunesse
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
MaWi

Post autor: MaWi »

To ja dorzuce trase przez Normandie az do Mt Saint-Michel. Po drodze do zwiedzania (takze z dziecmi!) Reims, Honfleur, Bayonne, plaze D-Day, no i oczywiscie samo Mt Saint-Michel. Wiecej, mam nadzieje, napisze niejaka anwi, bo ja polowy nie pamietam. Pamietam za to doskonale smak 40-letniego calvadosa "prosto od chlopa", ktory sprzedawal jakies 100 gatunkow tego trunku prosto z wozu drabiniastego jakies 10 km przed Mt. Saint-Michel
Awatar użytkownika
ogrodniczka

Narazie sprawdziłam Alzację - wygląda cudownie! same domki Baby Jagi. Podróż obowiązkowa! zarówno Kienzheim jak i Kaysersberg. Hotel o dziwnej nazwie wygląda fajnie.
Xtheo postaram się znależc Twoje zapiski na forum na ten temat.

Wissant też brzmi i wygląda niezle ale to już inne klimaty. Najpierw wybierzemy sie do Knokke i sprawdzimy co w trawie piszczy i czy nam odpowiadają takie wietrzne plaże.

Mt Saint Michel i cała trasa tez wydaja sie rzucać na kolana. W Honfleur kiedys byłam - czy to taka malownicza wiosna rybacka koło Douaville i Trouville? Jak to się pisze na miłość boską???

Kajapapaja dzięki za podpowiedz przewodnika.

dzięki wszystkim i czekam na jeszcze....
Awatar użytkownika
xtheo7

Post autor: xtheo7 »

MaWi pisze:To ja dorzuce trase przez Normandie az do Mt Saint-Michel. Po drodze do zwiedzania (takze z dziecmi!) Reims, Honfleur, Bayonne, plaze D-Day, no i oczywiscie samo Mt Saint-Michel. l
Ty wredny zabiasty aministratorze z okiem posrodku <evil> ! Gdzie ty kurcze dziewczyne wysylasz ????? W maliny ????
Bayonne to jest w regionie Pirenée-Atlantique, nie daleko granicy z Hiszpania a nie w Normandii . Slynne za sprawa znakomitej suszonej szynki (nota bene do nabycia w kazdym Cactusie). To tak, jakbys komus proponowal jazde z Gdanska do Krakowa przez Darlowo, Poznan, Lublin i Lodz Fabryczna ..... :)

No chyba, kolego, , ze Ci sie cos pomeradalo z normandzka miejscowoscia Bayeux, slynnej z kilimow ("arasasow" normandzkich ???) opowiadajacych historie ladowania Normanow w Anglii w roku panskim 1066. W tymze miejscu i czasie, normandzki diukWilhelm (zwany Zdobywca), potomek Rollona, czyli osiadlego w Normandii dunskiego Wikinga, pokonal, Haralda, krola poludniowo-wschodnich, angielskich Saksonow. Do militarnego sukcesu w duzej mierze przyczynil sie kontyngent znakomitych bretonskich lucznikow oraz smialy rozkaz Wilhelma spalenia WSZYSTKICH lodzi tuz po wyladowania na angielskim wybrzezu.....
MaWi

Post autor: MaWi »

O Dżizas, przemądrzały i wiecznie drwiacy z wszystkich zakapturzony dwarfie (zbyt dobrze Cie znam, bym dal sie nabrac, zes Nazgulem!) – pewnie, ze mnie sie pomerdalo (merde!), ale tez i sposob w jaki Francuzi czytaja nazwy wlasnych miejscowosci i jak bardzo jest to dalekie od mojego wyobrazenia o tym, jak nazwy tych miejscowosci pisac sie powinno, zawsze wprawia mnie w zaklopotanie. <oops>

Tak, chodzi wlasnie o Bayeux znane z bajonskich sum jako tez i najdluzszego w historii komiksu dzierganego na plotnie. Swietne miejsce na krotka przerwe w pol drogi miedzy Reims a w/w Mt Saint Michel.
ODPOWIEDZ