Pociśnięte pedały w akcji, czyli jest Nas Troje

Te dalekie i te całkiem bliskie...
Awatar użytkownika
exxtreme

Pociśnięte pedały w akcji, czyli jest Nas Troje

Post autor: exxtreme »

W tle gra najnowsze Prodigy, ktoś robi pranie, a jeszcze ktoś inny łoi gorzałę. Polska dziś znów przegrała w Strasburgu. Ale co tam! Jestem winny opis naszej wycieczki z 1 marca.

Good news - ekipa exxtreme'alnie uLouTna powiekszyła się o kolejne dwa pedały. Ale o tym dowiecie się ze zdjęć.

Po kolei. Tak się nam życie składa, że śmigamy w niedziele. Ja świeżo nasztachany chloru z Pidal, a LouT przed obiadem. Stawiamy czoła górom i pagórom. Gonimy konie i dziką zwierzynę a zaczynamy obok ronda w Bridel. To parking przed rondem jadąc od Rollingergrund. Delikatnie manewrujemy rowerami, żeby nie zadrapać świeżo umytej klasy S. Odpowiadamy po autochtońsku 'Dziń dybry' wszystkim przebiegającym obok nas. No bo to tacy zawodnicy jak my. Mają leginsy jak ja i nasz nowy nabytek grupowy, tylko że bez rowerów. Jacyś tacy chudzi. Pewnie głodni. Biegną po jedzenie. Tak. Na pewno po jedzenie. Mamy batoniki energetyczne, ale się nie dzielimy. Przed nami min. 20km walki. Część na wrednych podjazdach. Ale do rzeczy.
Mam trasę. Będziemy testować nawigację rowerową. Drogę gubimy już po 300m. Nic to. Damy radę. Gnamy w dół przez las w kierunku ronda zjazdu Bridel w Strassen. Jest pięknie. Trafiamy na kamienne słupki z wyrytymi datami. Wow - XVIII wiek? Może ktoś wie OCB? Przejeżdżamy drogę prowadzącą ze Strassen do ronda Bridel przejazdem dla rowerow z migającym znakiem. Tu zaskoczenie. Dwa auta nas kompletnie ignorują i przejżdżają pełnym pędem. Kij im w nery. Juz jesteśmy po drugiej stronie drogi. Prujemy prosto. Trzy małe hopki pokonujemy w powietrzu tak jak matka ziemia pozwala. Mijamy szlaban po kilkuset metrach i zjazd w dół. Doris (druga para leginsów) zostaje z tyłu. Ja z LouT grzejemy ile sił w nogach po zboczu singletrackiem. Jest tak pięknie, że muszę się zatrzymać. Nawet pięknie szumi wiatr. Ciekawe, bo wcześniej go nie słyszałem. LouT każe mi się odwrócić i pokazuje palcem wiadukt, po ktorym zapychają z wakacji Belgowie. To stąd ten szum ;) Szum gum ;) Dobija Doris. Cykamy fotki i dalej po krawędzi. Przeprawa przez zwalone drzewo to majstersztyk LouT. Na zdjęciu moment typu "na sekundę przed katastrofą".
Niestety, zawsze tak jest że uśmiech na twarzy szybko znika, kiedy kończy się zjazd. Pojawia się najpierw zmarszczenie brwi, zrzucenie przerzutek i piłowanie w górę pod cmentarz w Bridel. To przewyższenie było kozackie - na kilkuset metrach ponad 80 w pionie i to na ścieżce poprzecinanej cywilizowanym rynnami. Taaaaa.... LouT pokazał jak Michał Wiśniewski na co go stać i wjechał na średniej tarczy. Później trochę płakał, ale dostal nagrodę 'Star Of The Day'. Ja też wjechałem, ale myśli mialem takie dziwne. Doris dopedzila mnie na podjezdzie. Dobra ona jest. Ta Doris. Zernąłem na moje spalone kalorie i było dobrze. Po podjezdzie juz bylo ok. 800 w plecy. A przed nami jeszcze bylo 8 km. Postanowiłem przejąć dowodzenie i przemknęliśmy obok hali sportowej w B, gdzie odbywal się turniej tenisa stołowego, który reklamowalem na forum. Po minieciu Q8 i zjezdzie w strone Steinsel odbilismy w las na sciezke odgrodzona szlabanem od szosy. I tu naprawde bylo pieknie. Szeroko, lisciasto i slonecznie pomiedzy liscmi. Widok na Steinsel i Kirchberg, parowy, skały jak Światowida posągi... I to wszystko można zobaczyć idąc na spacer tak blisko cywilizacji. Niesamowite. Po podciągnięciu do sadów Steinsel podjechaliśmy chwilę asfaltówką i wzdłuż sadu przez pola dotalismy do skrzyżowania, gdzie ... zgubilismy drogę. Wstyd się przyznać, ale sposrod trzech drog wybralismy tę złą i wrociliśmy do sadów. Przez moment myslalem, że zobaczymy piernikową chatkę, ale to było tylko zaparkowane w lesie Renault. W tym czasie odezwało się kolano Doris, które koniecznie chcciało z nią nawiązać kontakt. Musieliśmy wracac. Przejechalismy tę samą trasę na abarot. I znów sprint po ścieżce. Lewo, prawo i aż zawieszenie trzeszczało. Wjechaliśmy do Bridel.
Rozstalismy się pod Q8. LouT i Doris mogli gnać w dół do domu. Ja wybierałem się jeszcze tego dnia na turniej tenisa stołowego w roli fotografa. Zrobiłem tego popołudnia dużo, dużo zdjęć.

Powyższa trasa to nieco ponad 20km. Druga część od Bridel do sadów Steinsel na górze jest warta spaceru. Pozostała część raczej dla MTB niż trekkingu. Kalorii spalismy mnóstwo, choć Doris stwierdziła, że bieganie jest bardziej efektywne. A góry? Wspinaliśmy się ponad 520m! I tyleż było zjazdów. Nieźle, co? Zdjęcia już jutro. Dziś cieszcie się statystykami i mapami z Google Earth.
Załączniki
Tu przykład przewagi dwóch nad czterema kółkami. Za chwilę dotrze pozostała dwójka
Tu przykład przewagi dwóch nad czterema kółkami. Za chwilę dotrze pozostała dwójka
O tym jest w tekście. Skąd te obeliski?
O tym jest w tekście. Skąd te obeliski?
Partnerów naprawdę mam uroczych. Zjedli po batoniku.
Partnerów naprawdę mam uroczych. Zjedli po batoniku.
Przestrzeń. Dwa malutkie chleba okruszki w lesie widzę ogromnym
Przestrzeń. Dwa malutkie chleba okruszki w lesie widzę ogromnym
Nie za bardzo wiem, co LouT planował przed. Wiem za to, co się stało zamiast.
Nie za bardzo wiem, co LouT planował przed. Wiem za to, co się stało zamiast.
Towarzystwo nabuzowane po podjeździe postanowiło wyczesać kilka drzew. LouT ma w plecaku Stihla. Nigdy się z nim nie rozstaje.
Towarzystwo nabuzowane po podjeździe postanowiło wyczesać kilka drzew. LouT ma w plecaku Stihla. Nigdy się z nim nie rozstaje.
Nasi tutaj byli.
Nasi tutaj byli.
Zaczynamy w Bridel. Potem na skos przez las w kierunku ronda zjazdu z autostrady z Niemiec. Reszta w opisie. Mapka z Google Earth.
Zaczynamy w Bridel. Potem na skos przez las w kierunku ronda zjazdu z autostrady z Niemiec. Reszta w opisie. Mapka z Google Earth.
Kalorie i dystans wyprawy
Kalorie i dystans wyprawy
A oto jak się prędkość nasza miala do pagórów wysokości
A oto jak się prędkość nasza miala do pagórów wysokości
Ostatnio zmieniony 11-03-2009, 08:21 przez exxtreme, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
xtheo7

Post autor: xtheo7 »

Wszystko niby cacy, ale cos kolego zalewasz z tym "szeroko, lisciasto i slonecznie pomiedzy liscmi". Toz to Marzec przecie, i jak ci tak bylo w oczach lisciasto, to znaczy bratku, zes przelezal dluzsza chwile buzia przy ziemi, znuzony plynnym batonikiem energizujacym firmy Polmos, bo tam tam wlasnie sa liski o tej porze roku....

Ale poza tym to opowiastka OK.
Awatar użytkownika
panda

Post autor: panda »

Cool! Jak dobrze widzę, kol. exxtreme, na całej trasie zatrzymał się tylko 10 razy. Przystanek, za każdym razem, wypada po podjeździe ... i prawdopodobnie w tych liściach, na które uprzejmie zwrócił uwagę kol. xtheo. Ponadto, na odcinku między 6-tym a 8-mym kilometrem dynamika jazdy zdawała się wzrosnąc, co prawdopodobnie należy przypisywac mniejszej sile 'bajdewindu' i zwiększonej zawartości tlenu. Nie sposób w tym miejscu nie zapytac o batoniki energetyczne - jakiej firmy one są/były ?
Ja zawsze mam rację. Raz mi się wydawało, że nie mam racji, ale okazało się, że byłem w błędzie ;) [G.J.Gigol]
MaWi

Post autor: MaWi »

panda pisze:zwiększonej zawartości tlenu
oraz oczywiscie redukcji poziomu chloru pidalskiego zwiazanego skutecznie azotem z wdychanego exxtremalnie powietrza do postaci jakze pozytecznych dla utrzymania higieny chloramin ;)
Awatar użytkownika
digilante

Post autor: digilante »

Exxtreme, tos juz nie mogl lepszych kolegow znalesc, i tak z pedalami jezdzisz? ;)
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
Awatar użytkownika
exxtreme

Post autor: exxtreme »

Pozostałe zdjęcia. Chyba limit przekroczyłem w poprzednim poście.

Już niedługo kolejny opis. Przerzuciliśmy się na drugą stronę Bambeszu. Było minimalnie krócej, ale więcej przewyższeń. Czyli "O wyższości pagórków na dolinami".
Załączniki
Trygław za mną.
Trygław za mną.
Można pomyśleć, że to wyciąg. Het daleko Kirchberg.
Można pomyśleć, że to wyciąg. Het daleko Kirchberg.
Doris na finiszu
Doris na finiszu
LouT i jego łydki z tytanu doprowadziły nas do Bridel.
LouT i jego łydki z tytanu doprowadziły nas do Bridel.
Sprawca opisu i większości zdjęć poróbca.
Sprawca opisu i większości zdjęć poróbca.
Tenis, 40D, MTB & MBA
ODPOWIEDZ