Podroz poslubna Grecja

Te dalekie i te całkiem bliskie...
monia r

Podroz poslubna Grecja

Post autor: monia r »

Witam
Juz tyle razy forumowicze udzieli mi cennych wskazowek, iz postanowilam zapytac o dreczacy mnie temat. Postanowilismy z przyszlym mezem, iz w podroz poslubna chcemy odbyc w Grecji na wyspach (konkretnie Santorini),Niestety to co proponuja biura podrozy nie bardzo nam odpowiada wiec chcielibysmy pojechac na wlasny "rachunek ". i stad moje pytanie czy ktos z forumowiczow moze podpowiedziec mi tanie loty w tamte strony (oprocz Kolonii bo juz znam ) , sprawdzone hotele lub pensjonaty w Atenach ew, Paros . A moze jest cos wartego uwagi na innych wyspach ? :?
Dziekuje za wszelkie sugestie
Awatar użytkownika
digilante

Post autor: digilante »

Moze to troche nie wedlug waszych planow, ale moze zainteresuje...

Mozna poleciec Ryan Air z Frankfurt-Hahn do Bari, Wlochy. Bari jest orgomnym portem dla promow i innych rejsow morskich. Z tamtad masz kupe promow do Grecji i na rozne wyspy (idz na Google, szukaj Bari ferry lub Bari cruise). Jak zamowisz wystarczajaco wczesnie to lot i prom moze byc naprawde bardzo tani, plus spedzicie fajny dzien na morzu.
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
Jagulina

Post autor: Jagulina »

my sie tez wybieramy... wczoraj kupilismy bilety Kolonia-Ateny i Thessaloniki-Kolonia (najtansze polaczenie jakie znalezlismy)... poczatkowo chielismy do Bari i promem ale ze jedziemy na krotko i w zimie to jednak zdecydowalismy sie leciec bezposrednio... mozesz tez sprobowac doleciec na wybrzeze Turcji i stamtad promem...
a i znalazlam ciekawa strone z informacjami o grecji moze sie przyda:)
http://www.greecetravel.com/
monia r

Dziekuje bardzo za obie podpowiedzi, chyba polecimy z Koloni do Aten potem promem na Paros i nastepnie promem do Santorini,
Mam jeszcze jedno pytanie czy ktos juz lecial z tego lotniska linie (Germanwings!) i moze mi cos poopowiadac o dojezdzie, parkingach ? :)
MaWi

Post autor: MaWi »

Ja ostatnio latam wylacznie z tego lotniska i tylko Germanwingsami, ale do Kolonii zapycham pociagiem. Jesli interesuja cie takie doswiadczenia – chetnie sie podziele.
monia r

Oczywiscie, interesuja mnie rowniez pociagi jezeli tylko nie jest to za skomplikowane poniewaz mamy samolot 6.15 :/
MaWi

Post autor: MaWi »

monia r pisze:poniewaz mamy samolot 6.15 :/
No, to niestety ja wymiekam... :( Nie ma mozliwosci dojechania z Luxa do Koln na godz. 5.00, a wiec tak, by zdazyc na odprawe samolotu, ktory startuje o 6.15. Najwczesniejsze ranne polaczenie dojezdza do Kolonii o 6.38 :/

No, chyba, ze wybierzecie sie dzien wczesniej pozwiedzac Katedre i okolice, przenocujecie i wstaniecie rano. Pociagi z Luxa dojezdzaja albo bezposrednio (IC) albo z przesiadka w Trewirze wzgl. Koblencji (RE i RB). W samej Kolonii mozna sie przesiasc, przechodzac na peron bodajze 11 albo 14 (ktorys z ostatnich), na kolejke podmiejska, ktora kursuje co 11 minut, jedzie jakies 15 min. i zatrzymuje sie na stacji Koln/Bonn Airport, a wiec dokladnie pod terminalem lotniska. Stamtad jest jakies 5 minut na piechote (i to bez wychodzenia na zewnatrz) prosto do check-inu. Mnie sie to polaczenie podoba (choc oczywiscie nie jest to to samo, co navetka do Hahn, jadaca 1,5 godz. bez przesiadek :( ), z tym ze najlepiej jest nim podrozowac w ciagu dnia, kiedy polaczen z Kolonia jest sporo.
monia r

Mimo wszystko dziekuje :)
ODPOWIEDZ