Sa wakacje wiec moze ? Swoje po drodze!!!!!!

Te dalekie i te całkiem bliskie...
albano1947

Sa wakacje wiec moze ? Swoje po drodze!!!!!!

Post autor: albano1947 »

Pałacyk w Stanicy pod Wrocławiem........

Byłem i widziałem ..Cos bardziej fascynującego nie spotkałem w naszym kraju od lat.

Pałacyk którego ojciec zbudował dla syna który pokochał piękna Cygankę.

Jak dla mnie, scenariusz na romans!!

Pałacyk przetrwał wiele lat i straszne dzieje pierwszej i drugie wojny światowej .. Przechodząc przez kolejne ręce właścicieli aż do dnia dzisiejszego.

Z obecnymi właścicielami Ala i Konradem rozmawiałem na tarasie pałacyku o tych ciekawych losach. Słuchałem w napięciu opowieści o tym jak kule świstały w czasie ataków radzieckich żołnierzy na broniących się w Pałacyku silach Wermachtu .

Obiekt był wielokrotnie rabowany czy podpalany...

Ślady kol sa do dzisiaj widoczne w murach pałacyku.

Sympatyczna Pani Ala pasjonuje się restauracja mebli - staroci. Z wielka cierpliwością przywraca meblom stara ich świetność, Widać jak wielka zręczność posiada ta energiczna właścicielką która z błyskiem w oku opowiada o starych i nowych dziejach Palacyku i swojej pracy.

Można godzinami przy kawie i pysznych własnego wypieku ciastkach, słuchać ciekawych historii o nagromadzonych starociach czy innych wydarzen z okolicy..

Niektóre trafialy w rece Pani Ali przez przypadek , a na niektóre polowala prawie po całej Europie.

Mily sympatyczny Konrad z pasja opowiada o swoich żeglarskich pasjach i przygodowych na spływach oraz wycieczkach żeglarskich. Swoje doświadczenia żeglarskie chętnie przekazuje młodszym pokoleniom .

Pobyt w pałacyku jest możliwy, wręcz konieczny. Do dyspozycji jest kilka pokoi gościnnych które sa wyposażone tak jak było za dawnych lat. Ceny sa bardzo przystępne, wiec tylko korzystać z takiej niecodziennej możliwości.

Bym tez mogl jeszcze wiele napisac Wam jakie wrażenia mam za każdym razem kiedy odwiedzam te strony, odkrywam cos nowego..

Niechce tez odebrać Wam możliwości własnego doświadczenia z tym Palacykiem w Stanicy.

Wystarczy zadzwonić i upewnić się ze nocleg jest dla Was możliwy w Waszym terminie.

Wszystko co trzeba znajdziecie na Portalu o Stanicy i jego zabytkowym pałacyku....

http://olx.pl/oferta/pokoje-goscinne-w- ... 2FYTR.html

Dzięki Waszym odwiedzinom, pomagacie, wspieracie w utrzymaniu i dalszej odbudowie tego zabytku pod ochrona.

Następnym razem rzucę parę fotek jak się restauruje zabytkowe przedmioty użytkowe w wykonaniu Pani Ali

ZAPRASZA WAS

ALA I KONRAD :)

[center]Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek[/center]
Mistrz Niemiec z druzyna DSD 2012
Wielokrotny Mistrz Polski Belgii Włoch i Luxemburga
Dziesiąty w Rankingu światowym ITF Senior

Trenujemy w klubie tenisowym Bettemburg
Isodora

Post autor: Isodora »

A ile to jest niewiele za nicleg ?
Isodora

Post autor: Isodora »

errata-nocleg
markoxpolo

Post autor: markoxpolo »

Ostatnio byłem przejazdem :) Super miejsce :) Warto tam zajechać :)
Ostatnio zmieniony 05-08-2014, 23:38 przez markoxpolo, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ