Szkoła średnia po polsku.

Instytucje UE i ich budynki, pierwsze dni eurourzędnika, Szkoła Europejska...
krzys1970

Post autor: krzys1970 »

Trian,

brawo, tak trzymać. Wydaje mi sie, ze masz bardzo zdrowe podejscie :) wiec w ogole nie masz sie co martwic o Twojego synka w Szkole Europejskiej. W kazdym badz razie powodzenia na starcie i jakbyscie mieli jeszcze jakies pytania to odzywajcie sie albo na Forum albo przez e-mail.

Trzymam kciuki.
misio

Post autor: misio »

Cos Ci powiem Trian, a raczej troche cie pociesze. Po pierwsze to nie ty jeden masz takie obawy - my tez je mielismy. Wiesz co nam powiedziano? Nie martwic sie, a co najwazniejsze nie pokazac dziecku, ze sie martwimy ;) Dzieci sa tak sprytne, ze spokojnie sobie poradza i szybko dostosuja sie do nowej sytuacji. I wiesz co? Mamy dowod na podstawie naszego dziecka. Siwtnie sobie poradzilo, nie ma zadnego problemu i jest bardzo zadowolone. Sytuacja jest o tyle smieszna, ze jak sobie wspomnie jak to poslalismy je "na gleboka" wode bez asekuracji, to az ciarki przechodza <mrgreen>

Moge ci tez powiedziec cos o osobistych doswiadczeniach. Dawno dawno temu ;) tez wyjechalem z rodzicami z kraju, bez znajomosci jezyk obcego. W polowie roku szkolengo, zostalem zmuszony <shock> do zmiany szkoly, jezyka, sposoby nauczania. I jakos przezylem, a po roku juz nie bylo zadnego problemu jezykowego. Dodam, ze tam nauczyciele nie byli przygotowywani ani dobierani pod katem dzieciu z wielu krajow, mowiacych w roznych jezykach. Tutaj nauczyciele sa dobierani w taki sposob, zeby wiedzieli co i jak :) Twoje dziecko bedzie mialo dodatkowy atut - w szkole bedzie kilkanascioro dzieci + nauczycielka, ktora bedzie mowila w jego jezyku i zawsze ktos mu pomoze.

Tak wiec, glowa do gory i bedzie dobrze <okok>
annika

Post autor: annika »

Matura Miedzynarodowa (IB)

Ja chcialabym "wtracic 3 grosze" odnosnie IB. Sama zdawalam ta mature, w Polsce jest kilka szkol ktore ja oferuja (m.in. III LO w Gdyni, do ktorego uczeszczalam).

Po pierwsze, dla mnie bylo to bardz duze wyzwanie, aby sie do IB przygotowac, bardzo duza sie nauczylam i uwazam ze jest to super program, uczacy myslenia, praktycznych umiejetnasci i dajacy duza wiedze.

Po drugie, w zaleznosci od wyniku na maturze, daje mozliwosc wyboru studiow praktycznie na calym swiecie (takze w Polsce - ja zostalam przyjeta na prawo bez egzaminow wstepnych).

Takze jesli Szkola Europejska oferuje program IB, uwazam, ze dla rodzicow nie powinien to byc powod do zmartwienia, a raczej powinni sie cieszyc. Ja na pewno chcialabym, aby w przyszlosci moje dzieci zdawaly IB.
ODPOWIEDZ