Podatki dla epsów
Podatki dla epsów
Witam forumowiczów,
podejrzewam, że ten wątek kiedyś już się pojawił na forum, ale jakoś się nie dogrzebałem. Od połowy czerwca pracuję w KE w Lux. Wcześniej pracowałem w Polsce. Mam dwa pytania:
1. w jaki sposób powinienem rozliczyć podatek za 2008 r? O ile się orientuję, polski fiskus ma prawo położyć łapę na dochodach z Polski, ale od tych z KE już mu wara... Czy ktoś z Was mógłby podzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem w tej materii?
2. Czy deklaracja "place of origin" i "place of recruitment" ma znaczenie dla tego, w którym miejscu rozliczam podatek?
Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki i pozdrawiam.
podejrzewam, że ten wątek kiedyś już się pojawił na forum, ale jakoś się nie dogrzebałem. Od połowy czerwca pracuję w KE w Lux. Wcześniej pracowałem w Polsce. Mam dwa pytania:
1. w jaki sposób powinienem rozliczyć podatek za 2008 r? O ile się orientuję, polski fiskus ma prawo położyć łapę na dochodach z Polski, ale od tych z KE już mu wara... Czy ktoś z Was mógłby podzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem w tej materii?
2. Czy deklaracja "place of origin" i "place of recruitment" ma znaczenie dla tego, w którym miejscu rozliczam podatek?
Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki i pozdrawiam.
- kajapapaja
rozliczasz się tylko za to co zarobiłeś w Polsce - możesz to zrobić już teraz, albo w przyszłym roku. Pamietaj wtedy o dołaczeniu NIP-3, jeżeli się wymeldowałeś z Polski... Niczego więcej do PIT-a nie dołączaj
Zgodnie z Dyrektywą z roku 1968 dochody pracowników instytucji europejskich są zwolnione z podatków miejscowych i nawet twój rodzimy kraj nie ma donich prawa (zresztą jest to też w poslkiej ustawie o pdof). Płacisz tylko zryczałtowany podatek własny Wspólnot i nic więcej nigdzie nie deklarujesz..
Acha - jezeli się nie wymeldowałeś z Polski - to co roku musisz składac swój z e stawkami 0 dochodu/przychodu
Zgodnie z Dyrektywą z roku 1968 dochody pracowników instytucji europejskich są zwolnione z podatków miejscowych i nawet twój rodzimy kraj nie ma donich prawa (zresztą jest to też w poslkiej ustawie o pdof). Płacisz tylko zryczałtowany podatek własny Wspólnot i nic więcej nigdzie nie deklarujesz..
Acha - jezeli się nie wymeldowałeś z Polski - to co roku musisz składac swój z e stawkami 0 dochodu/przychodu
===============================
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
kilka mądrych stwierdzeń.
Ja z żona wymeldowałem sie z Polski, poinformowałem US o wyjezdzie i mam nadzieje ze mam spokoj. Choc z polskimi urzedami to róznie bywa.Nasza ustawa o PIT nakłada obowiązek podatkowy od całości swoich dochodów z tytułu świadczonej pracy, bez względu na miejsce położenia źródeł przychodów, na osoby mające miejsce zamieszkania na terytorium Polski
Za osoby mające miejsce zamieszkania w Polsce uznaje się te, które posiadają na terytorium Polski centrum interesów osobistych i gospodarczych, tzw. ośrodek interesów życiowych.
W praktyce uznaje się, że o lokalizacji ośrodka interesów życiowych decyduje szereg przesłanek, np. miejsce zamieszkania rodziny, posiadane nieruchomości. Nawet wyjazd za granicę na okres kilku lat nie musi skutkować zmianą miejsca zamieszkania - taka osoba nadal może być uznawana dla potrzeb jej opodatkowania podatkiem dochodowym za polskiego rezydenta. Za takich uznaje się także osoby, które w ciągu roku podatkowego przebywały na terytorium Polski przez okres dłuższy niż 183 dni.
Podatnik może mieć miejsce zamieszkania w dwóch państwach. Wówczas osoba taka, zanim rozliczy się z podatku, musi ustalić swoją rezydencję podatkową.
Nie jest łatwo pozbyć się Polakom statutu polskiego rezydenta. O faktycznej rezydencji podatkowej nie rozstrzyga adres zamieszkania. Aby zostać rezydentem podatkowym obcego państwa należy odpowiednio zawiadomić polski urząd skarbowy łącznie z przedłożeniem certyfikatu rezydencji z obcego państwa. Brak możliwości przedstawienia takiego certyfikatu przez polskich obywateli w zasadzie przesądza, że będą musieli płacić podatek w Polsce
- kajapapaja
pewnie takasiunia pisze:misio napisał/a:
Bo to ma "pewne" konsekwencje
Jakie konsekwencje? 16%, masz na mysli? ?
eurokraci.eu
eurokraci.eu
znalazłem to kiedyś na innym portalu:
http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html? ... a=80152973
wynikałoby z tego, że dla polskich EPS-ów rezydencja podatkowa jest zawsze w Polsce; dochody z pracy w instytucjach europejskich są zwolnione z podatku polskiego, ale już dochody z lokat, zyski kapitałowe, inne dochody (np. z najmu) już nie - obowiązuje tutaj nieograniczony obowiązek podatkowy; więc trzeba by jednak wypełnić odpowiedni PIT; umowa polsko-luksemburska o unikaniu podwójnego opodatkowania - wyłączenie z progresją;
dla nie-EPS-ów sprawa jest prosta - NIP-3 (dla porządku) z adresem luksemburskim i po sprawie; medlunek nie ma tutaj nic do rzeczy (miejsce zamieszkania i meldunekj to dwie różne kategorie);
w celu uzyskania wiążących informacji doradzam kontakt z doradcą podatkowym
http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html? ... a=80152973
wynikałoby z tego, że dla polskich EPS-ów rezydencja podatkowa jest zawsze w Polsce; dochody z pracy w instytucjach europejskich są zwolnione z podatku polskiego, ale już dochody z lokat, zyski kapitałowe, inne dochody (np. z najmu) już nie - obowiązuje tutaj nieograniczony obowiązek podatkowy; więc trzeba by jednak wypełnić odpowiedni PIT; umowa polsko-luksemburska o unikaniu podwójnego opodatkowania - wyłączenie z progresją;
dla nie-EPS-ów sprawa jest prosta - NIP-3 (dla porządku) z adresem luksemburskim i po sprawie; medlunek nie ma tutaj nic do rzeczy (miejsce zamieszkania i meldunekj to dwie różne kategorie);
w celu uzyskania wiążących informacji doradzam kontakt z doradcą podatkowym