Podatki dla epsów

Instytucje UE i ich budynki, pierwsze dni eurourzędnika, Szkoła Europejska...
mstami

Podatki dla epsów

Post autor: mstami »

Witam forumowiczów,

podejrzewam, że ten wątek kiedyś już się pojawił na forum, ale jakoś się nie dogrzebałem. Od połowy czerwca pracuję w KE w Lux. Wcześniej pracowałem w Polsce. Mam dwa pytania:
1. w jaki sposób powinienem rozliczyć podatek za 2008 r? O ile się orientuję, polski fiskus ma prawo położyć łapę na dochodach z Polski, ale od tych z KE już mu wara... Czy ktoś z Was mógłby podzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem w tej materii?
2. Czy deklaracja "place of origin" i "place of recruitment" ma znaczenie dla tego, w którym miejscu rozliczam podatek?

Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
kajapapaja

Post autor: kajapapaja »

rozliczasz się tylko za to co zarobiłeś w Polsce - możesz to zrobić już teraz, albo w przyszłym roku. Pamietaj wtedy o dołaczeniu NIP-3, jeżeli się wymeldowałeś z Polski... Niczego więcej do PIT-a nie dołączaj

Zgodnie z Dyrektywą z roku 1968 dochody pracowników instytucji europejskich są zwolnione z podatków miejscowych i nawet twój rodzimy kraj nie ma donich prawa (zresztą jest to też w poslkiej ustawie o pdof). Płacisz tylko zryczałtowany podatek własny Wspólnot i nic więcej nigdzie nie deklarujesz..

Acha - jezeli się nie wymeldowałeś z Polski - to co roku musisz składac swój z e stawkami 0 dochodu/przychodu
===============================
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
mstami

Post autor: mstami »

dzięki kajapapaja,
kajapapaja pisze:Acha - jezeli się nie wymeldowałeś z Polski - to co roku musisz składac swój z e stawkami 0 dochodu/przychodu
no właśnie, zapomniałem dodać, że się nie wymeldowałem. Rozumiem, że miałaś na myśli, że co roku powinienem złożyć zwykły PIT z zerami?
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

kajapapaja pisze:Acha - jezeli się nie wymeldowałeś z Polski - to co roku musisz składac swój z e stawkami 0 dochodu/przychodu
ojej - a ta informacja skad?....kiedys byla mowa, ze nic nie skladamy....no ladnie, ja w tym roku po raz pierwszy nie mialam co deklarowc w PL, i nic nie zlozylam....
Awatar użytkownika
piastdp

Post autor: piastdp »

kilka mądrych stwierdzeń.
Nasza ustawa o PIT nakłada obowiązek podatkowy od całości swoich dochodów z tytułu świadczonej pracy, bez względu na miejsce położenia źródeł przychodów, na osoby mające miejsce zamieszkania na terytorium Polski
Za osoby mające miejsce zamieszkania w Polsce uznaje się te, które posiadają na terytorium Polski centrum interesów osobistych i gospodarczych, tzw. ośrodek interesów życiowych.
W praktyce uznaje się, że o lokalizacji ośrodka interesów życiowych decyduje szereg przesłanek, np. miejsce zamieszkania rodziny, posiadane nieruchomości. Nawet wyjazd za granicę na okres kilku lat nie musi skutkować zmianą miejsca zamieszkania - taka osoba nadal może być uznawana dla potrzeb jej opodatkowania podatkiem dochodowym za polskiego rezydenta. Za takich uznaje się także osoby, które w ciągu roku podatkowego przebywały na terytorium Polski przez okres dłuższy niż 183 dni.
Podatnik może mieć miejsce zamieszkania w dwóch państwach. Wówczas osoba taka, zanim rozliczy się z podatku, musi ustalić swoją rezydencję podatkową.
Nie jest łatwo pozbyć się Polakom statutu polskiego rezydenta. O faktycznej rezydencji podatkowej nie rozstrzyga adres zamieszkania. Aby zostać rezydentem podatkowym obcego państwa należy odpowiednio zawiadomić polski urząd skarbowy łącznie z przedłożeniem certyfikatu rezydencji z obcego państwa. Brak możliwości przedstawienia takiego certyfikatu przez polskich obywateli w zasadzie przesądza, że będą musieli płacić podatek w Polsce
Ja z żona wymeldowałem sie z Polski, poinformowałem US o wyjezdzie i mam nadzieje ze mam spokoj. Choc z polskimi urzedami to róznie bywa.
misio

Post autor: misio »

piastdp pisze:Ja z żona wymeldowałem sie z Polski, poinformowałem US o wyjezdzie i mam nadzieje ze mam spokoj. Choc z polskimi urzedami to róznie bywa.
A zglosiliscie ten fakt a Adminie? Bo to ma "pewne" konsekwencje <roll>
Awatar użytkownika
piastdp

Post autor: piastdp »

misio pisze:A zglosiliscie ten fakt a Adminie? Bo to ma "pewne" konsekwencje
<mrgreen> Nie zmieniaj tematu teraz mówimy o podatkach płaconych w Polsce :p
misio

Zaraz zaraz, ja tylko w kwesti formalnej <rotfl>
asiunia

Post autor: asiunia »

piastdp pisze:Ja z żona wymeldowałem sie z Polski, poinformowałem US o wyjezdzie i mam nadzieje ze mam spokoj.
Ja sie nawet nigdy z PL nie wymeldowalam, a i tak mam spokoj juz 12 lata.
misio pisze:Bo to ma "pewne" konsekwencje
Jakie konsekwencje? 16%, masz na mysli? ? ;)
Awatar użytkownika
kajapapaja

Post autor: kajapapaja »

asiunia pisze:misio napisał/a:
Bo to ma "pewne" konsekwencje

Jakie konsekwencje? 16%, masz na mysli? ?
pewnie tak :p
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
asiunia

Post autor: asiunia »

kajapapaja pisze:pewnie tak
...co naturalnie bzdurą jest.

Misio, nie udawaj, ze nie widziales pytania... Jakie konsekwencje?
Awatar użytkownika
bamaza42

piastdp pisze:Ja z żona wymeldowałem sie z Polski, poinformowałem US o wyjezdzie i mam nadzieje ze mam spokoj.
a jakie certyfikaty przedstawiliscie w US?....
Awatar użytkownika
bamaza42

asiunia pisze:Ja sie nawet nigdy z PL nie wymeldowalam, a i tak mam spokoj juz 12 lata.
znaczy nie skladasz zadnego zeznania podatkowego w PL?... Bo to mnie interesuje - tez jestem w PL ciagle zameldowana, ale ze nie osiagam dochodow - zeznania nie zlozylam....na razie cisza...
misio

asiunia pisze:
kajapapaja pisze:pewnie tak
...co naturalnie bzdurą jest.

Misio, nie udawaj, ze nie widziales pytania... Jakie konsekwencje?
Nie mam zwyczaju odpowiadac w sprawach oczywistych.
leszekz

Post autor: leszekz »

znalazłem to kiedyś na innym portalu:

http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html? ... a=80152973

wynikałoby z tego, że dla polskich EPS-ów rezydencja podatkowa jest zawsze w Polsce; dochody z pracy w instytucjach europejskich są zwolnione z podatku polskiego, ale już dochody z lokat, zyski kapitałowe, inne dochody (np. z najmu) już nie - obowiązuje tutaj nieograniczony obowiązek podatkowy; więc trzeba by jednak wypełnić odpowiedni PIT; umowa polsko-luksemburska o unikaniu podwójnego opodatkowania - wyłączenie z progresją;

dla nie-EPS-ów sprawa jest prosta - NIP-3 (dla porządku) z adresem luksemburskim i po sprawie; medlunek nie ma tutaj nic do rzeczy (miejsce zamieszkania i meldunekj to dwie różne kategorie);

w celu uzyskania wiążących informacji doradzam kontakt z doradcą podatkowym
Zablokowany