Chyba że ktoś nie lubi mebli z Ikei Wtedy na szczęście można znaleźć sporo sklepów meblowych w Luksemburgu i państwach ościennych, a potem przeczytać na etykiecie dołączonej do produktów: made in Poland <mrgreen>bamaza42 pisze:wiec mysle sobie, ze chyba lepiej dokonac zakupow mebli np.w odleglej o 10 min drogi autem z Lux-ville IKEI Arlon
Zwrot kosztów przeprowadzki przez KE
hej bamaza,bamaza42 pisze:Ja tam na Arlon nie narzekam - nie zamawialabym mebli przez internet....jezdzilam sama, ktos pomagal mi wrzucic w moje autko, po 10 minutach mialam wszystko pod domem....potem rozpakowywalam w aucie i wnosilam po kawalku.....do odpowiednich pomieszczen...tylko kanape, z oczywistych wzgledow, zamowilam z dostawa - tym bardziej, ze musiala "wjechac" winda zewnetrzna, przez okno, na moje 2 pietro...
a propos tej zewnętrznej windy - czy mogłabyś podpowiedzieć, gdzie można coś takiego zamówić i jaki jest tego koszt? Mnie też wkrótce czeka zakup kanapy i transport <aniolek> na 2. piętro...
będę wdzięczny za wszelkie info <bezradny>
pozdrawiam,
Juz mowie - kanape kupilam w IKEI, zamowilam transport, a oni zalatwili reszte - tzn. za odpowiednia oplata... ...nie bylo to w sumie malo - o ile pamietam ta winda zewn. kosztowala bodaj 75 eur, plus chyba drugie tyle - zalatwienie w komunie pozwolenia na zatarasowanie na moment wtransportowania mebla kawalka jezdni pod domem, wraz z ustawionymi przez odpowiednie sluzby znakow zakazu postoju w okreslonym dniu...Gdzie i jak sie takie rzeczy zalatwia samodzielnie - nie mam pojecia. Ale mysle, ze kazdy ze sklepow meblowych powinien te rzeczy zalatwiac (bez watpliwosci - zawsze za oplata...)
Oczywiscie, ze chyba, ze ktos nie lubi mebli z IKEI (obojetne made in co...), ale za to lubi oczekiwac np. 3 miesiace (albo dluzej) na meble w ktorymkolwiek ze sklepow meblowych w Lux lub krajach osciennych, duzo wiecej przy tym za nie placac i nie zawsze przy tym byc uprzejmie obsluzonym... a tymczasem spac na materacu dmuchanym, jesc w kucki i telewizje ogladac siedzac na podlodze....a kompa uzywac na kleczkach... - wolny kraj i kazdy wybiera to, co lubi, jasne! <lol>anwi pisze:Chyba że ktoś nie lubi mebli z Ikei Wtedy na szczęście można znaleźć sporo sklepów meblowych w Luksemburgu i państwach ościennych
Nie pamietam jak sie nazywa ta IKEA'owa taksowka, czyli firma ktora ma stoliczek przy wypozyczalni samochodow, ale wejdzie w nia wszystko co sie tam kupi. Ja osobiscie przewozilam nia duze lozko, koszty byly jakies niewielkie, nie pamietam, ale chyba ok 20-30 euro.pipokl pisze: Tak naprawdę furgonetki wypożyczane we Francji lub w Belgii nadają się jedynie do przewożenia niedużych ladunków, tak samo "taksówki" pod IKEA w Arlon.
Agata
Oczywiscie, ze istnieje, tyle, ze doswiadczenia mam takie a nie inne....i nic na to nie poradze... A ze nie naleze do osob cierpliwych i po prostu nie cierpie na nic czekac (zwlaszcza, jak za to place, i to nie malo....), a wymagan wielkich nie mam, bo na meble takie, jakie bym chciala miec - pewnie nigdy mnie stac nie bedzie - dla mnie IKEA jest idealnym rozwiazaniem...acha, a wszystko, poza rzeczona kanapa, przywiozlam moim wlasnym kombi... No i jeszcze jedno - o gustach sie nie dyskutuje....ponoc
Tak, ja tez tam czsem zachodze (zwlaszcza, ze mam tak blisko...) - lubie te klimaty, ale poza walizka "kabinowa" (mieli kiedys kolekcje walizek, tym razem nowki...) i jakimis drobiazgami nic tam nie udalo mi sie zakupic... Szukalam stolu, czesto chodzilam...owszem, mieli to, czego szukalam (jakies chyba "podrabiane" antyki, bo wygladajace na nowe i wszystkie identyczne - z 6 czy 8 sztuk...), ale cena (prawie, czy nawet ponad 1000 eur) po prostu mnie z nog zwalila...
Szukajac na forum info o IKEA trafilam na ten watek. Troche nie na temat ale i tak podczepie sie ze swoim zapytaniem;) A mianowicie: czy jest tu ktos kto moglby mi napisac czy wystawa mebli w sklepie IKEI w Saarlouis jest wieksza/mniejsza niz ta w Arlon? Jest to dla mnie dosyc istotne, gdyz potrzebuje kilka mebli "na wczoraj" a IKEA to w zasadzie jedyny znany mi sklep, w ktorym mozna kupic cos od razu, bez zamawiania i czekania 6-8 tygodni. Zalezy mi na czasie dlatego zdecydowalam sie na IKEA; ale tez nie lubie kupowac kota w worku, dlatego z katalogu zamawiac nie chce. Chce pojechac do sklepu, obejzec wystawe i zadecydowac: to i to mnie sie podoba,
to i to jest na skladzie wiec biore i wracam do domu.
Bylam w IKEI w Arlon i niestety nie znalazlam tam NIC co bym z checia zabrala ze soba. Stad moje pytanie: czy w Saarlouis jest wieksza wystawa w sklepie, czy raczej wystawa podobna jak w Arlon? Jesli to pierwsze to sie z checia wybiore, jesli natomiast to drugie, to sobie zaoszczedze czasu i bede kombinowac dalej...
to i to jest na skladzie wiec biore i wracam do domu.
Bylam w IKEI w Arlon i niestety nie znalazlam tam NIC co bym z checia zabrala ze soba. Stad moje pytanie: czy w Saarlouis jest wieksza wystawa w sklepie, czy raczej wystawa podobna jak w Arlon? Jesli to pierwsze to sie z checia wybiore, jesli natomiast to drugie, to sobie zaoszczedze czasu i bede kombinowac dalej...