prywatne zlobki wspolpracujace z Komisja

Instytucje UE i ich budynki, pierwsze dni eurourzędnika, Szkoła Europejska...
Agata

prywatne zlobki wspolpracujace z Komisja

Post autor: Agata »

Czy sa wsrod Was osoby, ktore maja dzieci w ktoryms z prywatnych zlobkow wspolpracujacych z Komisja?
czy moge prosic o Wasze opinie i sugestie odnosnie miejsc polecanych i omijanych?

Z gory dziekuje,
Agata
Agata
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

Agata...no wiesz, nic nie mowilas.... ? <lol>
Awatar użytkownika
szymbi

Post autor: szymbi »

bamaza42 pisze:Agata...no wiesz, nic nie mowilas.... ? <lol>
Bamaza! <szok>
Awatar użytkownika
bamaza42

no co? <oops> ...taka radosna wiadomosc.... :)
Agata

Post autor: Agata »

Czyli ze wszystkie potworki sa w zlobku parlamentarnym na Kirchbergu?
Agata
Awatar użytkownika
szymbi

Post autor: szymbi »

Agata pisze:Czyli ze wszystkie potworki sa w zlobku parlamentarnym na Kirchbergu?
Z całą pewnością nie, bo moja łotewska znajoma wozi na Hamm. Ale nie posiadam bliższej wiedzy na temat jakości itp
Awatar użytkownika
kajapapaja

Post autor: kajapapaja »

moja znajoma ma gdzies załatwiony żłobek na Gasperich...
===============================
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
===============================
eurokraci.eu
Awatar użytkownika
minka

Post autor: minka »

Hmm, ja moge powiedziec cos o zlobku na Centsie i o Kirchbergu. Ale na razie tylko z ogledzin. Cents - Zlobek w dwoch willach. Mniejsze w jednej, starsze w drugiej. Papu robia Bio na miejscu. Panie mile, dzieci chowane wg. ich wlasnego rytmu. Jedna pani ma do 5 dzieci. Ale to chyba standard. Chociaz jak dla mnie panie troche za mlode. Osobna zaciemniona sypialnia, parkiet na podlodze dla maluchow. Mankament schody, brak ogrodka. Chociaz dzieci codziennie wychodza na spacer do pobliskiego parku? Tego nie zrozumialam. Smoczki wisza na gwozdziu <mrgreen> Normalnie jak w recepcji hotelowej <mrgreen> <mrgreen> Sory, ze tak z tym wyskoczylam, ale mnie to strasznie rozbawilo.
Pracuja wg. jakiejs metody. Nie powiem podobalo mi sie.

Na Kirchbergu - troche jak za PRL-u. Chociaz moze Panie starsze, bardziej doswiadczone. Jest Polka jakby co. W grupie do 15ga dzieciakow. Metalowe lozka, spanie, jedzenie na komende, w wyznaczonym czasie. Moze sie wydawac to okrutne, ale dzieci lubia taki ustalony "rytm" ;) Plusem jest duzy ogrod. Dla mnie najokropniejszym widokiem bylo raczkujace niemowle po korytarzu zlobka. Pani wystawila dzieci na zewnatrz sali. Wiec czasami lepiej nie patrzec co sie dzieje "od tylu" :?

Aha, dostalam tez propozycje zlobka na Bonnevoie, ale jak zobaczylam strone w necie, to mnie zmrozilo i kategorycznie odmowilam. Tym bardziej, ze zlobek jest polaczony z Foyer de jour czy jak to sie tam zwie. Nie wyobrazam sobie wspolnych zabaw 11nastolatkow i polrocznych dzieci :x

Wiecej bede mogla powiedziec w sierpniu. O ile dam rade :/ Bo bylam twarda do czasu, teraz sie lamie...

Moi znajomi maja dzieci na Kirchbergu, znam tylko 2 osoby, ktorych dzieci byly na Centsie i chwalily sobie.
madziara

Post autor: madziara »

To ja moze dorzuce swoje trzy grosze, bo mialam jedno dziecko w Cents, a drugie jest obecnie na Kirchbergu. Niestety, nie moge pozytywnie wyrazic sie na temat tego pierwszego zlobka. Jest to instytucja, w ktorej panuje balagan, w ktorej niewiele osob przejmuje sie preferencjami rodzicow co do dzieci, w ktorej nikt nie przystosowuje sie do rytmu dziecka, tylko przystosowuje dziecko do swojego rytmu. Za duzo zmian grup (w ciagu roku moj syn byl w trzech grupach), w ramach grup b. czeste zmiany wychowawczyn (moim zdaniem to b. zle dla dzieci), dziwne przepisy (jak dziecko nie zacznie chodzic, nie moze pojsc do starszej grupy - moj syn, majac rok, byl w najmlodszej grupie z 2-miesiecznymi niemowlakami - nie jestem przekonana, ze to dobre dla jego rozwoju). No i ten fatalny budynek, z milionem pieter i schodow, po ktorych trzeba swego malucha targac. Willa dla starszych dzieci (czyli La Vie est Belle) znacznie lepsza, ale najpierw trzeba przejsc przez koszmar pierwszej, a moim zdaniem szkoda na to dziecka. Jezeli chodzi o Kirchberg, to drugi syn chodzi tam od niedawna, ale juz mam na ich temat b. pozytywne zdanie. Tu wlasnie jest indywidualne podejscie do dziecka. Panie nauczycielki rozgarniete (w przeciwienstwie do pan z Cents), przejmuja sie uwagami rodzicow, jest swietna komunikacja pomiedzy rodzicami i zlobkiem. Poza tym swietnie wyposazony budynek, ladne zabawki (w Cents sa zdezelowane zabawki kupowane na wyprzedazach - nie jest to moze najwazniejsze, ale przy tak wielu negatywnych cechach zlobka w Cents to jakby jest kolejnym gwozdziem do trumny). Jak na razie jestem b. zadowolona. A moj maz, niemowiacy po francusku, jeszcze bardziej, bo na Kirchbergu kazda pani mowi przynajmniej jeszcze po niemiecku, albo angielsku. W Cents byl tylko franc., wiec istnieje ryzyko problemow komunikacyjnych dla kogos, kto francuskiego nie zna ani w zab. A PRZEDE WSZYSTKIM moj mlodszy syn chodzi do zlobka bez zadnych problemow, a starszy zawsze w Cents plakal i musielismy co rano staczac niezla batalie.
Jezeli potrzebne beda dodatkowe informacje nt. powyzszych zlobkow, prosze o wiadomosc na priva, chetnie powiem/napisze cos wiecej.
Awatar użytkownika
aleksandra12b

Post autor: aleksandra12b »

a co jeżeli dziecko ma 2.5 roku? W Luksemburgu to się kwalifikuje do żłobka czy do przedszkola? ...
madziara

Post autor: madziara »

do zlobka, przedszkole jest dopiero od 3 lat
Awatar użytkownika
bamaza42

A jest tu rozroznienie zlobek - przedszkole?... Wprawdzie moje dziecko dawno wyroslo z obu instytucji, ale wydawalo mi sie, ze tu mamy "cresh", dla dzieci w wieku do 3 lat, dla dzieci 4-5 letnich "ecole maternelle", a od 6 roku zycia - szkola.... Jest inaczej?...
asiunia

Post autor: asiunia »

bamaza42 pisze:A jest tu rozroznienie zlobek - przedszkole?...
Tak, zlobek to cresch, do trzeciego roku zycia, potem zaczyna sie przedszkole czyli luksemburskie précoce dla trzylatkow i potem spillschoul wzglednie ecole mater. dla cztero- i pieciolatkow. Spillschoul i ecole mater. to tez przedszkole.
Awatar użytkownika
aleksandra12b

Post autor: aleksandra12b »

kurcze... trochę tak mi szkoda dzidzi posyłać w nowe miejsce na pół roku...

A jak to jest jak dziecko kończy 3 lata w lutym, to od razu idzie do przedszkola, czy są twardo przyjęte jakieś terminy - np. od września?

Jeszcze raz dziękuję za podpowiedzi. Ola
asiunia

Post autor: asiunia »

No niestety, raczej terminy sa fest. Moje dziecko skonczylo 3 latka wlasnie w styczniu i niestety dopiero od wrzesnia mogl zaczac. Chociaz duzo zalezy tez od gminy, wiem, ze w niktorych gminach jest to mozliwe, w mojej akurat kategorycznie nie.
ODPOWIEDZ