Jaki język obcy wybraliście/wybralibyście dla dziecka?
Jaki język obcy wybraliście/wybralibyście dla dziecka?
Witam!
Moj syn w przyszłym roku szkolnym rozpoczyna obowiązkową edukację w ecole maternelle. Z papierów które otrzymałem wynika, że już teraz powinienem wybrać dla niego jezyk obcy, którego sie bedzie uczył w szkole podstawowej.
Niestety nasze forum nie ma możliwości robienia sondaży (albo ja nic naten temat nie wiem), ale ciekaw jestem waszych typów. Jaki pierwszy język obcy wybraliście lub wybralibyście dla swoich latorośli?
Jeżeli ktoś będzie miał ochotę uzasadnić swój wybór to wielkie dzięki.
Pozdrawiam
Rafal
Moj syn w przyszłym roku szkolnym rozpoczyna obowiązkową edukację w ecole maternelle. Z papierów które otrzymałem wynika, że już teraz powinienem wybrać dla niego jezyk obcy, którego sie bedzie uczył w szkole podstawowej.
Niestety nasze forum nie ma możliwości robienia sondaży (albo ja nic naten temat nie wiem), ale ciekaw jestem waszych typów. Jaki pierwszy język obcy wybraliście lub wybralibyście dla swoich latorośli?
Jeżeli ktoś będzie miał ochotę uzasadnić swój wybór to wielkie dzięki.
Pozdrawiam
Rafal
Na życzenie kolegi jest i ankieta!
http://www.polska.lu/viewtopic.php?p=6262#6262
Zapraszamy do udziału!
http://www.polska.lu/viewtopic.php?p=6262#6262
Zapraszamy do udziału!
LuxTeam
Strona na formularzu dotyczy zarowno maternelle jak i szkoly podstawowej. Wydaje mi sie wiec, ze pytanie to odnosi sie jedynie dla uczniow zaczynajacyh edukacje w 1 klasie, a nie dla przedszkolakow (co byloby chyba logiczne jako, ze dopiero w 1 klasie dzieci zaczynaja nauke drugiego jezyka. Trudno zdecydowac teraz jakiego jezyka chce, by moje dziecko uczylo sie za 2 lata).
Kolezanka, ktora zapisywala corke do maternelle do sekcji czeskiej, to pole zostawila puste.
Na temat wyboru drugiego jezyka znalazlam ciekawe porady na stronie internetowej Szkoly Europejskiej w Brukseli. Radza mianowicie, by byl to jezyk, z ktorym dziecko ma najczestszy kontakt, poza jezykiem ojczystym (jez. kraju, w ktorym sie mieszka, kolegow z ktorymi dziecko sie bawi itp.), bowiem zdecydowanie ulatwi to nauke.
Kolezanka, ktora zapisywala corke do maternelle do sekcji czeskiej, to pole zostawila puste.
Na temat wyboru drugiego jezyka znalazlam ciekawe porady na stronie internetowej Szkoly Europejskiej w Brukseli. Radza mianowicie, by byl to jezyk, z ktorym dziecko ma najczestszy kontakt, poza jezykiem ojczystym (jez. kraju, w ktorym sie mieszka, kolegow z ktorymi dziecko sie bawi itp.), bowiem zdecydowanie ulatwi to nauke.
My wyszliśmy z założenia, że wybieramy język , w którym możemy dzieciom na początku pomóc, czyli angielski. Później będą się jeszcze uczyli francuskiego (od 2 klasy szkoły średniej) i niemieckiego (od klasy 4).
Przy małych dzieciach, takich jak Twoje, może rozsądniejsze jest wybranie francuskiego.
Przy małych dzieciach, takich jak Twoje, może rozsądniejsze jest wybranie francuskiego.
Danka
Jak juz tak rozmawiamy o zapisach do maternelle, to chcialabym tylko poinformowac (choc zapewne wszyscy zainteresowani i tak juz o tym wiedza), ze 6 czerwca od 9:00 do 11:00 bedzie dzien otwarty w polskiej sekcji ecole maternelle. Wspaniala okazja, by dzieci (i rodzice) poznali sie wzajmnie. Do zobaczenia!
- kajapapaja
szymbi, wy też będziecie?
bo ja wysyłam panów na apoznanie terenu właęnie - młodszy ciągle mnie dopytuje kiedy pójdzie do maternelle'a <mrgreen>
A odpowiadając na pytanie kolegi Rafała - ja wpisałam francuski, jako że syn już się komunikuje w tym języku uczęszczając do "garderie".
bo ja wysyłam panów na apoznanie terenu właęnie - młodszy ciągle mnie dopytuje kiedy pójdzie do maternelle'a <mrgreen>
A odpowiadając na pytanie kolegi Rafała - ja wpisałam francuski, jako że syn już się komunikuje w tym języku uczęszczając do "garderie".
===============================
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
- kajapapaja
oj tak.... tak.... ;-)
to do września możemy się we drzwiach regularnie widywać... ja albo mąż....
to do września możemy się we drzwiach regularnie widywać... ja albo mąż....
eurokraci.eu
eurokraci.eu