student budownictwa bardzo potrzebuje pracy

Kupię, sprzedam, oddam...
cyganerya

student budownictwa bardzo potrzebuje pracy

Post autor: cyganerya »

Witam wszystkich forumowiczów:)

To mój pierwszy post na tym forum, więc wybaczcie, jeśłi popełniam jakiś nietakt!

Od 05.10. przebywam w Luksemburgu. Przyjechałem tu z żoną, która dostała staż w Komisji Europejskiej. Mieszkamy w Luksemburgu, w Eich.

Pilnie poszukuję pracy!
Mam 25 lat i ukończone do tej pory 3 lata studiów na Politechnice Warszawskiej, na kierunku budownictwo. Przez ostatni rok w Polsce pracowałem w biurze konstrukcyjnym, gdzie kreśliłem w programie AutoCAD i projektowałem elementy konstrukcji żelbetowych oraz całe budynki jednorodzinne.
Bardzo chętnie podejmę pracę w branży budowlanej, także jako pracownik fizyczny.
Jestem otwarty również na wszelkie inne oferty. Oprócz w.w. mam doświadczenie jako: sprzedawca, nauczyciel (korepetytor).
Bardzo dobrze władam językiem angielskim i bułgarskim. Niestety nie znam francuskiego, a mój niemiecki też słabiutki (uczyłem się 4 lata, ale trochę wyparowało z głowy).

Będę wdzięczny za wszelkie propozycje i zainteresowanym chętnie udzielę więcej informacji o sobie.
Awatar użytkownika
inesitka

Post autor: inesitka »

Może nauczanie bułgarskiego to jest dobry kierunek - w końcu to od niedawna język UE i niektórzy mogą być nim zainteresowani. A konkurencja pewnie jeszcze niewielka.
Awatar użytkownika
kajapapaja

Post autor: kajapapaja »

słuchaj, w dziale News był swego czasu wywiad z polskimi architektami pracującymi w Luksemburgu - poszperaj tam troche i znajdziesz namiary.
===============================
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
MaWi

Post autor: MaWi »

słuchaj, w dziale News był swego czasu wywiad z polskimi architektami pracującymi w Luksemburgu
Prosze bardzo: http://www.polska.lu/viewtopic.php?t=1985 oraz http://www.polska.lu/viewtopic.php?t=2050

Rzeczywiscie powinienes rozwazyc aplikowanie do biur architektow (tych z wywiadu, ale nie tylko! Boom budowlany w Luksemburgu powoduje, ze kazda para rak do pracy na dowolnym etapie budowy jest mile widziana). Z wywiadu dowiesz sie, ze od architekta, nawet w Luksemburgu przede wszystkim wymaga sie talentu i umiejetnosci. Jezyk francuski jest oczywiscie powaznym atutem, ale bynajmniej nie decydujacym w kwestiach zatrudnienia
Awatar użytkownika
kajapapaja

Post autor: kajapapaja »

a jak nie to można się wybrać na budowę Trybunału Sprawiedliwości lub EIB i tam popytać....
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
Awatar użytkownika
jespere

Post autor: jespere »

rada kolegi po fachu ;)
jestes inzynierem - nie wolno Ci nawet probowac podjac pracy fizycznej.
Radze nawet dlugo szukac, uczyc sie francuskiego/niemieckiego i aplikowac do biur konstrukcyjnych jako inzynier. (candidature spontanée, ogloszenia - czesc biur szuka pernamentnie ludzi o Twoim pokroju - zobacz ich strony internetowe)
Dlaczego? bo tu jest mocna hierarchia - inzynier jest 10 razy wazniejszy od rysownika w biurze. i duzo lepiej placony. juz sam fakt, ze masz studia powoduje, ze Twoja minimalna pensja jest wyzsza niz robotnika, czy innego pracownika bez takowego wyksztalcenia.
a co zrobisz z praca fizyczna? wpiszesz ja potem do cv? - to juz nigdy nie dostaniesz porzadnej pracy.

nie popelniaj wiec tego nietaktu tudziez bledu. cen swoje umiejetnosci i siebie. tu jest bardzo duzo pracy dla inzynierow. powodzenia!
Awatar użytkownika
digilante

Post autor: digilante »

Vivat Jespere, swieta racja - opinia kolegi tez po fachu ;)
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
MaWi

Post autor: MaWi »

cyganerya pisze:Mam 25 lat i ukończone do tej pory 3 lata studiów na Politechnice Warszawskiej, na kierunku budownictwo.
Zastanow sie wiec moze nad kontynuacja/ukonczeniem studiow na uni.lu, co da ci nie tylko dyplom magistra, ale w zasadzie gwarancje zatrudnienia w Luxie. Studia mozna tu podjac w zasadzie bez znajomosci francuskiego, gdyz jezykiem wykladowym jest na Uni takze angielski i niemiecki. Poza tym w ciagu 2-3 lat poznasz tu francuski na poziomie komunikacji podstawowej chcac niechcac ;)

Zapisy na Uni (tu nie ma egzaminow wstepnych, tylko po prostu przychodzisz/zapisujesz sie/placisz i masz) skonczyly sie w zeszla sobote, ale byc moze jeszcze moglbys sie dopisac? W koncu zajecia nawet jeszcze sie nie zaczely, a inauguracja roku akademickiego miala miejsce nie dalej jak wczoraj.

Polecam na poczatek lekture tego tekstu ze strony uni.lu: http://wwwde.uni.lu/actualites/a_la_une ... ingenieurs
janrenovate

Post autor: janrenovate »

A znalazłaby sie praca dla fachowca budowlańca,albo i całej ekipy z Polski?
Znam angielski dośc dobrze,niemiecki komunikatywnie.
cyganerya

Dzięki za wszelkie uwagi, podpowiedzi, itp. Zwłaszcza dla jaspere i MaWi!
Święta racja z tym, że powinienem szukać ambitnej posady w moim fachu, uczyć się języka, skończyć studia, itd...
Mój główny problem polega na tym, że pracy potrzebuję bardzo pilnie, bo kończą się środki finansowe... Żona na stażu w Komisji dostaje mniej niż 1000 euro - we dwoje za to nie wyżyjemy. Zwłaszcza, że mamy jeszcze jakieś polskie rachunki do płacenia, a żona jest w ciązy... Rozumiecie chyba, że w tej sytuacji nie mogę sobie pozwolić na wybrzydzanie...
cyganerya

Chodzę ostatnio po agencjach pracy, ale do czasu, gdy oficjalnie wejdzie w życie postanowenie Rządu WKL o otwarciu rynku pracy dla Polaków (czyli wedle wszelkich znaków 01.11.) nie chcą nawet rejestrować w bazie danych. Mówią, że czekają na decyzję rządu. Obawiam się, że wtedy zwali się tutaj fala naszych rodaków i będzie ciężej :(
Awatar użytkownika
xtheo7

Post autor: xtheo7 »

cyganerya pisze: Mój główny problem polega na tym, że pracy potrzebuję bardzo pilnie, bo kończą się środki finansowe...
Zapisz sie koniecznie do kilku agencji pracy na zastepstawa (interim, sorry, nie wiem, jak sie to po polsku nazywa) : Adecco, Vedior, Manpower, Creyf's. Adresy z latwoscia znajdziesz w sieci lub w ksiazce telefonicznej. Moze znajdziesz cos ambitniejszego, niz machanie lopata, a i na cv bedzie to wygladalo duzo lepiej.

no i trzymaj sie !
janrenovate

Post autor: janrenovate »

cyganerya pisze:Dzięki za wszelkie uwagi, podpowiedzi, itp. Zwłaszcza dla jaspere i MaWi!
Święta racja z tym, że powinienem szukać ambitnej posady w moim fachu, uczyć się języka, skończyć studia, itd...
Mój główny problem polega na tym, że pracy potrzebuję bardzo pilnie, bo kończą się środki finansowe... Żona na stażu w Komisji dostaje mniej niż 1000 euro - we dwoje za to nie wyżyjemy. Zwłaszcza, że mamy jeszcze jakieś polskie rachunki do płacenia, a żona jest w ciązy... Rozumiecie chyba, że w tej sytuacji nie mogę sobie pozwolić na wybrzydzanie...
Tu nie wybrzydzasz,ciekawe czy w Polandzie nie "wybrzydzałeś"?
Awatar użytkownika
xtheo7

Post autor: xtheo7 »

Masz tu strone z wszyskimi adresami firm interimowych:

http://www.edituspro.lu/luxweb/neosearc ... 0000&num=1

Z latwoscia zauwazysz, ze kilka z nich jest wrecz wyprofilowanych w strone budownictwa lub przemyslu:

Adecco Bâtiment
Adecco Industrie
T2M interim

Widywalm kilkukrotnie w przeszlosci ich ogloszenia / poszukiwania kreslarzy i designerow w Autocad.
ODPOWIEDZ