

Warto przy okazji wspomnieć, że nasz rodzimy Tłusty Czwartek jest świętem niemającym w lokalnych tradycjach swojego odpowiednika. Natomiast w Europie (i nie tylko) obchodzi się, jako ostatnią przed Wielkim Postem okazję do rozpusty, tzw. Mardi Gras, Fat Tuesday znany u nas jako Ostatki, w Wielkopolsce jako Podkoziołek, zaś na Śląsku jako Śledzik. W tym roku dzień ten wypada 20 lutego, po czym – przypominamy – następuje Środa Popielcowa i zaczyna się Wielki Post.
Osoby, które w dniu dzisiejszym podejmą trud znalezienia prawdziwych pączków w GD Luxembourg, przestrzegamy, że misja ta z góry skazana jest na niepowodzenie. Jeśli chcecie poczuć tę niewypowiedzianą rozkosz w ustach, nie uda Wam się oszukać podniebienia miejscową konfekcją piekarską. Być może niektóre z tutejszych substytutów są podobne w kształcie, kolorze i zapachu, ale wierzcie nam – to nie to samo <beczy> . Jedyne co możemy Wam poradzić w tej pełnej dramatyzmu sytuacji, to pójść za radą Adama Słodowego, czyli „zrób to sam”. Tym, którym jednak zabraknie oleju w... kuchni, rzecz jasna lub po prostu nie czują się na siłach, by sprostać kuchennej misji, polecamy dyskusję „poszukiwaczy pączków” na naszym forum, czyli o tu: http://www.polska.lu/viewtopic.php?p=3884#3884 .
Dla naszych gości zagranicznych, którzy być może z pojęciem pączka nie zetknęli się do tej pory lub też ich definicja tego przysmaku odbiega od jedynie słusznej Polskiej Normy, podajemy poniżej link do bardzo ciekawego artykułu w języku angielskim na temat PĄCZKÓW!!!