Setna rocznica wydania pierwszego prawa jazdy w Luksemburgu

Awatar użytkownika
Redakcja

Setna rocznica wydania pierwszego prawa jazdy w Luksemburgu

Post autor: Redakcja »

Właśnie dziś mija 100 lat od dnia, kiedy w Wielkim Księstwie wydano pierwszy dokument uprawniający do prowadzenia pojazdów mechanicznych. Na mocy dekretu wydanego w Wigilię Bożego Narodzenia roku Pańskiego 1906 przez Dyrektora Generalnego ds. Prac Publicznych, pierwsze luksemburskie prawo jazdy (zwane podówczas Certificat de Capacité) otrzymał dnia 25 stycznia 1907 r. obywatel Joseph Glesner, mieszkaniec Niederwiltz (serwis informacyjny SNCT podaje tutaj nieco wcześniejszą datę – 7 stycznia, ale my pozwolimy sobie zaufać oficjalnemu komunikatowi Ministerstwa Transportu).

Od tamtego czasu dokument ten zmieniał wielokrotnie swój wygląd. Zmieniały się także przepisy dotyczące jego wydawania i posługiwania się nim. Do najistotniejszych zmian w tym zakresie zaliczyć możemy wprowadzenie w listopadzie 2002 r. systemu punktów karnych za wykroczenia drogowe. Obecna, nieco archaiczna forma luksemburskiego prawa jazdy nie ulegnie już raczej dalszym przeobrażeniom, bowiem najpóźniej w roku 2012 planuje się zastąpienie tego dokumentu innym, tzn. wspólnym dla całej UE, europejskim prawem jazdy w formie plastikowej karty. Już dziś wiadomo też, że nowe prawo jazdy będzie miało dużo krótszy, bo piętnastoletni okres ważności. Czy wymiana prawa jazdy na nowe oraz jego późniejsze wymiany związane z utratą terminu ważności będą się wiązały z wykonaniem okresowych testów czy badań lekarskich, tego jednak luksemburskie Ministerstwo Transportu nie podaje.

informacja za www.gouvernement.lu oraz www.snct.lu
Załączniki
PremierePermis.jpg
PremierePermis.jpg (16.28 KiB) Przejrzano 1662 razy
~~~~~
Redakcja
Awatar użytkownika
jespere

Post autor: jespere »

tez mam taki luksemburski papirus i zastanawiam sie zawsze ja rozkladam te wielka starodawna ksiazeczke kto tu 100 lat za murzynami...
Awatar użytkownika
dslonce

Post autor: dslonce »

jespere pisze:tez mam taki luksemburski papirus i zastanawiam sie zawsze ja rozkladam te wielka starodawna ksiazeczke kto tu 100 lat za murzynami...
i też masz fotę w kołeczku???? Słodko ;)
dag
ODPOWIEDZ