Nowe oblicze portalu polska.lu. Marzenia stają się faktem!

albano1947

Post autor: albano1947 »

Szanowny Legan!! :) :)

Ja doskonale zrozumialem calosc tekstu .. Ja tylko sie do jej pewnej czesci ...odnioslem, a nie do calosci.. mnie nie interesuja jakies konflikty.. Tez dalej milczac ....bardzo doceniam Twoje wysilki na rzecz porozumienia miedzy generacjami, czy pokoleniami emigracyjnymi... Dla mnie jest jako stara emigracja, jednak roznica miedzy obecna, a wczesniejsza ..

Wcale tez nie uwazam, ze obecne polskie spoleczenstwo w Luksemburgu jest zle, albo gorsze od dawniejszego .. Niesnaski jakie nieraz sa tutaj, czy moze w realu... maja nie tylko w polskiej spolecznosci tradycje .. Mysle ze kazda narodowosc ma swoje czarne owce ...Przeciwnie do Twojej opini na temat mojej korzysci.. uwazam, ze temat ktorys poruszyl moze wyszedl po za ramy artykulu wiodacego, ale byl przyjaznie motywujacy i budujacy mosty miedzy generacjami i dziecmi starej emigracji, a dziesiejszym spoleczenstwem polskim..

Dyrekcja Portalu szczegolnie wysilki kieruje na rzecz integracji.. co i sam zauwazyles ...wiec czapke przed tymi co dziennie pracuja na rzecz rozwoju tutejszego Portalu.

Zadnej promocji tenisowej tutaj nie potrzebuje . To co jest w moim profilu jest juz od poczatku mojego czlonkostwa na tym Portalu i kazdy kto mnie zna... to zna mnie od dawna, albo jako uczestnika ktory raczej nie jest zbyt aktywny w dyskusjach na tym forum, albo zagorzalego zwolennika bialego sportu i propagatora tenisa w srodowisku polonijnym.

Jedynego reprezentanta Luksemburga na Sportowych Igrzyskach Polonijnych 2009 w Toruniu ..Dlatego Twoja przymowka jest nieuzasadniona ..

Mysle ze temat jest dla mnie calkowicie wyczerpany.

Serdecznie pozdrawiam i zycze super weekendu :)
Mistrz Niemiec z druzyna DSD 2012
Wielokrotny Mistrz Polski Belgii Włoch i Luxemburga
Dziesiąty w Rankingu światowym ITF Senior

Trenujemy w klubie tenisowym Bettemburg
Awatar użytkownika
byly

Post autor: byly »

Troche chyba rozumiem, co chciales powiedziec, tylko realia sie zmienily. Sam wyjechalem z Polski 25 lat temu i wtedy to byla klasyczna "emgiracja", w momencie przekraczania granicy pociagiem w Zgorzelcu wiedzialem, ze juz tu nie wroce, bo podjalem taka a nie inna decyzje. Ale wtedy byl podzial na Zachod i Wschod, mury, ploty graniczne, paszporty i wizy (mlodsi forumowicze chyba sobie nie potrafia tego nawet wyobrazic, ze do przekroczenia granicy polski niemieckiej potrzebny byl paszport wydawany z laski sluzby bezpieczenstwa i wiza, po ktora trzeba bylo jechac do ambasady RFN w Warszawie i stac po nia kilka dni (!!!!) w kolejce) .

Teraz na szescie zyjemy w jednej, tej samej zjednoczonej Europie, nie potrzebujemy paszportow, nie ma zadnych formalnosci, a dzieki tanim liniom lotniczym mozna w kazdej chwili skoczyc do bylego miejsca zamieszkania i odwiedzic rodznie/znajomych.

Dlatego teraz nie ma takiej potrzeby, ze sie raz na zawsze decydowac na "emigracje". Wiele osob wyjezdza do Londynu, Dublinu czy Luksemburga do pracy, podobnie jak w Polsce z Lublina do Warszawy, Gdanska czy Wroclawia i wcale sie nie zastanawia nad tym, czy to bedzie "na zawsze". Moze bedzie, moze nie, okazuje sie w praniu.

Ja mam osobisce taka teorie, ze kto spedzil za granica w kawalku ponad 3 lata i dobrze sie czuje, raczej juz nie wroci do Polski.
legan15

Post autor: legan15 »

hallo - mysle ze tych kilka neutralnych wypowiedzi potwierdzi w swej pracy codziennej
portal ktory jest potrzebny w roli integracji srodowiska polonijnego,i tu nie jest
potrzebny zaden konflikt. Ale o to zadbaja napewno odpowiedni ludzie z Redakcji . Osobiscie propozycje "albano" przyjmuje i w Bettembourgu mozemy sie umowic i dokonczyc rozpoczety temat. Moja kom.62121 4273 lech pozdrawia
albano1947

Post autor: albano1947 »

Halo :)

Przyjmuje propozycje spotkania i wymiany doswiadczen i moze wiecej ..
Niestety... zadzwonie dopiero po powrocie do Luksemburga .. Obecnie jestem w naszej starej kochanej ojczyznie. Tutaj mam wielu przyjaciol i sportowych emocji.

Dla mnie Ojczyzna ma tez swoje znaczenie i po wielu latach nie zmienilo sie nic w moim przekonaniu, mimo roznych doznan..

Pozdrawiam zyczac milego poznego wieczoru :)
Mistrz Niemiec z druzyna DSD 2012
Wielokrotny Mistrz Polski Belgii Włoch i Luxemburga
Dziesiąty w Rankingu światowym ITF Senior

Trenujemy w klubie tenisowym Bettemburg
aniasalomea

Post autor: aniasalomea »

A czy watek dojazdu byl kontynuowany gdzies oddzielnie? Bo ja chetnie bym sie wybrala, ale od kiedy nie mam auta zupelnie sobie nie radze z logistyka :)
Awatar użytkownika
stary

Post autor: stary »

Sam dojazd nie jest problemem

np z lux gare

http://mobiliteitszentral.hafas.de/hafa ... 3&OK#focus

a ostatni powrot komunikacja jest za wczesnie

http://mobiliteitszentral.hafas.de/hafa ... 9&OK#focus
MaWi

Post autor: MaWi »

stary pisze:a ostatni powrot komunikacja jest za wczesnie
Zdecydowanie za wczesnie! I dlatego wlasnie sugerowalismy Night Ridera. Z tego co sobie przypominam byli chetni na wynajecie tego srodka transportu, wiec ludzie – organizujta sie! :)
magducha

Post autor: magducha »

:)
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

Poniewaz rzucilam wczesniej propozycje zmontowania grupy Night Rider na wyjazd do Vianden, i kilkoro forumowiczow sie do mnie zglosilo osobiscie, czuje sie w obowiazku temat kontynuowac. Otoz po rozeznaniu tematu - sa dwie opcje: albo umawiamy sie w jakims miejscu w miescie i wtedy zamawiamy jako grupa, co moze byc nieco tansze, ale zostajemy odebrani w jednym konkretnym miejscu i tamze odwiezieni (no i jakos sie trzeba i tak dostac do domu...) - grupy night rider nie rozwozi po miescie i okolicach, albo zamawiamy - kazdy z osobna i wtedy to kosztuje 18 eur A/R, i kazdy jest odebrany-odstawiony pod swoj adres....nigdy nie korzystalam z ich uslug, no i co najwazniejsze - nie mam pojecia, czy przypadkiem juz nie jest za pozno... Jezeli beda chetni na wyjazd grupowy - to sie tu zgloscie - sprobuje zamowic, ale wtedy to bedzie moj adres na Merlu - tu bedziecie musieli dojechac i stad wrocic....a jak optujecie za indywidualnym zamawianiem, to tez dajcie znac - bede chciala sprobowac zamowic juz jutro/w poniedzialek, najdalej wtorek....jak sie nie uda - bede pewnie jechac autem... Czekam jutro na Wasze zdanie w tej sprawie...
biedronka

Post autor: biedronka »

Czesc,
zarezerwowalam autobus na 28.11 dla malej grupy znajomych, na g. 19.30, odjazd z hamiliusa, powrot o 1 (mozna zmienic) tamze. Koszt 18 e, ale za kazde 4 osoby 5 gratis. Dajcie znac, jesli chcecie sie dolaczyc, albo zadzwoncie bezposrednio na 80021010 i sie dopiszcie :) Wiecej info na priva.
Pozdrawiam, B.
legan15

Post autor: legan15 »

Witam !!
28.11 o 19.30 w/wi dworca glownego na parkingu przy Poczcie.
bedzie odjazd prywatnym samochodem do VIANDEM sa wolne trzy miejsca.
Powrot do uzgodnienia. Kontakt mobil 621 214273 Pozdrawiam legan
magducha

:) ,ja troche odbiegne od tematu,czy jakas rezerwacja jest na stolik ?
Awatar użytkownika
stary

Post autor: stary »

ten stolik???

Obrazek <rotfl>
MaWi

Post autor: MaWi »

magducha pisze::) ,ja troche odbiegne od tematu,czy jakas rezerwacja jest na stolik ?
Hm... ja nie wiem nawet czy stoliki beda w ogole :) Koncentrujemy sie na w/w "tancach, hulankach, swawolach", wiec moze sie okazac, ze stoly tylko beda przeszkadzac (no, chyba, ze beda chetni do tanczenia wlasnie na stolach, o ile kierownikkina pozwoli ;) ).

A na powaznie – w czesci barowej z pewnoscia stoliki pozostana, w czesci kinowej pewnie te przy scianach tez, choc to zalezy od tego jak wiele osob bedzie chcialo tanczyc. Mysle, ze uklad klubu jest ta tyle elastyczny, ze mozemy dostosowac przestrzen do wlasnych potrzeb. Natomiast wydaje mi sie, ze cos takiego, jak rezerwacja stolikow raczej nie sprawdzilaby sie, szczegolnie, ze nie nastawiamy sie w Ancien Cinema na konsumpcje (oprocz napojow z i bezprocentowych), z czym mozna sobie poradzic w najgorszym razie i bez stolika :)

Ale moze nie bede wyskakiwac przed szereg – niech wypowie sie Kolega Kierownik, jesli oczywiscie chcialby do mojej wypowiedzi cos dodac lub zmienic.
magducha

stary pisze:ten stolik???

Obrazek <rotfl>

:) :) stary ales dowciapny.....taki stolik to dla zakretasow :)
tylko tak pytalam ,mi tam stolik nie jest potrzebny ............i bez stolikow mozna sie fajnie bawic :)
ODPOWIEDZ