Przereklamowana (?) trewirska taniość ;)

Awatar użytkownika
Redakcja

Przereklamowana (?) trewirska taniość ;)

Post autor: Redakcja »

Luksemburska Izba Handlowa zareagowała głosami oburzenia na tezę postawioną w wywiadzie udzielonym dla Télé Lëtzebuerg przez Matthiasa Schmidta, reprezentanta podobnej organizacji w Trewirze, jakoby ceny towarów i usług w tym mieście były o 20–25% niższe od cen luksemburskich. Przedstawiciele Chambre de Commerce protestują przeciwko takiemu, jak twierdzą, informacyjnemu nadużyciu, które mija się z prawdą szczególnie po noworocznym przezencie od rządu niemieckiego w postaci podwyżki stawek MwSt (czyli niemieckiego VAT-u).

A Wy dokąd jeździcie na zakupy? :>

wiadomość za www.aracity.lu i www.rtl.lu
Załączniki
Einkaufswagen.gif
Einkaufswagen.gif (15.78 KiB) Przejrzano 6796 razy
~~~~~
Redakcja
Awatar użytkownika
dslonce

Post autor: dslonce »

Po 2 wyprawach do Trewiru jednak doszliśmy do wniosku, że to bez sensu:
1. dojazd jednak zajmuje więcej niż do Auchan/BelleEtoille i niestety trzeba poświecić czas w weekend a nie wieczór w tygodniu;
2. ceny nie są aż o tyle niższe, bo za zakupy płaciliśmy praktycznie tyle samo;
3. brakowało nam paru ulubionych lux-produktów np. masła Rosa ;)

Tak więc zaniechaliśmy praktyki, a weekendy spędzamy milej niż na zakupach :)
k-th

Post autor: k-th »

A ja jednak Trewir sobie chwale :) Fakt, mieszkam tuz obok. Porownujac okres mojego zamieszkiwania w miescie Luksemburg i obok Trewiru stwierdzam ze teraz jest jednak taniej. Oczywiscie, gdybym mial jezdzic co tydzien na wielkie zakupy (ktorych nieznosze), wybralbym Luksemburg.
kot00

Post autor: kot00 »

Rzeczywiscie mozna sie przyzwyczaic do pewnych produktow luksemburskich i tez tak mamy. Jednak uwazam, ze niektore rzeczy sa (albo bylo, nie wiem jak jest po podwyzce VATowej) troche tansze niz te w Luxie (np. mieso). My jezdzimy raz na 3-4 tygodnie na troche wieksze zakupy do Trewiru zawsze laczac to z pozytecznym czyli spedzajac dzien na spacerze po ichniejszej Starowce. Reszta zakupow w Luxie i najczesciej w Auchanie.
Awatar użytkownika
minka

Post autor: minka »

Z Niemiec przywoze sobie chleb i buleczki. To wszystko, reszta nie warta zachodu, przynajmniej dla mnie.
Ja juz tez (po 2 latach <roll> ) polubilam miejscowe produkty, maslo Rosa, mleko z luksusowej krowki, Coboluxa - zwlaszcza cos co przypomina wedzonke krotoszynska :)

Aha, czy ktos widzial ten Nog Egg??? Czy jak to sie nazywa. Szukam i nie ma <beczy> Uzaleznilam sie od tego! No dajcie znac... Zwlaszcza ten, co mowil, ze jest to dostepne w sprzedazy caly rok :x .
Awatar użytkownika
dslonce

minka pisze: Ja juz tez (po 2 latach <roll> ) polubilam miejscowe produkty, maslo Rosa, mleko z luksusowej krowki, Coboluxa - zwlaszcza cos co przypomina wedzonke krotoszynska :)

O tak masło Rosa jest świetne :) My lubimy też lokalne jogurty naturalne, majonezy. Sprawdziłam też mozzarellę tutejszą jest bardzo dobra w smaku: słodka i delikatna, ma niestety jedną wadę trzeba ją zjeść w ciągu 2, max. 3 dni od zakupu bo kwaśnieje. Ale ostatecznie to może być też plus, bo znaczy że bez konserwantów ;)

A ta wędzonka krotoszyńska bardzo mnie zaciekawiła.... gdzie to jest w sprzedaży? nazywa się "cobolux" ?
Awatar użytkownika
j23

Post autor: j23 »

* 2 eggs, beaten well
* 3 tbs sugar
* 1 tsp vanilla
* 1/8 tsp nutmeg, ground
* 2 1/3 cups milk

Blend all ingredients together and serve chilled.

albo

* 6 eggs, separated
* 1 cup sugar
* 1/2 pint brandy
* 1/4 pint light rum
* 1/4 pint peach brandy (albo innego alkoholu)
* 1 1/2 pints milk
* 1/2 pint heavy cream

Beat egg yolks with sugar until thick. Stir in liqueurs, milk and cream. Chill thoroughly and pour into punch bowl. Beat the egg whites until stiff and fold them into the egg nog mixture. Add a dusting of nutmeg if you desire.
MaWi

Post autor: MaWi »

dslonce pisze:A ta wędzonka krotoszyńska bardzo mnie zaciekawiła.... gdzie to jest w sprzedaży? nazywa się "cobolux" ?
Cobolux to nazwa lokalnej firmy wedliniarskiej. Rzeczywiscie robia calkiem dobre rzeczy. Jak wszystko, co miejscowe, dostaniesz to w miejscowych marketach – przede wszystkim w Cactusie, chociaz w Matchu na Beggenskiej tez maja spory wybor. Cobolux robi prawie wszystko, co nazywa sie wedlina: szynki, boczki, kielbasy, "czarne budynie" (czytaj – kaszanki ;) ). Najczesciej pakowane w plastiki z taka przasna etykieta jak z GS-u (gdzie im tam do fullcoloru Herty ;) ) No, coz atrakcyjnie to to moze nie wyglada, ale za to jak smakuje – tylko o jedno niebo gorzej niz polska "zwyczajna", "krotoszynska" czy "sopocka", a to chyba przeciez komplement :P

A co do Nogg-w – mam taka jedna ksiazke z dryńkami, gdzie jest chyba z 10 rodzajów noggów. Jak znajde czas, to sprobuje to przepisac tutaj (moze w odcinkach?...)
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

MaWi, powaznie widziales tu "czarne budynie" made in Lux?....nie, zebym byla fanka tego spacjalu, ale myslalam, ze to taki polski wynalazek....
A te Coboluxy, to tylko cactusy i matche sprzedaja?....w del heizach nie znajde?...
MaWi

Jak najbardziej widzialem czarne budynie made in Lux, bo to jest miejscowy specjal pochodzenia francuskiego (lotarynskiego? alzackiego? cos wiesz na ten temat xtheo? :) )

Wiesz -- to tak jak jeszcze pare lat temu bylem pewien, ze placki ziemniaczane, to Tylko Polska, a tu patrz jaki gromper!

A coboluxy byc moze sa i w delhaizach, tylko ja juz tam nie bywam (daleko od domu mam teraz delhaizy)
Awatar użytkownika
dslonce

Dzięki za odpowiedzi o "cobolux" teraz wiem czego będę szukać :)

A delhaize bardzo lubię pieczywo razowe z ziarnami rożnego rodzaju. Zdecydowanie najlepsze jakie udawało mi się tutaj kupić.
MaWi

Taaaak. Pieczywo w delhaize to jest rzeczywiscie kultowa sprawa – przy tym calym luksemburskim monopolu fisherowsko-bakstuffowskim zdecydowana odmiana. No, ale coz, kiedy do Bertranga daleko a i do Gara nie zawsze sie chce zapylac (zreszta na Garze wybor jest mniejszy, niestety).
Awatar użytkownika
bamaza42

tak, tak...delheize w Bertrange to jest to! Poza pieczywem, soczki, i owoce, i warzywka....no i ze nie wspomne o stoisku monopolowym....(wiem, daleko mu do tego w Auchan...)... :) Ale UWAGA! - bardzo ciasny parking podziemny...tzn miejsca postojowe sa wyjatkowo szerokie, zwlaszcza na pierwszych 2-3 poziomach, ale w zjazdy/podjazdy jest sie trudno zlamac...czego skutek mam na tylnym blotniku.... :(
Trzeba po prostu bardzo uwazac...mi sie bez problemu udawalo ze 100 razy....a za 101 sie nie udalo.... :(
Awatar użytkownika
minka

Post autor: minka »

przepis mniam, dzieki :) I nie wiedzialam, ze to taki skomplikowany napoj. Ale jestem len i moze ktos widzial gotowca?
Nigdy nie bylam w tym Dalheizie, ale jak mowicie, ze chlebek okey, to sie tam wybiore, bo juz nie moge patrzec na ten "ruski" z Auchan :/ . Dobry byl jeszcze zytni z Cactusa, ale pieka go w ilosciach sladowych, wiec jak rano kolo trzynastej ide do sklepu to juz go nie ma niestety <evil> .
Awatar użytkownika
bamaza42

Przepis super...chetnie sprobuje...ale co to jest "nutmeg" ?....
ODPOWIEDZ