Styczniowa akcja policji - stop amatorom GSM za kierownicą

Awatar użytkownika
Redakcja

Styczniowa akcja policji - stop amatorom GSM za kierownicą

Post autor: Redakcja »

Począwszy od minionego poniedziałku (5. stycznia) do soboty 20. stycznia, policja w Wielkim Księstwie będzie zwracać szczególną uwagę i konsekwentnie karać kierowców przyłapanych na korzystaniu z telefonu komórkowego podczas prowadzenia samochodu oraz tych, którzy prowadzą auto bez zapiętych pasów bezpieczeństwa. Za to pierwsze wykroczenie grozi mandat w wysokości 74 euro, natomiast za jazdę bez pasów należy się 49 euro oraz 1 punkt karny.

Pragniemy przy okazji podkreślić, że wg luksemburskiego kodeksu drogowego za niezgodną z przepisami uważa się nie tylko rozmowę ze zwykłego telefonu komórkowego podczas prowadzenia pojazdu, ale także takie korzystanie z zamontowanego w samochodzie zestawu GSM, w wyniku którego zmuszeni jesteśmy podczas jazdy oderwać rękę od kierownicy. Oznacza to tyle, że jeśli już musimy do kogoś zadzwonić nawet za pomocą zestawu, to by wybrać numer abonenta, nie popełniając przy tym wykroczenia, lepiej jest zjechać na pobocze.

Należy przy tym pamiętać, że policja luksemburska jest dobrze wyposażona w lornetki z noktowizorami i wbudowanymi kamerami. Jeśli więc zatrzyma nas patrol „zza krzaka” i poinformuje nas, że zostaliśmy przyłapani na rozmowie przez telefon komórkowy podczas prowadzenia pojazdu, to musimy się liczyć z tym, że w odpowiedzi na nasze zaprzeczenia, zostanie nam zaprezentowany krótki film dokumentalny z nami w roli głównej :(
Załączniki
GSM-campaigne.jpg
GSM-campaigne.jpg (5.44 KiB) Przejrzano 2020 razy
~~~~~
Redakcja
Awatar użytkownika
szymbi

Post autor: szymbi »

A mi kiedyś taki lotny na motorze zapukał w szybę na czerwonym świetle i próbował wmówić, że przed chwilą rozmawiałem przez komórkę prowadząc auto. Domyśliłem się, że zmyliło go niewinne podrapanie się za uchem chwilę wcześniej, ale należało Nieomylnemu wytłumaczyć, że nie rozmawiałem. Ku mojemu niepomiernemu zaskoczeniu udało się, ponieważ telefon miałem w dość trudno w tej pozycji dostępnej kieszeni spodni, co oczywiście zaprezentowałem. Nieomylny spojrzał jeszcze, czy coś telefonicznego nie leży na siedzeniu pasażera i machnął ręką na pożegnanie. <aniolek>
MaWi

Post autor: MaWi »

To sa jednak skubancy! Ja rozumiem, ze z tutejsza wladza sie nie pogada, jesli maja rzeczywiscie racje, a my probujemy tylko cos "ugrac", no ale jesli racji nie maja, to sprawa staje sie po prostu groteskowa!

Moze w takim razie wystarczyloby pokazac funkcjonariuszowi na wyswietlaczu swojej komorki spis rozmow przychodzacych i wychodzacych. Wiekszosc telefonow ma taka opcje, dodatkowo podajac godziny ostatnich polaczen. No wiec jesli w tym spisie nie byloby zadnego polaczenia w ostatnich kilku minutach, to jest to jakis argument? No, moze nie jest to dowod przed sadem, ale przed sadem, to mozna zazyczyc sobie, zeby policja skolowala od operatora sieci liste polaczen z Twojego numeru, no i wtedy sprawa bylaby jasna, nie?

To oczywiscie raczej wariant s-f, bo nikt za mandat o wys. 74 eur nie bedzie sie wloczyl po sadach... ale pofantazjowac zawsze mozna, nie? :>
Awatar użytkownika
dslonce

Post autor: dslonce »

MaWi pisze: To oczywiscie raczej wariant s-f, bo nikt za mandat o wys. 74 eur nie bedzie sie wloczyl po sadach... ale pofantazjowac zawsze mozna, nie? :>
Fantazję to ty masz ;) :D
ODPOWIEDZ