Jesteś w ukrytej kamerze! ;)
Jesteś w ukrytej kamerze! ;)
Uwaga, uwaga! Zgodnie z tym, co zapowiadała policja w połowie ubiegłego roku, i co anonsowaliśmy już na naszych łamach, w Luksemburgu pojawią się po raz pierwszy w historii montowane na stałe fotoradary <aparat>
Decyzja o zainstalowaniu tych urządzeń, jak i o stopniowym zaostrzaniu przepisów drogowych (rozważane jest np. obniżenie dopuszczalnego poziomu alkoholu we krwi osoby prowadzącej pojazd), spowodowana jest obserwowanym w Wielkim Księstwie wzrostem ilości wypadków drogowych. Co ciekawsze ilość wypadków śmiertelnych w roku 2006 (35 ofiar) zmalała w stosunku do roku poprzedniego, kiedy to na drogach zginęlo 46 osób.
wiadomość za www.wort.lu
Decyzja o zainstalowaniu tych urządzeń, jak i o stopniowym zaostrzaniu przepisów drogowych (rozważane jest np. obniżenie dopuszczalnego poziomu alkoholu we krwi osoby prowadzącej pojazd), spowodowana jest obserwowanym w Wielkim Księstwie wzrostem ilości wypadków drogowych. Co ciekawsze ilość wypadków śmiertelnych w roku 2006 (35 ofiar) zmalała w stosunku do roku poprzedniego, kiedy to na drogach zginęlo 46 osób.
wiadomość za www.wort.lu
- Załączniki
-
- Radar.jpg (45.5 KiB) Przejrzano 4200 razy
~–~–~–~–~
Redakcja
Redakcja
Niemcy przysylaja fotki do Luxa, tak samo Francuzi i Belgowie i... nawet Szwajcarzy. Co do PL, to nie wiem, ale chyba wysla info do PL i wkoncu mandat trafi do wlasciciela. Ale czy trzeba placic, nie wiem. Wiem, ze z UK i Irlandii mandaty do PL przysylaja, ale nie wiem jak z placeniemk-th pisze:a jesli blachy sa polskie albo niemieckie? Szukaja Cie?

- kajapapaja
Niemcy przysyłaja fotki do Luxa? A po jakim czasie? Bo kolega jakis rok temu troche..... przekroczył limit prędkości, bliknęło po oczkach i od tamtej pory - cisza......
A auto na lux-tablicach....
A auto na lux-tablicach....
===============================
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
Opcji jest kilka:
1. Za malo przekroczyl zeby sie oplacalo wyslac info. Ewentualnie zaplaci jak go zlapia w niemczech na radar jakis,
2. Radary w Niemczech dzialaja jak te w Belgii, tzn robia zdjecia tablic rej od tylu. Tu by wynikalo ze to nie jemu zrobiona fote
3. Przyjdzie ale z opoznieniem, np ze Szwajcari potrafi przyjsc po roku.
4. Nic nie przyjdzie
1. Za malo przekroczyl zeby sie oplacalo wyslac info. Ewentualnie zaplaci jak go zlapia w niemczech na radar jakis,
2. Radary w Niemczech dzialaja jak te w Belgii, tzn robia zdjecia tablic rej od tylu. Tu by wynikalo ze to nie jemu zrobiona fote

3. Przyjdzie ale z opoznieniem, np ze Szwajcari potrafi przyjsc po roku.
4. Nic nie przyjdzie

- kajapapaja
to ja wybieram opcje 4 <mrgreen>
a co do opcji 2 - skoro robią zdjęcia od tyłu to dlaczego błyska z przodu?
a co do opcji 2 - skoro robią zdjęcia od tyłu to dlaczego błyska z przodu?
eurokraci.eu
eurokraci.eu
A to byla mala jednokierunkowa, czy moze droga w dwie strony co? <rotfl>kajapapaja pisze:a co do opcji 2 - skoro robią zdjęcia od tyłu to dlaczego błyska z przodu?
Tez kilka razy dostalem po oczach * najadlem sie strachu np w Szwajcarii i Belgii. A potem sie okazalo ze owszem robili, a tym co jechali w druga strone <rotfl>
Tu sie akurat nie zgodze. Dokladnie jest tak, ze radary zainstalowane na stale robia zdjecia z przodu (przyklad niemal z "naszego podworka") to chocby radarowe pole na "jedynce" w kierunku do Polski przed zjazdem na Limburg/Giessen. Stali bywalcy znaja to miejsce – najpierw nad jezdnia jest zawieszona tablica z namalowanymi ograniczeniami predkosci dla poszczegolnych pasow ruchu, za jakies 200 m taka sama tablica z tym, ze z wmontowanymi radarami. I jeszcze raz, za kolejne 200 m dla tych, co to im sie zdawalo, ze "juz po sprawie"misio pisze:2. Radary w Niemczech dzialaja jak te w Belgii, tzn robia zdjecia tablic rej od tylu. Tu by wynikalo ze to nie jemu zrobiona fote

Ponadto, jesli ktos bywa w Karlsruhe, to tez zna kilka takich miejsc z szarymi "budkami dla ptakow" na obwodnicy pomiedzy "piatka" a "siodemka". Tez blyskaja zawsze prosto w oczy, wnerwiajacym pomaranczowym swiatlem.
Jesli chodzi o radary-przyczajki (montowane w zaparkowanych na poboczu samochodach), to tu moze byc juz roznie – w zaleznosci od inwencji tworczej i humoru obslugujacego pojazd funkcjonariusza. <aparat>
No to cie zaskocze co do Niemiec, bo... radary robiace zdjecia paszportowe zawsze lub prawie zawsze sa podlaczone do zaparkowanego niedalego na wlaczonym silniku Merca lub Porsche z napisem Polizei. Widzialem takie bajery kilka razy, min kolo Giessen
Polaczone sa droga radiowa of course.
A we Francji nie wiem, bo te radary kolo Metzu to blyskaja jak glupie i cholera wie jak dzialaja.
Aha, oczywiscie w Nimeczech moga byc wyjatki itp, ale radar kolo Giessen + taki na obwodnicy Ludwigshafen na 101% jest polaczony z samochodem w poblizu. Wiem, bo kilka razy zdejmowali samochd jadacy przed nami <rotfl>

A we Francji nie wiem, bo te radary kolo Metzu to blyskaja jak glupie i cholera wie jak dzialaja.
Aha, oczywiscie w Nimeczech moga byc wyjatki itp, ale radar kolo Giessen + taki na obwodnicy Ludwigshafen na 101% jest polaczony z samochodem w poblizu. Wiem, bo kilka razy zdejmowali samochd jadacy przed nami <rotfl>