Luksemburg rozwija intrastrukturę...więzienną

Awatar użytkownika
Redakcja

Luksemburg rozwija intrastrukturę...więzienną

Post autor: Redakcja »

Od pewnego czasu krąży wieść o budowie nowego więzienia, które odciążyłoby jedyny w tej chwili zakład karny Luksemburga, mieszczący się w Schrassig. Czyżby w Wielkim Księstwie, mieniącym się oazą bezpieczeństwa i spokoju, nagle znacząco zwiększyła się liczba osób, które powinny trafić za kratki? Na niedawnej konferencji prasowej minister sprawiedliwości Luc Frieden uspokajał, że w Luksemburgu nie odnotowano wzrostu przestępczości. Przypomniał też o licznych krokach podjętych przez władze w ostatnich latach na rzecz poprawy bezpieczeństwa: zatrudniono 300 nowych policjantów, zwiększono liczbę sędziów (o 30 %) i sędziów śledczych (z 7 do 13).

Głównym powodem podjęcia decyzji o nowym obiekcie jest przepełnienie zakładu w Schrassig, w którym przebywają obecnie 683 osoby, choć przewidziano tam tylko 600 miejsc. O kłopotach tej placówki pisaliśmy szerzej kilka miesięcy temu. Frieden przyznał, że w ciągu ostatnich dwóch lat liczba osadzonych znacząco wzrosła, co należy - jego zdaniem – tłumaczyć przyciąganiem włamywaczy z sąsiednich krajów przez dobrobyt luksemburskiego społeczeństwa, ale także „znakomitą pracą policji” ;), której przykładem jest walka z handlem narkotykami (obecnie 200 handlarzy pochodzenia afrykańskiego odbywa karę lub oczekuje na proces w Schrassig).

Problemów z pojemnością jedynego luksemburskiego więzienia nie rozwiążą już rozpoczęte projekty, takie jak zakład otwarty dla kobiet w Givenich, placówka zamknięta dla nieletnich w Dreiborn czy areszt deportacyjny nieopodal lotniska. Konieczna jest budowa nowego aresztu na 400 miejsc. Zapadła już decyzja co do lokalizacji – będą to obrzeża obiektu wojskowego w Sanem (w pobliżu Bettembourga). Minister poświęcił wiele czasu na próby przekonania do tej koncepcji mieszkańców tamtejszych okolic, którzy zebrali 900 podpisów pod petycją przeciwko więzieniu w Sanem. Główne obawy dotyczą oczywiście spadku bezpieczeństwa, na co władze zareagowały deklaracją, że nowa placówka będzie pilnie strzeżona przez zastępy policjantów i rozmaite systemy elektroniczne. Poza tym będzie się ograniczać do minimum przewożenie aresztantów, zobowiązując sędziów śledczych do przeprowadzania czynności na miejscu. Jeśli nawet zdarzy się ucieczka – a sztuka ta udała się tylko siedmiu więźniom w całej historii zakładu w Schrassig – to zdaniem ministra mieszkańcy najbliższych terenów i tak mogą spać spokojnie, bo uciekinierzy zwykle usiłują jak najszybciej się oddalić. Najlepszym dowodem na to, że sąsiedztwo więzienia nie obniża poczucia bezpieczeństwa, jest według Friedena stały wzrost cen nieruchomości w takich miejscowościach, jak Schrassig, Oetrange i Sandweiler. Być może jednak najmocniejszym argumentem dla mieszkańców Sanem będzie perspektywa 200 nowych miejsc pracy w areszcie…

Źródło: wort.lu
Załączniki
Foto: Serge Waldbillig, wort.lu
Foto: Serge Waldbillig, wort.lu
schrassig.jpg (20.5 KiB) Przejrzano 1685 razy
~~~~~
Redakcja
Awatar użytkownika
panda

Post autor: panda »

Redakcja pisze:Być może jednak najmocniejszym argumentem dla mieszkańców Sanem będzie perspektywa 200 nowych miejsc pracy w areszcie…
no proszę, już widzę te miejsca pracy dla naszych rodaków, którzy planują tu zawitać w poszukiwaniu pracy ;)
Ja zawsze mam rację. Raz mi się wydawało, że nie mam racji, ale okazało się, że byłem w błędzie ;) [G.J.Gigol]
Eneko

Post autor: Eneko »

Bliskość więzienia nie tylko nie obniża wartości nieruchomości, ale może nawet ją zwiększać. Pewna mieszkanka Oetrange stwierdziła, że mają wyjątkowo bezpiecznie, bo policja uważniej patroluje tereny w okolicach więzienia.
ODPOWIEDZ