Święto Konstytucji 3 Maja

Awatar użytkownika
Redakcja

Święto Konstytucji 3 Maja

Post autor: Redakcja »

[center]W dniu naszego narodowego święta,
rocznicy uchwalenia Konstytucji 3 Maja,
życzymy naszym Czytelnikom wszelkiej pomyślności i szczęścia,
a przede wszystkim radości z bycia Polakiem na rubieży!
[/center]
Redakcja
Załączniki
Konstytucja3maja.jpg
Awatar użytkownika
danka44

Post autor: danka44 »

Rocznicę uchwalenia Konstytucji świętowano uroczyście w Szkole Europejskiej. Świętowano w sposób niekonwencjonalny ;) serwując polskie pierogi i piwo.
Organizacją uroczystości zajęła się Pani Anna Kos – nauczycielka języka polskiego w szkole średniej. W przygotowaniach dzielnie pomagali jej uczniowie i wydelegowani rodzice.
Aby zachować narodowy polski akcent stoły przybrane były w polskie flagi i biało-czerwone obrusy, a rodzice występowali w tradycyjnych strojach ludowych. Stroje wypożyczył ksiądz Henryk Kruszewski, który też zaszczycił tę uroczystość swoją obecnością.
Nie trzeba chyba dodawać, że ustawiały się kolejki do degustacji pierogów, a apetytu nie zmniejszyły nawet przekąski z chleba ze smalcem oraz pysznych grzybków i ogórków.

Imprezę tę trzeba zaliczyć już do tradycji, ponieważ jest to już trzecia impreza tego typu (w ubiegłym roku np. była degustacja ciast). Wszyscy nauczyciele w szkole wiedzą już wszystko o polskiej Konstytucji i cieszą się, że to Polacy byli pierwsi, bo jaki inny naród tak gościnnie ugościłby innych z tej okazji <brawo>

Zdjęcia umieszczę w innym poście, ponieważ tu chyba jest zablokowane wstawianie załączników.
Danka
Awatar użytkownika
danka44

Proszę bardzo Szanowną Redakcję o zwiększenie mi limitu na zdjęcia powyżej 1Mb. Toż zdjęć nie mogę umieścić <cry>
Danka
Awatar użytkownika
LuxTeam

Post autor: LuxTeam »

danka44 pisze:Proszę bardzo Szanowną Redakcję o zwiększenie mi limitu na zdjęcia powyżej 1Mb. Toż zdjęć nie mogę umieścić
Proszę bardzo! W tak szlachetnym celu możemy zrobić wyjątek ;) Bardzo jesteśmy ciekawi tych zdjęć, tylko pamietaj, że nie powinny być większe niż 400 pikseli na szerokości, bo może się zdarzyć, że dopadnie je pomroczność ciemna (tak jak ostatnio u bamazy), no i gorąca prośba, żeby nie miały więcej niż 100 kB za sztukę (najlepiej w tym celu jest użyć nieco większego współczynnika kompresji przy zapisywaniu pliku w formacie JPEG).
LuxTeam
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

LuxTeam pisze:najlepiej w tym celu jest użyć nieco większego współczynnika kompresji przy zapisywaniu pliku w formacie JPEG
O matko, to ja sie nigdy nie naucze wstawiac zdjec na forum.....a moze ktos mnie doszkoli, jak to sie robi?.....coo to jest powyzszy wspólczynnik kompresji?....i czy nasz LuxTeam sie czasem nie "wyraza"....przy tej okazji?....
Awatar użytkownika
LuxTeam

Post autor: LuxTeam »

Może, żeby nie mieszać tematów i nie odchodzić zbyt daleko od zagadnień około-trzecio-majowych po prostu wytłumaczę Ci wszystko przy okazji sobotniego spotkania w Vianden, OK? :)
LuxTeam
Awatar użytkownika
danka44

Dziękuję bardzo za wysłuchanie próśb :>
Załączniki
Nauczyciele zrobili się trochę ociężali i wcale nie spieszyło im się na lekcje.
Nauczyciele zrobili się trochę ociężali i wcale nie spieszyło im się na lekcje.
Co by tu jeszcze zjeść?
Co by tu jeszcze zjeść?
Niestety, ale możemy odpowiadać również za uśpienie ochrony. To piwko było niezłe...
Niestety, ale możemy odpowiadać również za uśpienie ochrony. To piwko było niezłe...
Pani Kos uwijająca się, aby zaspokoić apetyty.
Pani Kos uwijająca się, aby zaspokoić apetyty.
Osoby, które będą odpowiedzialne za liczne zużycie lekarstw na wątrobę.
Osoby, które będą odpowiedzialne za liczne zużycie lekarstw na wątrobę.
A oto porażająca liczba pierogów na wózku.
A oto porażająca liczba pierogów na wózku.
Pierogi należało najpierw przygotować w szkolnej kuchni.
Pierogi należało najpierw przygotować w szkolnej kuchni.
Danka
Awatar użytkownika
kajapapaja

Post autor: kajapapaja »

Danusia, a mi córa nic nie mówiła że coś jest szykowane - mam rozumieć że "impreza" odbyła sie w EE ssecondaire?
===============================
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
===============================
eurokraci.eu
Awatar użytkownika
danka44

kajapapaja pisze:Danusia, a mi córa nic nie mówiła że coś jest szykowane - mam rozumieć że "impreza" odbyła sie w EE ssecondaire?
Tak, tylko w secondaire.
Danka
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

LuxTeam pisze:Może, żeby nie mieszać tematów i nie odchodzić zbyt daleko od zagadnień około-trzecio-majowych po prostu wytłumaczę Ci wszystko przy okazji sobotniego spotkania w Vianden, OK? :)
OK oczywiscie! :)
ODPOWIEDZ