Magia liczb

Awatar użytkownika
Redakcja

Magia liczb

Post autor: Redakcja »

O czymże pisać w tak piękny dzień, kiedy pogoda nastraja wyłącznie do myślenia o zbliżających się wakacjach? Może, żeby nie psuć Wam tego błogiego nastoju, zajmiemy się tematami lżejszymi. A cóż mogłoby być lżejszego kalibru niż... luksemburskie statystyki ;)

W dniu dzisiejszym luksemburski Urząd Statystyczny (STATEC) publikuje dane dotyczące sektora rolniczego gospodarki Wielkiego Księstwa. Z raportów wyczytać można, że w roku ubiegłym w sektorze tym zarejestrowanych było 8 377 pracowników, z czego 1 914 na pełnym etacie. Jednocześnie 2 325 z liczby wszystkich pracujących na roli deklarowało się jako farmerzy (a więc posiadacze nieruchomości wykorzystywanych do działalności rolniczej). Co ciekawsze liczba gospodarstw rolnych w roku 2006 zmalała o 124, przy jednoczesnym wzroście ich średniego areału z 52,73 ha do 55,43 ha, zaś sumaryczna powierzchnia gospodarstw rolnych w Wielkim Księstwie wyraża się liczbą 128 875 hektarów.

W zakresie statystyk długoterminowych zanotowano spadek liczby gospodarstw zajmujących się hodowlą zwierząt i to o ponad 10% w porównaniu z rokiem 2000 (obecnie jest to 184 000 gospodarstw). Także ponad 10% mniej krów w stosunku do statystyk sprzed siedmiu lat daje luksemburskim wsiom i miastom świeże mleko. Liczba ta wyraża się obecnie wartością 39 000 sztuk. Prócz tego na luksemburskiej ziemi pasie się 84 000 świń, 81 000 kurczaków, 9 644 owiec i 1950 kóz.

Wiadomość za www.station.lu
Załączniki
statec.gif
statec.gif (3.98 KiB) Przejrzano 1208 razy
Ostatnio zmieniony 01-01-1970, 01:00 przez Redakcja, łącznie zmieniany 1 raz.
~~~~~
Redakcja
Awatar użytkownika
panda

Post autor: panda »

Redakcja pisze:Także ponad 10% mniej krów w stosunku do statystyk sprzed siedmiu lat, daje luksemburskim wsiom i miastom świeże mleko
mowa o krowach luksemburskich zapewne, tymczasem spadek podaży mleka w Wielkim Księstwie być może jest rekompensowany przez wzrost podaży mleka importowanego ? ponaddto krowy mogły w ciągu tych 7 lat zwiekszyść swoją wydajność, mogły tez być wprowadzone "na rynek" krowy nowej jakości, dające mleko charakteryzujące się zwiększoną zawartością tłuszczu, co oznacza, że ten sam litr nieprzetworzonego mleka daje w efekcie większą ilośc mleka wprowdzonego na rynek konsumpcyjny, a także serów twardych, serwatki słodkiej i zdemineralizowanej, mleka w proszku i produktów pochodnych <mrgreen>
Redakcja pisze:Prócz tego na luksemburskiej ziemi pasie się 84 000 świń, 81 000 kurczaków, 9 644 owiec i 1950 kóz
już widzę ten masowy krwawy ubój :/
Ja zawsze mam rację. Raz mi się wydawało, że nie mam racji, ale okazało się, że byłem w błędzie ;) [G.J.Gigol]
ODPOWIEDZ