Obowiązkowe wyposażenie samochodu w Luksemburgu

Dokumenty, pozwolenia, zwrot VAT, rejestracja samochodu...
Awatar użytkownika
Lezart

Obowiązkowe wyposażenie samochodu w Luksemburgu

Post autor: Lezart »

Prócz dowodu rejestracyjnego i dowodu ubezpieczenia OC, zawsze nalezy miec przy sobie karte dopuszczenia pojazdu do ruchu w Luksemburgu - za brak której własnie wlepiono mi mandat !

A czy ktos moze mi powiedziec, jakie jest obowiazkowe wyposazenie auta: gasnica, trojkat, kamizelka (ta teraz ponoc obowiazkowa w Belgii !) ?

Pozdrawiam,
LezArt
MaWi

Post autor: MaWi »

Tak to jest, jak sie forum polska.lu czyta nieregularnie i wyrywkowo! :p A bylo, na naszym forum o tym, bylo – o, prosze bardzo, kolega MaWi sie chwalil: http://www.polska.lu/viewtopic.php?t=420 <roll>

I jeszcze, zeby dodac pikanterii sprawie, zdarzenie opisywane mialo miejsce przy okazji powrotu z pewnego spotkania przy zielonym stoliku w Vianden <mrgreen>
Awatar użytkownika
hurakami

Post autor: hurakami »

Kolego MaWi, a wiesz moze co z wyposazeniem?
h
ps. Jak sie wstaje pozno od zielonego stolika i pedzi szybko do domu bo zona czeka, to takie sa skutki :) Na szczescie oslodzone druzgocaca przegrana gopodarzy :)
MaWi

hurakami pisze:Kolego MaWi, a wiesz moze co z wyposazeniem?
No, wlasnie nie wiem. Juz kiedys probowalem sie dowiedziec, ale znalezc cos takiego w internecie, to graniczy z cudem – ani na snct, ani na acl-u. Pewnie gdzies na legiluxie sie znajdzie, ale tamtejsza wyszukiwarka dziala tak, jakby jej glownym zadaniem bylo wyprowadzanie czytajacych na manowce... Niby sam kodeks drogowy jest tutaj: http://www.legilux.public.lu/leg/textes ... _ROUTE.pdf, ale znalezienie tam czegokolwiek graniczy z cudem. Do tego jest jeszcze jakies 150 poprawek, ktore w miedzyczasie uchwalono, a szukac ich nalezy na wlasna reke.

Cos mi sie zdaje, ze najszybciej bedzie... zapytac pana policjanta, oczywiscie najlepiej nie przy okazji kontroli, bo sie jeszcze okaze, ze za brak wyposazenia zabiora prawo jazdy ;)

MaWi
ps. Jak sie wstaje pozno od zielonego stolika i pedzi szybko do domu bo zona czeka, to takie sa skutki :) Na szczescie oslodzone druzgocaca przegrana gopodarzy
PS do ps. to nie byl ten raz, tylko duzo wczesniejsze, jeszcze przedturniejowe spotkanie. Wtedy, o ile pamietam, niestety raczej poleglem sromotnie. Moze wlasnie dlatego pan policjant byl dla mnie wyrozumialy i miast mandatu udzielil pouczenia? Od tamtej pory trzymam certyfikacik w samochodzie.

PS2. Aha – w Belgii kamizelki obowiazkowe wprowadzono z "hukiem" w zeszlym roku. Obowiazuja one takze w Niemczech i to juz od jakiegos czasu. Oczywiscie trojkat jest wymagany chyba wszedzie. Pozostaje jeszcze chyba tylko kwestia gasnicy i apteczki. Jak sie ma to do kodeksu w Luxie? Sam jestem ciekaw...
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

Pozwolicie, że wtrącę swoje 3 gr....Wprawdzie nie mam na to poparcia w jakimś przepisie, ale skoro moje zakupione auto zostalo przez Renault wyposażone w trójkąt, gaśnice (przytwierdzoną do podlogi kolo nóg pasażera z przodu) oraz namiastkę apteczki, to śmiem podejrzewać, że są to obowiązkowe elementy wyposażenia, bo inaczej chyba by tego tak ot nie dorzucali....? A kamizelki to nie są obowiązkowe wszędzie na autostradach?.... Na wszelki wypadek wożę 2, jeszcze z PL... :))
Awatar użytkownika
hurakami

Post autor: hurakami »

No wlasnie nie wiem, jak to jest z nowymi samochodami. Jak kupowalismy samochod 3 lata temu, to byla gasnica i trojkat. Natomiast w naszym ostatnim jest tylko gasnica. No, ale to nie sa Renault, moze dzieki temu jako jedni z nielicznych dobijaja do pieciu gwiazdek w testach bezpieczenstwa :)

h

MaWi, wybacz pomylke, ale do dzisiaj kazda Wasza wizyta kojarzy sie nam z tamta :)
Awatar użytkownika
bamaza42

hurakami, dzięki, dzięki...na pewno renault zawdzięcza te gwiazdki tej namiastce apteczki, w którą wyposaża swoje auta (żólta, ortalionowa saszetka z plasterkiem...:)) )....a tak w ogóle - jakże milo Was widzieć i "slyszeć" :D - "kope lat"...!!!
Awatar użytkownika
katarzyna

Post autor: katarzyna »

hurakami pisze:No, ale to nie sa Renault, moze dzieki temu jako jedni z nielicznych dobijaja do pieciu gwiazdek w testach bezpieczenstwa
Tak właśnie jest :-)
Awatar użytkownika
danka44

Post autor: danka44 »

Ja zupełnie z doskoku, więc jestem niezbyt przygotowana <oops>
Radziłabym szukać takich informacji na stronach polskich dla turytów wyjeżdżających z kraju. Gdzies tam kiedys znalazłam takie informacje...Może mnie olśni i sobie przypomne.
Danka
MaWi

hurakami pisze:MaWi, wybacz pomylke, ale do dzisiaj kazda Wasza wizyta kojarzy sie nam z tamta :)
Sorki, ze off-topicowo ciagne ten temat, ale tez mam po tamtym... niesmak zwyciestwa. Bardzo chetnie przyjade do Was i przegram chocby nawet sromotnie, dla poprawienia "stosunkow bilateralnych" ;) Tylko kiedy? (maila w sprawie – i nie tylko – poslalem juz do Ciebie na priva)
asiunia

Post autor: asiunia »

Lezart pisze:A czy ktos moze mi powiedziec, jakie jest obowiazkowe wyposazenie auta: gasnica, trojkat, kamizelka (ta teraz ponoc obowiazkowa w Belgii !) ?
Nic nie jest obowiazkowe, wszystko jest zalecane, ale nie obowiazkowe. Dowiadywalam sie u dobrego zrodla (ACL) jakies trzy tygodnie temu.
eubulus

Post autor: eubulus »

asiunia pisze:Nic nie jest obowiazkowe, wszystko jest zalecane, ale nie obowiazkowe. Dowiadywalam sie u dobrego zrodla (ACL) jakies trzy tygodnie temu.
To samo nam powiedzieli we wrzesniu w Salonie podczas kupowania auta.
misio

Post autor: misio »

Dobra, a jak jedziecie do Polski to co robicie?
Awatar użytkownika
bamaza42

co znaczy : "co robicie"?...siadamy za kierownicą, i cała naprzód!...no a w Polsce - wiadomo - gaśnica, trójkąt, apteczka...i takie tam.... :)
misio

Post autor: misio »

No wlasnie, tak sie zastanawiam czy auto z Lux musi miec gasnice...
ODPOWIEDZ