Urlop macierzynski a pozniej wychowawczy

Dokumenty, pozwolenia, zwrot VAT, rejestracja samochodu...
pelekarolcia

Urlop macierzynski a pozniej wychowawczy

Post autor: pelekarolcia »

Witam,

Mam pytanie jesli chodzi o formalnosci:
Od wrzesnia zaczyna mi sie urlop macierzynski, czyli 8 tyg. przed porodem i pozniej mam 8tyg. po porodzie i jesli bede karmic dziecko piersia to jeszcze kolejne 4tyg. macierzynskiego, a pozniej (mam juz zlozone podanie o urlop wychowawczy) 6 m-cy urlop wychowawczy. Czy od poczatku urlopu macierzynskiego, a pozniej caly wychowawczy moge mieszkac w Polsce, czyli zmienic adres w CNS i CNPF (Caisse nationale des prestations familiales) na adres polski? W szczegolnosci chodzi mi o jakakolwiek korespondencje od tych dwoch instytucji, zeby przychodzily na adres w Polsce czy jest to problem i przez to utrace wyplate podczas urlopu macierzynskiego i wychowawczego?
Obecnie mieszkam w Niemczech, ale wraz z rezygnacja z mieszkania bede musiala sie stad wymeldowac, a nie chce wynajmowac kolejnego, zeby tylko korespondencja z Luksemburga mogla dochodzic, bo i tak chce wyjechac do Polski na ten czas. W Polsce mam cala rodzine, ktora mi bardzo pomoze w opiece nad maluszkiem w szczegolnosci na samym poczatku.
Oczywiscie po zakonczeniu urlopu wychowawczego planuje powrot tutaj spowrotem do pracy, itd.

Bardzo prosilabym osoby, ktore znaja na tyle prawo w Luksemburgu o informacje i porade. Probowalam szukac na roznych stronach odpowiedzi, ale jakos nie moge nic znalezc.

Dziekuje.
Awatar użytkownika
stary

Post autor: stary »

do otrzymywania korespondencji to najlepiej załatwić z poczta
ODPOWIEDZ