ALLOCATION FAMILIALES

Dokumenty, pozwolenia, zwrot VAT, rejestracja samochodu...
dylex

ALLOCATION FAMILIALES

Post autor: dylex »

Mam pytanie, czy to prawda ze Francuzi pracujacy w Luxie a takze Niemcy pozbeda sie cudownego rodzinnego ??? <beczy>
ba_sia

Post autor: ba_sia »

Nie chce rozpowszechniac niesprawdzonych informacji, ale cos moze byc na rzeczy, bo pamietam jak w zeszlym roku moj nauczyciel francuskiego, Belg mieszkajacy w Belgii i ojciec 3 dzieci, narzekal, ze panstwo luksemburskie ma w planach ograniczenie dodatkow rodzinnych, tzn. mieliby je otrzymywac tylko rezydenci Luksemburga, a frontaliers juz nie.

Niestety, moj poziom francuskiego nie pozwolil mi wowczas na zglebienie tego tematu :)
Awatar użytkownika
stary

Re: ALLOCATION FAMILIALES

Post autor: stary »

dylex pisze:Mam pytanie, czy to prawda ze Francuzi pracujacy w Luxie a takze Niemcy pozbeda sie cudownego rodzinnego ??? <beczy>
to Polacy tez z pojda w te slady.....
agabird

Post autor: agabird »

A to nie jest tak ze jak pracuje w Luxie ale jestem zameldowana w Niemczech to Niemcy wyplacaja mi dodatek na dziecko?
Awatar użytkownika
szymbi

Post autor: szymbi »

agabird pisze:A to nie jest tak ze jak pracuje w Luxie ale jestem zameldowana w Niemczech to Niemcy wyplacaja mi dodatek na dziecko?
Niemcy wypłacają swoje, a Luksemburg wypłaca wyrównanie czyli różnicę między świadczeniem niemieckim a luksemburskim. Oczywiście pod warunkiem, że rodzic pracuje i płaci składki ubezpieczenia społecznego w Wielkim Księstwie.
ODPOWIEDZ