witam Was
mam problem, i mam do Was prośbe o pomoc.
jestem w ciąży w 6 miesiącu, i nie bardzo wiem jakie i kiedy mam papiery wysłać do cnfn(ubezpieczalni)potwierdzające , że jestem w ciąży.
w poprzedniej ciąży(mam 2-letnią córkę)i wtedy to ja pracowałam w luxemburgu(8lat) i wszystko było pod moje ubezpieczenie. obecnie mąż dalej pracuje w luxemburgu(ja jestem w pl i tu jestem zarejestrowana jako osoba nie pracująca a opiekująca się dzieckiem)
kiedy i co ma mój mąż posłać do nich aby móc potem dostać dodatki rodzinne i zasiłki .
teraz pobiera rodzinne i zasiłek na mnie że jestem w domu
czy możemy starać się jescze o coś
mam papiery które mi dentysta i ginekolog podbija ale kiedy mam im to wysłać
dopiero po urodzeniu
i co jeszcze
czy powinna teraz im posłać coś w rodzaju terminu porodu
normalnie zgupiałam
serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam
monika
ciąża a papiery do ubezpieczalni
ja papiery wysłałam po urodzeniu dzidziusia. Było z tym trochę problemów, bo jest na nich napisane że zasiłek w luksemburgu z tytułu urodzenia się dziecka przyznawany jest tylko rezydentom, a to do końca nie jest prawdą. (chodzi chyba o 2 ratę gdzie na formularzu jest miejsce na pieczęć z komuny). Należy tam po prostu napisać ołówkiem że nie ma się meldunku w lux. oczywiście jeżeli jesteś zameldowana w pl)
oprócz tego formularza musisz im wysłać zaświadczenie z Ośrodka Pomocy Społecznej pod który nalezycie że ani Ty, ani Twój mąż nie pobraliscie już tego świadczenia u nich.
Jeżeli macie przyznane rodzinne to powinno to wystarczyć. Moją sprawe rozpatrywali ponad rok więc radzę uzbroić się w cierpliwość, ale myślę ze u Was pójdzie to znacznie szybciej skoro widniejecie już w ich rejestrze.
o tym:
http://www.polska.lu/viewtopic.php?p=36081#36081
informacja o terminie porodu jest im raczej potrzebana do określenia terminu wypłacania zasiłku macierzyńskiego, ale skoro nie pracujesz to wydaje mi się ze Cie to nie dotyczy, ale to tylko moje odczucie, moze ktoś się wypowie co wie lepiej.
w razie kolejnych pytań pisz na priva
życzę zdrówka
oprócz tego formularza musisz im wysłać zaświadczenie z Ośrodka Pomocy Społecznej pod który nalezycie że ani Ty, ani Twój mąż nie pobraliscie już tego świadczenia u nich.
Jeżeli macie przyznane rodzinne to powinno to wystarczyć. Moją sprawe rozpatrywali ponad rok więc radzę uzbroić się w cierpliwość, ale myślę ze u Was pójdzie to znacznie szybciej skoro widniejecie już w ich rejestrze.
o tym:
http://www.polska.lu/viewtopic.php?p=36081#36081
informacja o terminie porodu jest im raczej potrzebana do określenia terminu wypłacania zasiłku macierzyńskiego, ale skoro nie pracujesz to wydaje mi się ze Cie to nie dotyczy, ale to tylko moje odczucie, moze ktoś się wypowie co wie lepiej.
w razie kolejnych pytań pisz na priva
życzę zdrówka