łódź motorowa uprawnienia

Dokumenty, pozwolenia, zwrot VAT, rejestracja samochodu...
Jesse

łódź motorowa uprawnienia

Post autor: Jesse »

Witam,

czy ktos z forumowiczow sie orientuje jakie trzeba zdobyc uprawnienia, aby moc plywac lodzia motorowa w Luksemburgu, Niemczech i Francji? Czy jest okreslona jakas moc silnika, do ktorej nie potrzeba takich uprawnien?

Bylbym wdzieczny za informacje.

Pozdrawiam, J.
gabrjel

Post autor: gabrjel »

Do 6KM nie potrzeba uprawnień

Co do reszty nie jestem do końca pewien...
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."
Awatar użytkownika
stary

Post autor: stary »

Jesse

Post autor: Jesse »

Dziekuje za pomoc. A znacie jakies uprawnienia do prowadzenia lodzi motorowej, ktore beda powszechnie akceptowane w wielu krajach? Czy jest w okolicy mozliwosc zdobycia takich uprawnien? Niestety te polskie z reguly nie sa uznawane.
marcin

Post autor: marcin »

Niestety te polskie z reguly nie sa uznawane.
nie wiem, jak wyglada to z uprawnieniami motorowodnymi, ale wiem, ze z zeglarskimi jest niezly balagan. Kazdy kraj ma wlasne regulacje i interpretuje po swojemu uprawnienia wydane przez inne panstwa. Plywajac na srodziemnym nikt jeszcze nie zakwestionowal mojego "papierka" wydanego przez PRL ponad 20 lat temu.

Wiem, ze do wyczarterowania barki we Francji nie sa wymagane zadne papiery, a taka barka ma na pewno wiecej niz 6HP. Plywajac na jachcie, wiadomo, ze jest silnik conajmniej 30HP, ale nigdy nie stanowilo to problemu. Pewnie wkrotce UE wyprostuje "banana" i moze bedziemy mieli wspolne przepisy ...
Awatar użytkownika
stary

Post autor: stary »

marcin pisze: Plywajac na srodziemnym nikt jeszcze nie zakwestionowal mojego "papierka" wydanego przez PRL ponad 20 lat temu. .
nie wiedzieli ,nie chcieli miec problemow, puscili
bo kto by protestowal w tej sytuacji ......... <bezradny>

a w odwrotnej to dopiero by bylo ........
ODPOWIEDZ