Czy ktoś może mi polecić instruktora/ firmę do nauki jazdy?

Dokumenty, pozwolenia, zwrot VAT, rejestracja samochodu...
MaWi

Post autor: MaWi »

jrm pisze:wykonuje sie tzw poslizgi kontrolowane na wodzie, omijanie przeszkod itp.
Kurcze... ja tez chce sie tak pobawic i to w majestacie prawa, pod okiem instruktora! Czy jak ktos ma prawko od lat 20, to mu sie takze taka jazda nalezy, czy ma juz niestety te przyjemnosc z glowy? :(
gabrjel

Post autor: gabrjel »

MaWi pisze:
jrm pisze:wykonuje sie tzw poslizgi kontrolowane na wodzie, omijanie przeszkod itp.
Kurcze... ja tez chce sie tak pobawic i to w majestacie prawa, pod okiem instruktora! Czy jak ktos ma prawko od lat 20, to mu sie takze taka jazda nalezy, czy ma juz niestety te przyjemnosc z glowy? :(
No extra - jeszcze własną furą :)

Coś jak gokarty - ale wersji hardcore :P
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."
jrm

Post autor: jrm »

nic nie stoi na przeszkodzie tam zadzwonic i sie zapytac.
takie kursy w pl-u organizuje skoda-auto gdyby ktos byl zainteresowany
Borys

Post autor: Borys »

MaWi pisze:
Mistrzu, znam tory na ktorych mozna slajdowac ile dusza. Placisz za okrazenie, wjezdzasz wlasnym autem.

A nawiazujac do poslizgow na egzaminie. Uwazam iz jest to nieco na wyrost. Znaczy zdziwiony jestem ze mlodzi kierowcy musza posiasc taka umiejetnosc jak prowadzenie auta w poslizgu. Mysle ze jesli tak jest i kazdy kierowca tutaj musi przejsc pozytywnie taki egzamin tzn ze mamy tutaj bardzo dobrze wyszkolonych kierownikow.
Awatar użytkownika
wilqs72

Post autor: wilqs72 »

MaWi pisze:Kurcze... ja tez chce sie tak pobawic i to w majestacie prawa, pod okiem instruktora! Czy jak ktos ma prawko od lat 20, to mu sie takze taka jazda nalezy, czy ma juz niestety te przyjemnosc z glowy? :(
Chyba się nie należy, ale zawsze można sobie pójść na taki kurs z własnej nieprzymuszonej woli: http://www.cfc.lu/wb/pages/en/courses/car.php.
"It is better to keep your mouth shut and appear stupid than to open it and remove all doubt."
Mark Twain
gabrjel

Ciekawa oferta jest tutaj:
http://www.cfc.lu/wb/pages/en/courses/p ... driver.php

Dzwoniłem i na 4 ludków 2 dni:
720 € po 8h za 1 ludka

trochę cenowe przegięcie - ale chyba da się potargować zwłaszcza że wspominali o posiadaniu własnego sprzętu....
jrm

Post autor: jrm »

do Borysa:
to nie jest egzamin, to staz. idziesz tam, wykonujesz cwiczenia najlepiej jak potrafisz i dostajesz papier, ze jestes pelnoprawnym kierowca.
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

MaWi pisze:Kurcze... ja tez chce sie tak pobawic i to w majestacie prawa, pod okiem instruktora! Czy jak ktos ma prawko od lat 20, to mu sie takze taka jazda nalezy, czy ma juz niestety te przyjemnosc z glowy?
Ja tez powiem....Kurcze....prawko mam juz ponad 20 lat, ale poslizgow kontrolowanych nikt mnie nigdy nie uczyl....i sama wlasnym autem wolalabym tego nie robic....co innego pod okiem instruktora.... MaWi - daj znac, jak sie czegos dowiesz... :))
Awatar użytkownika
hurakami

Post autor: hurakami »

Borys pisze:
A nawiazujac do poslizgow na egzaminie. Uwazam iz jest to nieco na wyrost. Znaczy zdziwiony jestem ze mlodzi kierowcy musza posiasc taka umiejetnosc jak prowadzenie auta w poslizgu. Mysle ze jesli tak jest i kazdy kierowca tutaj musi przejsc pozytywnie taki egzamin tzn ze mamy tutaj bardzo dobrze wyszkolonych kierownikow.
Borys, Hania miala pare lat temu taki kurs i potwierdza, ze jest on fantastyczny. Tak naprawde nie tyle uczy jazdy w poslizgach, co raczej pokazuje, ze takie sytuacje tez moga miec miejsce. Jest za krotki, zeby sie czegos nauczyc i nie konczy sie egzaminem jako takim. Ale niektorym samo uczestnictwo w takich cwiczeniach otwiera oczy. Na przyklad musisz jechaz z okreslona predkoscia i masz sie zatrzymac przed przeszkoda stajaca na drodze. Wszystko gra. Ale powtarzasz to cwiczenie na mokrym torze i juz sie nie zatrzymasz. Albo wchodzisz w ten sam zakret kilkakrotnie z zadana predkoscia, za kazdym razem powiekszajac ja o 10 km/h. Dopoki nie wypadniesz.
Wielka frajda! Polecam i poczatkujacym i tym, ktorym sie wydaje, ze sa swietnymi kierowcami. Zwlaszcza tym :)
h
Borys

Post autor: Borys »

Mysle ze najniebezpieczniejsi kierowcy to Ci ktorzy nazwaja siebie samych dobrymi kierowcami...

Czytalem kiedys slowa Pana Zasady, mowiace o tym ze by posiasc umiejetnosc prowadzenia auta w poslizgu nalezy trenowac kilkanascie do kilkudziesieciu godzin tygodniowo, w rzeczywistosci nikt nie ma takich mozliwosci...

Ja osobiscie probuje przy kazdej nadarzajacej sie okazji utracic przyczepnosc , oczywiscie w miare warunkow na drodze oraz jej najblizszego otoczenia, wszak szalenie po drogach publicznych nalezy tepic STOP WARIATOM DROGOWYM !!

Dzieki za rozjasnienie co to takiego ten kurs , swietna idea !
MaWi

Post autor: MaWi »

A propos tracenia przyczepnosci na drogach luksemburskich – ten artykul powinien dodac cos do tematu: http://www.wort.lu/wort/web/letzebuerg/ ... -enden.php
gabrjel

hurakami pisze:Polecam i poczatkujacym i tym, ktorym sie wydaje, ze sa swietnymi kierowcami. Zwlaszcza tym :)
h
Polecam na początek wizytę tutaj:
http://www.szkola-auto.pl/index2.php

A w TVN dziś (poniedziałki o 0:30 lub 0:45) jest zawsze króciutka lekcja...
Awatar użytkownika
kajapapaja

Post autor: kajapapaja »

[quote="gabrjel] A w TVN dziś (poniedziałki o 0:30 lub 0:45) jest zawsze króciutka lekcja...[/quote]

gabrjel - ty na bezsennośc cierpisz czu jak?
===============================
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
===============================
eurokraci.eu
gabrjel

kajapapaja pisze:[quote="gabrjel] A w TVN dziś (poniedziałki o 0:30 lub 0:45) jest zawsze króciutka lekcja...

gabrjel - ty na bezsennośc cierpisz czu jak?
[/quote]

Mam magnetowid z programatorem :)

a czasami coś ciekawego leci i tak zleci do 1'ej 2'ej
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

gabrjel pisze:a czasami coś ciekawego leci i tak zleci do 1'ej 2'ej
hmmm...skad ja to znam?.....niestety...
ODPOWIEDZ