urlop okolicznościowy

Dokumenty, pozwolenia, zwrot VAT, rejestracja samochodu...
magdap

urlop okolicznościowy

Post autor: magdap »

witam wszystkich ponownie.
badzo mi się spodobała ta stronka i coś czuje ze będę Was częściej odwiedzać. Mam nadzieje ze nie pożałujecie mi informacji.
Dzisiaj mam pytanko odnoście urlopu okolicznościowego z okazji zawarcia związku małżeńskiego dla mojego męża. Sprawa jest troche skomplikowana. Slub mieliśmy 21 czerwa (w Polsce), i wtedy pracował w pewnej firmie (w Belgii). z dniem 4 lipca zrezygnował z tej pracy i przeniósł się do innej firmy(w Holandii). składki ubezpieczeniowe ma cały czas płacone w Lux, tylko miejsce pracy się zmienia. Ktoś nas poinformował że jeżeli w trakcie pracy w tamtej firmie nie starał się o ten urlop to już po wszystkim. niedawno ktoś nam powiedział że taki urlop dalej mu się należy niezależnie od tego że nie pracuje już w tamtej firmie (podobno to wiadomość z ambasady).
Poratujcie nas, czy faktycznie należą mu się te dni wolne (prawdopodobnie 6 dni- dla pracownika fizycznego) jeśli tak, to co z tym teraz zrobić, (gdzie się udać i z jakimi dokumentami). Będę wdzięczna za najmniejsze podopwiedzi.
magdap
Awatar użytkownika
Marguerite2003

Post autor: Marguerite2003 »

Nie odpowiem Ci na 100% ale zasada jest taka, że urlop okolicznościowy należy się w momencie wydarzenia, które powoduje, że mamy do niego prawo. Moim zdaniem, jeżeli urlop okolicznościowy nie został wykorzystany w momencie ślubu, to przepadł.
ElGregorro

Post autor: ElGregorro »

urlop okolicznosciowy przysluguje w terminie 5 dni od slubu, niezaleznie czy przed nim czy po nim. jezeli nie jest on zgloszony to przepada.
magdap

Post autor: magdap »

Mimo tych niekorzystnych odpowiedzi dla nas, bardzo za nie dziękuję. Jednak ciągle mam nadzieje że może ktoś i wie i mi powie że to mozna jeszcze wykorzystać. :)
Ale idąc za tropem, za 2 miesiące urodzi nam się dzidziuś, gdzie, z jakimi dokumentami i w jakim czasie od urodzenia dziecka mąż powinien się udać, aby i tym razem nie stracił tych paru dni (2dni?) wolnego?
magdap
Awatar użytkownika
Marguerite2003

Post autor: Marguerite2003 »

Do swojego działu HR/osoby odpowiedzialnej za zarządzanie urlopami. Powinien złożyć wniosek o urlop i przedstawić akt urodzenia dziecka. Co do okresu, niestety nie wiem, ale może się dopytać w kadrach. Mają obowiązek go poinformować.
Awatar użytkownika
Guska

Post autor: Guska »

Moj maz pracuje w sektorze prywatnym i mial prawo do 2 dni wolnego z tytulu urodzenia sie dziecka. Gdy zaczela sie akcja porodowa po prostu zadzwonil do HR z informacja, ze nie przyjdzie do pracy :)
ODPOWIEDZ