Problem z rejstracją

Dokumenty, pozwolenia, zwrot VAT, rejestracja samochodu...
Damianc16

Problem z rejstracją

Post autor: Damianc16 »

Witam mam problem z rejstracją motocykla o poj 125. Kupilem go od znajomego i byl sprowadzony z niemiec i potrzebóję do niego dowód czy Niemcy mi ten dowód moga wydac ?? (Mam brief zielona kartkai jest taka biala jeszce kartka co na niej pisze ilu mial wlascicieli dane pojazdu numery rame moc itp) bardzo prosze o odpowiedz) Pozdrawiam.
gabrjel

Post autor: gabrjel »

Te info powinno być na BRIEF'ie

a jak nie ma to w Sandweiller mogą z katalogu wyciągnąć... jeśli im się chce....

Co do rejestracji to jest wymagane kserokopia Dowodu/ID poprzedniego właściciela...
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."
Damianc16

gabrjel pisze:Te info powinno być na BRIEF'ie

a jak nie ma to w Sandweiller mogą z katalogu wyciągnąć... jeśli im się chce....

Co do rejestracji to jest wymagane kserokopia Dowodu/ID poprzedniego właściciela...

Aha to oni z katalogu w niemczech mogą wyciągnać? a jak sie starac o ten dowód ??
gabrjel

Dowód powinieneś dostać kopie od właściciela (o ile kupowałeś od prywatnej osoby) - jesli od firmy to masz fakturę.

Co do katalogu - to musisz mieć jakiś papier (brief) z którego można w 100% zidentyfikować model i wersję...wtedy w katalogu/książce w Sandweiller mogą znaleźć to - jeśli nie masz niczego to czeka Cię kosztowne badanie mierzące wszystkie parametry - co jest właściwie nie opłacalne. :P

Aha wszystko w oryginale... no i jeśli ostatni właściciel nie rejestrował auta - to jego umowę kupna sprzedaży od osoby którą ją kupił... (musisz mieć całą historię zakupów w umowach od ostatniego zarejestrowanego użytkownika)
Damianc16

gabrjel pisze:Dowód powinieneś dostać kopie od właściciela (o ile kupowałeś od prywatnej osoby) - jesli od firmy to masz fakturę.

Co do katalogu - to musisz mieć jakiś papier (brief) z którego można w 100% zidentyfikować model i wersję...wtedy w katalogu/książce w Sandweiller mogą znaleźć to - jeśli nie masz niczego to czeka Cię kosztowne badanie mierzące wszystkie parametry - co jest właściwie nie opłacalne. :P

Aha wszystko w oryginale... no i jeśli ostatni właściciel nie rejestrował auta - to jego umowę kupna sprzedaży od osoby którą ją kupił... (musisz mieć całą historię zakupów w umowach od ostatniego zarejestrowanego użytkownika)
Ja kupilem od kolegi moto sćiągnol je jakieś 4 lata temu i 7miesiecy temu go odkupilem i dowodu niemial a brief mam zeby zidentyfikować model i wersje tak jak napisaleś i jak mam z nimi sie skontaktować jakies podanie pisać ?
gabrjel

Gdzie Ty chcesz ten motor rejestrować ?
Bo chyba nie w Luxemburgu....
Damianc16

No w Polsce ale skąd mam wziąśc ten dowód ??
gabrjel

Mogę się mylić ale

jeśli twój znajomy nie rejestrował tego mótóru i jest 4 lata i 7 miesięcy w PL to co najwyżej możesz go zezłomować...
Polskie prawo mówi o tym iż pojazd sprowadzony z zagranicy musi być zgłoszony w urzędzie celnym w ciągu 7 dni od daty przekroczenia granicy....

Jeśli pojazd był zarejestrowany w PL to nie powinieneś mieć żadnych problemów... jeśli rejstrujesz w tej samej gminie to zostają ci blachy, jeśli w innej dostajesz inne numery i dowód tymczasowy na okres do 30 dni ewentualnie przedłużony o kolejne 30 dni (max 90dni) w tym czasie pojazd musi być ubezpieczony i przed rejestracją musi przejść kontrolę techniczną w uprawnionej okręgowej stacji kontroli...

POZA TYM - W OGÓLE NIE WŁAŚCIWE FORUM!

Prędzej dostaniesz odpowiedź jak zajrzysz na http://www.bezwypadkowe.net

jeśli Ci pomogłem to kliknij pomógł
misio

Post autor: misio »

Ten motor to na walony wyglada...
Damianc16

gabrjel pisze:Mogę się mylić ale

jeśli twój znajomy nie rejestrował tego mótóru i jest 4 lata i 7 miesięcy w PL to co najwyżej możesz go zezłomować...
Polskie prawo mówi o tym iż pojazd sprowadzony z zagranicy musi być zgłoszony w urzędzie celnym w ciągu 7 dni od daty przekroczenia granicy....

Jeśli pojazd był zarejestrowany w PL to nie powinieneś mieć żadnych problemów... jeśli rejstrujesz w tej samej gminie to zostają ci blachy, jeśli w innej dostajesz inne numery i dowód tymczasowy na okres do 30 dni ewentualnie przedłużony o kolejne 30 dni (max 90dni) w tym czasie pojazd musi być ubezpieczony i przed rejestracją musi przejść kontrolę techniczną w uprawnionej okręgowej stacji kontroli...

POZA TYM - W OGÓLE NIE WŁAŚCIWE FORUM!

Prędzej dostaniesz odpowiedź jak zajrzysz na http://www.bezwypadkowe.net

jeśli Ci pomogłem to kliknij pomógł

Im tylko chodzi o umowe kupna sprzedarzy zeby nie bylo dlurzej niz 7 dni bo wtedy bedzie nie aktualna to taką umowe moge sobie napisac kiedy chce...
ODPOWIEDZ