Pytanie o potwierdzenie dla CNPF

Dokumenty, pozwolenia, zwrot VAT, rejestracja samochodu...
MariuszC

Pytanie o potwierdzenie dla CNPF

Post autor: MariuszC »

Witam, zgłosiłem się do CNPF w sprawie ewentualnego zasiłku na dziecko. Poza dokumentami do wypełnienia i potwierdzenia w Polsce mam dostarczyć dodatkowo "Eine Bescheinigung der zustandigen Kasse, dass kein Anrecht auf Kinderzulagen zusteht, mit Angabe der Hinderungsgrunde". Powiedzcie mi proszę co to ma być za potwierdzenie i gdzie mam to załatwiać w Polsce aby otrzymać je jak najszybciej; dodam tylko że w Polsce nie przysługiwał i nadal nie przysługuje mi zasiłek na dziecko z powodu dochodu na osobę przewyższającego tamtejsze minimum.

Mariusz
misio

Post autor: misio »

Idz jeszcze raz i popros o zlozenie "deklaracji na honor" tak to sie chyba doslownie tlumaczy. Chodzi o to, ze podpisujesz sie pod formulka, ze w PL nic nie pobierasz i im to wystarcza. Powiedz, ze pracujesz tu, placisz podatki tu, rezydencje masz tu i to powinno wystarczyc. Przynajmniej wystarczylo tym, ktorych znam.
MariuszC

ale taką deklarację CNPF moim zdaniem honoruje w przypadku rodzin które mieszkają (są zameldowane) w tym samym lokalu. Ja natomiast mieszkam tu sam, a moja Żona pracuje w Polsce i mieszka tam z dzieckiem. Czy sądzisz że CNPF będzie honorować w takiej sytuacji moją deklarację na słowo honoru? Mogą założyć przecież że moja Żona pobiera jakiś zasiłek w Polsce skoro tam mieszka.

Mariusz
misio

Post autor: misio »

Po trochu tak tez myslalem, ze skoro ci tego nie przedstawili do podpisania, to pewnie masz wlasnie taka sytuacje.

W zwiazku z tym to niestety nie moge ci nic poradzic.
KTGDA

Potwierdzenie

Post autor: KTGDA »

Mysle (a jestem w sytuacji podobnej do Ciebie), ze chodzi tu o zaswiadczenie z wlasciwego dla Ciebie Urzedu Marszalkowskiego w POL o tym, ze nie pobierasz zasilku. Sa to druki rejestrowane w UM, ktore wlasciwy Departament Urzedu Marszalkowskiego przesyla do Kasy w LUX. Na tej podstawie nastepuje wyplata na konto rodzica, z ktorym jest dziecko (do POL). Ja dostarczylem takie zaswiadczenie w grudniu ale ze wzgledu na to, iz zarejestrowany w LUX zostalem dopiero w listopadzie poinformowali mnike, ze musze dostarczyc je ponownie w lipcu za I polrocze 2008 roku i wtedy wyplaca mojej zonie (bedacej z synem w POL) naleznosc za styczen-czerwiec wraz z zalegloscia listopad-grudzien 2007. W ogole w takiej sytuscji jak jestem powiedzieli mi, ze ten zasilek placa tylko dwukrotnie w roku (za I i II polrocze) w lipcu i grudniu.
MariuszC

witam,
czy masz na myśli zaświadczenie na formularzu E411. Wiem że urząd z Polski wysłał już wypełnione formularze E401/E405 i E411 do CNPF i właśnie dlatego Ci żądają ode mnie brakujących rzeczy. W każdym razie telefonowałem do Polski i dowiedziałem się, że informacja o niepobieraniu przeze mnie żadnego dodatku na dziecko w Polsce została podana w E411. Jednak CNPF chce te dodatkowe zaświadczenie o nie przysługiwaniu dodatku i powodach tego stanu rzeczy. A i jeszcze w Polsce nikt mi nie wyda żadnego zaświadczenia za przeszłość, jedynie mogę złożyć wniosek o dofinansowanie i oni mi pewnie to odrzucą, ale to i tak będzie ważne przez 3 miesiące od daty złożenia wniosku przeze mnie - więc tworzy się z tego błędne koło, bo CNPF chce ode mnie potwierdzenia od 01.08.2008!
Mariusz
ODPOWIEDZ