Zameldowanie w Luxemburgu

Dokumenty, pozwolenia, zwrot VAT, rejestracja samochodu...
Balbina

Zameldowanie w Luxemburgu

Post autor: Balbina »

Witam jeszcze raz wszystkich forumowiczów. Mam pytanie w związku z pobytem w luxemburgu. Czy jest taka mozliwość aby osoba pracujaca w Polsce była zameldowana w lux i czy z tego powodu nie bedzie jakis kłopotów. Oraz gdy osoba w ciąży pracuje w polsce urodzi ale w lux to świadczeń z tego tytułu nie moze pobierac w dwóch krajach., Tak??
Awatar użytkownika
danka44

Post autor: danka44 »

Możesz sie zameldować z Lux pod warunkiem, że wykażesz, że dochody uzyskiwane w Polsce wystarczą na twoje utrzymanie lub ktoś inny gwarantuje twoje utrzymanie np. mąż. Nie wiem jak to wygląda w praktyce, ale mogą wymagać, abys te dochody miała przelewane na konto w Luxemburgu.

Jeżeli ty nie pracowałaś w Lux, ani ojciec dziecka, to samo urodzenie (bez opłaconych składek) chyba nie powoduje automatycznie wypłacanie jakiś zasiłków. Będą ci przysługiwały tylko zasiłki polskie.
Danka
k-th

Post autor: k-th »

no wlasnie nie - zasilki sie dostaje i bez skladek
Awatar użytkownika
minka

Post autor: minka »

Sam meldunek do otrzymania zasilkow nie wystarczy. Wystarczy zobaczyc jakie dokumenty trzeba zlozyc i jasno z nich wynika, ze meldunek to tylko jeden z warunkow. I o ktorym zasilku jest mowa?
Awatar użytkownika
danka44

Post autor: danka44 »

k-th pisze:no wlasnie nie - zasilki sie dostaje i bez skladek
K-th, jeżeli nikt z nich nie pracuje w Luksemburgu, tylko w Polsce, to na jakiej zasadzie przysługiwałyby zasiłki? Przez samo urodzenie?
Chyba, że tylko matka pracuje w Polsce, a ojciec w Luksemburgu, wtedy to co innego.
Danka
k-th

Post autor: k-th »

No wlasnie zasad szczegolowych nie znam - bo jeszcze nie mieszkam w Luxie i o te dodatki sie nie staralem. Ale skoro dostaja je zony kolegow pracujacych w instytucjach - tzn. one nie pracuja, oni placa podatki do budzetu UE, a nie do budzetu Luksemburga...
Awatar użytkownika
szymbi

Post autor: szymbi »

Zapewnie chodzi o allocation d'education, 485 euro miesięcznie... Tutaj rzeczywiście wystarczy zameldowanie, nie trzeba być ubezpieczonym w luksemburskiej kasie ubezpieczeń społecznych.
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

szymbi pisze:Zapewnie chodzi o allocation d'education, 485 euro miesięcznie... Tutaj rzeczywiście wystarczy zameldowanie, nie trzeba być ubezpieczonym w luksemburskiej kasie ubezpieczeń społecznych.
tzn, ze i my (czyt. epsy...) mozemy taki zasilek dostawac?....czy tez pokrywa sie on z zasilkiem, jaki dostajemy z instytucji?....pytam, bo ja nie dostaje zadnego "education", tylko household i dependant child allowance...czy ja juz nic nie rozumiem?... :(
Awatar użytkownika
szymbi

Tak, ten zasiłek możemy dostawać, ale to dla rodziców pozostających z dziećmi w domu do wieku 2 lub 4 lat.
Awatar użytkownika
bamaza42

no to kicha - skad ja teraz wezme takie dziecko w wieku 2-4 lata?.... <mrgreen>
Awatar użytkownika
jeremijo

Post autor: jeremijo »

Tak, ten zasiłek możemy dostawać, ale to dla rodziców pozostających z dziećmi w domu do wieku 2 lub 4 lat.
a od czego to zależy bo ja dostawała do drugiego roku syna a nadal jestem z synem w domu
jeremijo
Awatar użytkownika
Biała

Post autor: Biała »

jeremijo pisze:Tak, ten zasiłek możemy dostawać, ale to dla rodziców pozostających z dziećmi w domu do wieku 2 lub 4 lat.
a od czego to zależy bo ja dostawała do drugiego roku syna a nadal jestem z synem w domu
Na drugie dziecko dostajesz do ukończenia przez dziecko 2 roku życia, przy trzecim dziecku do 4 lat
Ola
Awatar użytkownika
szymbi

Biała pisze:Na drugie dziecko dostajesz do ukończenia przez dziecko 2 roku życia, przy trzecim dziecku do 4 lat
4 lata także przy bliźniakach.
carroty

Post autor: carroty »

hej, jestem tu pierwszy raz, ale mam nadzieję, że znajdę pomoc :)

1) Mam problem, bo zakładam w Luksemburgu w imieniu firmy spółkę zależną i do rejestracji takowej, jako przyszły dyrektor potrzebuję mieć adres w Luksemburgu.
Do meldunku podobno potrzeba umowy o pracę w Lux i konta, a ich nie mam, bo muszę najpierw zarejestrować spółkę.... i koło się zamyka.

Jakie jest inne wyjście z sytuacji - może ktoś wie? Jeśli trzeba dostarczyć papiery, że się zarabia w Polsce i ma konto, to jakie konkretnie i w jakiej formie (tłumaczenie przysięgłe, apostil?)

2) Jak jest teraz z podwójnym zameldowaniem? Nie mogę i nie chcę się wymeldować z Polski, bo jestem jedynym właścicielem i mieszkańcem nieruchomości, gdzie jestem zameldowana, poza tym spłacam kredyty itd.
Jak to można obejść?
Awatar użytkownika
bamaza42

carroty pisze:Jak jest teraz z podwójnym zameldowaniem? Nie mogę i nie chcę się wymeldować z Polski, bo jestem jedynym właścicielem i mieszkańcem nieruchomości, gdzie jestem zameldowana, poza tym spłacam kredyty itd.
Jak to można obejść?
Nie wiem, czy trzeba to "obchodzic"...?
Ja tez jestem wlascicielem mieszkania w PL, za ktore zreszta splacam kredyt, gdzie jestem oczywiscie zameldowana...i jestem tu zameldowana od ponad 5 lat...i nikt mnie nie pytal, jak sie meldowalam, czy jestem jeszcze gdziekolwiek zameldowana czy wymeldowana....Ale moze sie cos zmienilo?...
ODPOWIEDZ