Wypadek

Dokumenty, pozwolenia, zwrot VAT, rejestracja samochodu...
Awatar użytkownika
Kasia

Wypadek

Post autor: Kasia »

Pytanie?
Miałam wypadek na autostradzie, facet uderzył mnie mocno w tył. Wezwałam policję, okazało się, że kierowca był pijany i sprawa trafiła do sądu.
Tearaz nasza firma ubezpieczeniowa ocenia uszkodzenia mojego samochodu.
Może ktoś wie, czy my możemy nie zgodzić się na naprawę wg tutejszego prawa ubezpieczeniowego i wziąć pieniądze / na nowy samochód/. Dodam, że nasze auto jest w leasingu, a po takim uderzeniu traci na wartości.
Nasz agent powiedział, że taka możliwość jest w Niemczech, ale nie wie, czy w Luksemburgu też.
Nie życzę nikomu takich doświadczeń, ale może ktoś ma jakąś wiedzę na ten temat?
Pozdrawiam
Wróżka
MaWi

Post autor: MaWi »

Na pewno mozesz nie zgodzic sie z ekspertyza ubezpieczalni i poprosic niezaleznego eksperta o taka ekspertyze. Czy jednak mozesz zamienic naprawe na gotowke (co z cala pewnoscia jest mozliwe w Niemczech) tego akurat nie wiem.
misio

Post autor: misio »

Jesli naprawa jest "nieoplacalna" tzn jak szkoda przewyzsza wartosc pozostala to sami ci go "skasuja" i zaproponuja taki sam. Oczywiscie zalezy jaki masz zapis w umowie.
Awatar użytkownika
dasty

Post autor: dasty »

mozna wziac pieniadze zamiast naprawy - pewne !
"Gdyby ludzie rozmawiali tylko o tym, co rozumieją, zapadłaby nad światem wielka cisza." Albert Einstein
ODPOWIEDZ