Pomoc przy Rodzinnym.

Dokumenty, pozwolenia, zwrot VAT, rejestracja samochodu...
Rosomak

Pomoc przy Rodzinnym.

Post autor: Rosomak »

Witam, od niedawna pracuje w Luksemburgu i szukam kogoś kto pomoże załatwić rodzinne oraz rozłąkowe. Jeśli kogoś znacie proszę o info na pw. Pozdrawiam
gibi320

Re: Pomoc przy Rodzinnym.

Post autor: gibi320 »

witam mam pytanie i co pomogł ci ktos w załatwieniu tych papierkow ja tez będę potrzebował takiej pomocy moze wiesz co jest potrzebne jakie papiery do otrzymania rodzinnego bo tez bede pracował w luxemburgu
Awatar użytkownika
danka44

Post autor: danka44 »

Wydaje mi się, ze już kilka razy to pisałam. Zasiłku nie trzeba załatwiać, bo wszystkim, którzy pracują w Luksemburgu i mają dzieci się należy. Rozłąkowe, to już specyfika "zakładu pracy".
Wystarczy wypełnić formularz http://cae.public.lu/content/dam/cae/fr ... ale-fr.pdf
dołączyć akty urodzenia i zaświadczenie z banku o istnieniu konta. Jeżeli dziecko nie mieszka w Luksemburgu, tylko w Polsce trzeba z Polski uzyskać zaświadczenie, że dostaje/nie dostaje 500 zł. Jeżeli dostaje, to Luksemburg wyda nadwyżkę do luksemburskiej wysokości, a jak nie dostaje, to całość.
Wszystkie przypadku odchodzące od normy najlepiej uzgadniać z "panią w okienku".
Danka
MartaRo

Post autor: MartaRo »

No cóż... Polak potrafi i nie potrafi. Złożenie dokumentów nie jest skomplikowane, najtrudniej wybrać się do polskiego MOPS i złożyć wniosek. Trzeba zrobić to osobiście nawet jeśli zapłaci się komuś pieniądze aby "pomógł" z dokumentami. Osobiście nie rozumiem wynajmowania kogoś i płacenia mu za coś co i tak w głównej mierze zrobić trzeba samemu. Ale oczywiście Polak potrafi i odpłatnie pomaga za coś co jest banalnie proste . Lepiej za te pieniądze kupić dziecku fajna kurtkę i buty na zimę niż bez sensu dawać komuś zarobić. Ale oczywiście to jest moje zdanie...
ODPOWIEDZ