Jazda na polskich blachach

Dokumenty, pozwolenia, zwrot VAT, rejestracja samochodu...
redikx

Jazda na polskich blachach

Post autor: redikx »

Dzien dobry,
pytanie dla bardziej ogarnietych. Od poczatku roku jestem rezydentem Luksemburga, konczy mi sie ubezpieczenie samochodu zarejestrowanego w Polsce. Wiem ze po uplywie 6 miesiecy teoretycznie powinienem go przerejestrowac. Czy cos stoi na przeszkodzie zeby zrobic przeglad w Polsce I tam go po raz kolejny ubezpieczyc? Bo ceny ubezpieczenia samochodu w Luxemburgu takie, ze mi kontakty wypadly....
JarsoN

Re: Jazda na polskich blachach

Post autor: JarsoN »

Jezdzilem na polskich blachach ponad rok ale tez nie mialem policyjnych kontroli wiec nie wiem czy maja tam wglad ze jestes rezydentem. W polskich polisach jak pamietam zawsze sie pytali przy ubezpieczaniu o dlugosc uzytkowania auta za granica - chyba do miesiaca jest w normalnej polisie z drugiej strony tez nie wiem jak by mieli to sprawdzic w Polsce ze uzywasz samochodu za granica caly czas.
redikx

Re: Jazda na polskich blachach

Post autor: redikx »

no tu nawet nie chodzi o to czy I od kiedy jestem rezydentem. Bo chyba istotne jest kiedy sie pojawi samochod na obiekcie. Moge tu mieszkac 10 lat, po tym czasie sprowadzic swoj samochod z Polski I wtedy go rejestrowac - I z tego co rozumiem to wtedy tez mam 6 miesiecy czasu na to
ODPOWIEDZ