Samochód z LUX do PL

Dokumenty, pozwolenia, zwrot VAT, rejestracja samochodu...
VanillaApple

Re: Samochód z LUX do PL

Post autor: VanillaApple »

Nie trzeba wyrejestrowywac auta w Lux!
Ja swoje zostawilam bratu w PL wraz z tablicami I wszelkimi dokumentami.
Brat po przetlumaczeniu dowodu z francuskiego na polski , zarejestrowal tam auto I wydzial komunikacji poinformowal automatycznie luksemburg. Drobny problem powstal tylko przy rezygnacji z ubezpieczenia tu.
Musislam sie wybrac do SNCA po zaswiadczenie,ze auto jest wyrejestrowane. Zaswiadczenie takie kosztuje 22 euro I jest wysylane w przeciagu 2 tyg na adres domowy. Wiec wlasciwie zaden problem! Jedna wizyta w Sandweiler I 22 eur I auto jest wyrejestrowane z dniem jego rejestracji w PL.
IronBone

Post autor: IronBone »

VanillaApple pisze: 15-02-2017, 08:50 Nie trzeba wyrejestrowywac auta w Lux!
Może i Ci się udało, znam takich którym też się udało ale nie było im to łatwo załatwić. Zgodnie z prawem musisz wyrejestrować. Oczywiście, że da się tak zrobić jak zostało w twym liście opisane ale jeśli się trafi na urzędnika ściśle przestrzegającego prawa może być to kłopotliwe.
Że zgodnie z prawem trzeba samochód wyrejestrować, wiem z infolinii Sanweilera, myślę iż to jest miejsce najbardziej adekwatnej informacji w tej sprawie.
Awatar użytkownika
prott3

Post autor: prott3 »

Nie trzeba,jednak co gmina to inny przepis i nie każda gmina ma obowiązek przyjąć taki dowód lub powiadomić Lux( mogą Cię wysłać do konsulatu po wymeldowanie,koszt 40€) Jeśli nie powiadomią Lux to lipa ...i wtedy dopiero zaczynają się plecy.Autko w Lux będzie leciało dalej na twoje imię,podatek i ubezpieczenie też.Do puki nie wyrejestrujesz auta nie zatrzymasz "winiety" a żeby wyrejestrować auto będziesz potrzebować obie części dowodu rejestracyjnego które obecnie nie oddaje strona Polska.Więc żeby wymeldować auto musisz zgłosić utratę dokumentu,opłacić 2x53€ znaczek skarbowy i dopiero od tego dnia nie będzie więcej naliczany podatek oraz możesz wstrzymać ubezpieczenie.Raz to przerabiałem i nie polecam.
Trzy najbardziej znane słowa na świecie?? ...MADE IN CHINA
VanillaApple

W mojej gminie przeszlo , zreszta wyjscia nie bylo , bo bedac w PL spontanicznie kupilam nowe auto I dwoma wrocic nie moglam. Zostawic je tam z kolei komus bez dokumentow,czy tablic nie przeszloby. Gdyby jednak wydzial transportu nie zalatwial wyrejestrowania pojazdu w kraju jego pochodzenia, nie mieliby prawa do zatrzymania luksemburskich dokumentow niezbednych do wyrejestrowania!
Awatar użytkownika
prott3

Post autor: prott3 »

VanillaApple pisze: 15-02-2017, 11:23 Gdyby jednak wydzial transportu nie zalatwial wyrejestrowania pojazdu w kraju jego pochodzenia, nie mieliby prawa do zatrzymania luksemburskich dokumentow niezbednych do wyrejestrowania!
Bzdura.
Trzy najbardziej znane słowa na świecie?? ...MADE IN CHINA
batilux

Post autor: batilux »

Dziękuję za wiadomości. Bardzo mnie oświeciły.

Jeszcze jedno pytanie, czy jeśli będę rejestrował auto w Polsce a jego właścicielem w Luksemburgu jestem tylko ja (w dowodzie rejestracyjnym) to czy mogę w Polsce dopisać żonę jako współwłaścicielkę?
VanillaApple

prott3 pisze: 15-02-2017, 10:58
Nie trzeba,jednak co gmina to inny przepis i nie każda gmina ma obowiązek przyjąć taki dowód lub powiadomić Lux( mogą Cię wysłać do konsulatu po wymeldowanie,koszt 40€) Jeśli nie powiadomią Lux to lipa ...i wtedy dopiero zaczynają się plecy.Autko w Lux będzie leciało dalej na twoje imię,podatek i ubezpieczenie też.Do puki nie wyrejestrujesz auta nie zatrzymasz "winiety" a żeby wyrejestrować auto będziesz potrzebować obie części dowodu rejestracyjnego które obecnie nie oddaje strona Polska.Więc żeby wymeldować auto musisz zgłosić utratę dokumentu,opłacić 2x53€ znaczek skarbowy i dopiero od tego dnia nie będzie więcej naliczany podatek oraz możesz wstrzymać ubezpieczenie.Raz to przerabiałem i nie polecam.
Bzdura!
Auto nie moze byc zarejestrowane w dwoch krajach.Posiada jeden VIN! W momencie jego rejestracji w jakimkolwiek kraju EU wszystko toczy sie z automatu! Nikt ci nie moze zabronic jego wyrejestrowania jesli sie go pozbyles I nowy wlasciciel zarejestrowal je. Dowody rejestr. czy carte gris nie sa potrzebne do wyrejestrowania tylko do zarejestrowania. Papier , ktory nowy wlasciciel dostaje przy rejestracji auta, ze takowy pojazd o takim VIN zostal zarejestrowany w danym kraju jest wystarczajacym dowodem, zeby auto wyrejestrowac! Teraz zarejestrowalam auto z Pl w Lux I odeslalam taki wlasnie papier , zeby wyrejestrowac auto z PL. Nie posiadam juz dowodu rejes. bo zabral go SNCA I nie zamierzam go wyrabiac na nowo, bo go Nie zgubilam! Jest w SNCA. Sa przeciez prawa przeciw podwojnemu opodatkowaniu! SNCA tez nie moglo mi niewyrejestrowac auta, ktore oddalam bratu I jest tam zarejestrowane! Zadne karty gris nie byly do tego potrzebne, a urzedy tez sie ze soba komunikuja, wiec nic nie bylo potrzebne! Auto ci sie moze popsuc na wakacjach za granica I nadawac tylko do kasacji I co tez bedziesz do Lux wracac, zeby je wyrejestrowac ? Nie ma w tym logiki. Moze kiedys tak bylo jak jeszcze nawet mandatow z LuX do PL nie wysylali i punktow karnych nie mogli nabijac na polskie prawa jazdy. Teraz wszystko ruszylo i dziala z automatu.
IronBone

Post autor: IronBone »

VanillaApple pisze: 18-02-2017, 09:45 Auto ci sie moze popsuc na wakacjach za granica I nadawac tylko do kasacji I co tez bedziesz do Lux wracac, zeby je wyrejestrowac ? Nie ma w tym logiki.
W tym wypadku przesyłasz pocztą dowód rejestracyjny z odpowiednim formularzem
Tina_85

Post autor: Tina_85 »

Witam,

chciałabym kupić auto w LUX i przywieźć do Polski.

Jakie są obecne wymagania? Jak zrobić to w najtańszy sposób?

z góry dziękuje za pomoc
Justyna
porter1964

Post autor: porter1964 »

Witaj

Chetnie pomoge, droga jesli znasz sciezki jest prosta i relatywnie tania.
Nalezy zrobic ubezpieczenie na 5 dni koszt 27.eur wyrejestrowac auto na export koszt 30 eur i w droge ..
Jesli masz pytania dzwon 621524200
Tina_85

Post autor: Tina_85 »

Hej :)
Bardzo Ci dziękuję za propozycje.
Na razie przeglądam oferty i podliczamy co i jak.
Jak wyglądają kwestie tablic rejestracyjnych? To też jakiś koszt?

Możesz polecić jakiś adres do poszukiwań?
Na razie patrzę na luxauto.lu
Szukam czegoś poniżej 10 lat w rozsądnej cenie.

Dzięki pozdrawiam Justyna
Wildfalcon
Kontakt:

Post autor: Wildfalcon »

Chciałbym zapytać czy jest obowiązek wyrejestrowania auta w Luksemburgu by była możliwość zarejestrowania go w Polsce?
Chodzi o to, że sprzedawca samochodu chce mi pożyczyć swoje ubezpieczenie na kilka dni bym mógł dojechać do PL.
Czy myślicie, że w urzędy w Polsce będą robiły mi jakieś problemy?
Będę bardzo wdzięczny za informacje.
rmazz5

Post autor: rmazz5 »

Bez wyrejestrowania auta w Lu nie można go zarejestrować w Pl. Musi być dowód z pieczątką wyrejestrowania go w Lu
mikemoto

Post autor: mikemoto »

porter1964 pisze: 24-03-2018, 18:26 Witaj

Chetnie pomoge, droga jesli znasz sciezki jest prosta i relatywnie tania.
Nalezy zrobic ubezpieczenie na 5 dni koszt 27.eur wyrejestrowac auto na export koszt 30 eur i w droge ..
Jesli masz pytania dzwon 621524200
Hej porter1964, mam pytanie odnośnie zakupu ubezpieczenia na export, możesz podać która firma się tym zajmuje bo chyba tego rodzaju ubezpieczenia nie wykupimy na miejscu w SNCA ? Wcześniej można było ubezpieczyć w ARISA ale już tego nie oferują z tego co się orientuje. Z góry dzięki.
ttarchala

Post autor: ttarchala »

Fantastyczny wątek, pełen użytecznych informacji – podziękowania dla osób je zamieszczających! Miałbym tylko jeszcze jedno dodatkowe pytanie, w sumie mniej związane z formalnościami, a bardziej z opłacalnością całej operacji. Przy zakupie nowego samochodu chciałbym pozbyć się starego. Czy bardziej opłaca się
1) sprzedać go na miejscu komisowi, czy też ...
2) zawieźć do Polski (przy okazji odwiedzić rodzinę/znajomych i wrócić samolotem)?

Mowa o 5-letnim Volvo V60. Sytuację komplikuje trochę fakt, że auto jest leciutko obite, więc tutaj komisy kręcą nosem (ma wgniecenie na 5 pm w drzwiach) i w paru miejscach zarysowane, a w Polsce naprawa byłaby na pewno tańsza - ale to tylko karoseria, reszta auta jest bez zarzutu.
ODPOWIEDZ