Witajcie,
czy moze jest tu ktos, kto mieszkal w Niemczech albo zna dobrze realia tamtejszego rynku nieruchomosci?
Przenosimy sie niebawem do Frankfurtu nad Menem i usilujemy wynajac tam mieszkanie, nie w samym Frankfurcie, ale w okolicach Eschborn, Bad Soden itp., bo tam akurat miesci sie firma meza.
Zdecydowalismy sie na okreslone mieszkanie, ale umowa najmu przedstawiona przez wlasciciela lekko nas zaskoczyla: nie dosc, ze zada wynajmu na min. 2 lata bez mozliwosci wypowiedzenia umowy, to jeszcze jest tam cala masa dodatkowych niespodzianek typu placenie na fundusz remontowy, podatek gruntowy, pokrywanie kosztow napraw w mieszkaniu + regulamin budynku, ktory pozwala nam na terenie nieruchomosci wlasciwie tylko na oddychanie
Wlasciciel to starszy czlowiek, wiec zanim go zdenerwuje wolalabym sie upewnic czy tego typu umowa jest w Niemczech standardem, czy tez trafilismy na wyjatkowo upierdliwego Niemca? Byl bardzo oburzony, ze nie chcemy tej umowy od reki podpisac...
Bede wdzieczna za jakiekolwiek podpowiedzi, bo sprawa jest pilna i musimy ja zalatwic w najblizszym tygodniu.
Pozdrawiam
Basia
Umowa wynajmu mieszkania w Niemczech
Re: Umowa wynajmu mieszkania w Niemczech
witam! My mieszkamy w Niemczech, mamy umowę na czas nieokreślony ( chociaż wiem od znajomych,że często jest umowa na min. pół roku), dodatkowo w umowie jest zapis, że np. przy wyprowadzce wszystkie ściany muszą być odmalowane na biało. Przy wynajmie płacilismy 2miesięczną kaucję,jeżeli coś zniszczymy to jej po prostu nie odzyskamy.. i tyle chyba. Ja mogę sie wypowiadać tylko za siebie i fakt, że trafilismy na fajnych ludzi. Pozdarwiam
Re: Umowa wynajmu mieszkania w Niemczech
Witaj, dzieki za odpowiedz (dopiero teraz zobaczylam tego posta - kiedys Polska.lu przysylala info na maila, ze ktos cos odpisal
Na pewno jest to kwestia trafienia na milych ludzi. My wybralismy sobie 2 mieszkania i obaj wlasciciele maja wymagania z sufitu.
No nic, albo sie dogadamy, albo zamieszkamy pod mostem
Pozdrawiam, B.
Na pewno jest to kwestia trafienia na milych ludzi. My wybralismy sobie 2 mieszkania i obaj wlasciciele maja wymagania z sufitu.
No nic, albo sie dogadamy, albo zamieszkamy pod mostem
Pozdrawiam, B.