VAT / TVA za samochód

Dokumenty, pozwolenia, zwrot VAT, rejestracja samochodu...
zzz

VAT / TVA za samochód

Post autor: zzz »

Z tego co się orientuję, jeżeli chciałbym zarejestrować w Lux samochód młodszy niż 6 miesięcy (czyli de facto dokonać importu samochodu), będę musiał zapłacić w Lux VAT od wartości samochodu. Czy ktoś się orientuje, czy w drugą stronę to też tak działa, czyli jeśli eksportuję samochód z Lux (wyrejestrowuję z Lux auto młodsze niż 6 miesięcy), czy powinienem dostać zwrot VAT-u zapłaconego w Lux?

To by było logiczne i sprawiedliwe, ale wiem, że ustawodawcy nie zawsze są kierują się zdrowym rozsądkiem :) Eksportuję samochód do kraju, w którym przepisy są podobne (tzn. będę musiał zapłacić VAT, bo samochód jest młodszy niż 6 miesięcy), a nie uśmiecha mi się płacić VAT-u dwa razy za ten sam samochód. Może ktoś z Was był w takiej sytuacji i może coś doradzić? Dodam jeszcze, że nie pracuję w instytucjach UE, więc obowiązują mnie zwykłe przepisy podatkowe.
Maat

Re: VAT / TVA za samochód

Post autor: Maat »

zzz pisze: auto młodsze niż 6 miesięcy
tylko dla scislosci - wedlug przepisow auto uznawane jest za "nowe", gdy jest mlodsze niz 6 miesiecy i ma przejechane mniej niz 6000km.
zzz pisze:Eksportuję samochód do kraju, w którym przepisy są podobne (tzn. będę musiał zapłacić VAT, bo samochód jest młodszy niż 6 miesięcy), a nie uśmiecha mi się płacić VAT-u dwa razy za ten sam samochód. Może ktoś z Was był w takiej sytuacji i może coś doradzić?
Nie wiem, czy dobrze zrozumialam, znaczy sie wyprowadzasz sie z Luxa i bierzesz "nowy" samochod ze soba? Czy po prostu sprzedajesz komus z innego kraju?

W pierwszym przypadku, jesli Twoj samochod sie jako nowka kwalifikuje, musisz w kraju docelowym podatek zaplacic i potem mozesz sie starac o zwrot z kraju w ktorym podatek przy zakupie zaplaciles - tak by to przynajmniej wygldalo, gdybys sie z innego kraju UE do Luxa sprowadzal.

W sumie w drugim przypadku powinno byc tak samo, wtedy osoba, ktora kupuje od Ciebie samochod placi podatek, a Ty starasz sie o zwrot z Luxa.

Ale moge sie mylic, najlepiej zadzwon do urzedu celnego i zapytaj. I niech Ci od razu powiedza co musisz przedstawic, zeby zwrot podatku otrzmyac.
zzz

Post autor: zzz »

Hm, rzeczywiście w moim pytaniu pojawiło się kilka nieścisłości, których nie zauważyłem:
1. Wyprowadzam się z Lux i zabieram samochód.
2. Wyprowadzam się poza UE.

A po trzecie - rzeczywiście dowiem się w urzędzie celnym albo u jakiegoś eksperta od VAT-u, to powinny być pewne źródła.
ODPOWIEDZ