Pomoc prawna w sprawie bezpodstawnego zwolnienia z pracy

Dokumenty, pozwolenia, zwrot VAT, rejestracja samochodu...
Bogumiła

Post autor: Bogumiła »

potrzebna mi pilnie pomoc prawna, potrzebny mi jest adres instytucji, która pomaga w rozwiązywaniu spraw na poziomie pracownik-pracodawca. Chodzi o nieprzestrzeganie prawa pracy - bezpodstawne zwolnienie pracownika. B. proszę o szybką odpowiedź.
Awatar użytkownika
danka44

Post autor: danka44 »

Jeżeli osoba należała do związków zawodowych, to od nich bym zaczynała. Może przydadzą sie też informacje tutaj zawarte
http://www.polska.lu/informatorium/prob ... racownicze
Danka
agadarocha

Post autor: agadarocha »

Proponowalybym skontaktowanie sie z OGBL.
Bogumiła

dziekuję za informacje, tylko co to jest ten OGBL? i czy można się z nimi jakoś skontaktować?.
Bogumiła

OGBL, już wiem co to jest. To zwiazki Zawodowe, ale osoba, której sprawa dottyczy nie należy do związków, czy jest jakaś inna organizacja , która rozwiązuje takie sprawy?
dawid

Post autor: dawid »

nawet jak sie nie nalezy do zwiazkow zawodowych to oni pomagaja. najlepiej tam sie udac
gabrjel

Post autor: gabrjel »

dla nie bankowców jest OGBL - ale należy być ich członkiem
dla pracowników sektora finansowego/bankowego ALEBA - trzeba być ich członkiem aby coś uzyskać

dla spraw pracownik/pracodawca jest max rok od wydarzenia aby pójść do sądu.

na początek jeśli chodzi o zwolnienie - to należałoby napisać list polecony z prośbą o podanie przyczyn zwolnienia, to krok pierwszy który będzie zaproponowany przez OGBL albo ALEBE, za jakieś 100-150€

kontakt:
http://www.ogbl.lu/
http://www.aleba.lu/
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."
Bogumiła

dziękuję bardzo za szybką odpowiedź, pozdrawiam, a cytat zapamiętam :)
ba_sia

Post autor: ba_sia »

Gabrjel dobrze radzi - najpierw list z prosba o podanie przyczyn zwolnienia, pracodawca musi na niego odpowiedziec w ciagu (chyba) 2 tygodni, a potem z tym listem mozna isc dalej tzn. po porade prawna. Zreszta w przypadku sprawy sadowej to na pracodawcy ciazy obowiazek udowodnienia, ze bylam zlym pracownikiem, a nie na mnie, ze bylam dobrym.
Ze zwiazkami jest podobno tak, ze jak przychodzisz z problemem to chetnie pomoga, tylko musisz rownoczesnie uiscic skladke czlonkowska za dany rok.
Bogumiła

dzięki, uzyskaliśmy pomoc ze strony prawnika "spolecznego". Pozdrawiam :>
Poscart

Re: Pomoc prawna w sprawie bezpodstawnego zwolnienia z pracy

Post autor: Poscart »

Witam,posiadam kilka nr telefonów do adwokatów którzy zajmują się takimi sprawami.Jeśli będą potrzebne proszę napisać do mnie meila napewno przekaże.Nie mam w tej chwili tych numerów przy sobie dlatego nie podaje w tej chwili.Jak by co proszę pisać.Ale nadmieniam że mi mimo bezprawnego zwolnienia z pracy,i zgłoszenia tego do wszystkich chyba instytucji nie udało mi się nic ugrać.Poprostu zostałem z ręką w nocniku,i leczę się w PL na własny koszt.
ODPOWIEDZ