Witam wszystkich,
wiem ze temat byl kilkakrotnie poruszany i przeczytalam watki dotyczace tego tematu, aczkolwiek znalazlam wyrywkowe informacje i dalej nie wiem od czego zaczac:)
Przeprowadzilam sie do Luxa 5 miesiecy temu ze Szwajcarii i wiem iz musze zmienic obecnie tablice rejestracyjne mojego samochodu ze szwajcarskich na luksemburskie.
Czy ktos moglby powiedziec mi do ktorego urzedu po kolei sie udac: NAZWA + ADRES oraz co po kolei zalatwic w kazdym z nich. Chcialabym zaznaczyc iz nie mowie po francusku i np gdy weszlam na strone sandweiler.lu nie jestem w stanie znalezc kompletnie zadnych informacji tam, jako ze nic nie rozumiem z tej strony.
Plus bede wdzieczna gdyby ktos mogly podac mi informacje, gdzie znajde wykaz firm ubezpieczeniowych, aby moc ubezpieczyc auto.
Bede ogromnie wdzieczna za pomoc.
Rejestracja samochodu - mienie przesiedlencze
Hmmm...troche dziwne, ze strona SNTC jest wylacznie po francusku...ale juz niektore formularze sa dwujezyczne...? (FR/DE)
Natomiast jezeli znasz niemiecki, to mysle, zemozesz w ciemno dzwonic i o wszystko sie dowiadywac:
Tu sie umawiasz na wizyte,
Service Rendez-vous et convocations 35 72 14 - 222
Ale najpierw tu zamawiasz tablice :
Attribution des numéros d'immatriculation
35 72 14 - 237
nplaques@snct.lu
A to jest ten juz wlasciwy adres, ktory zajmuje sie rejestracja - mysle, ze o ile sie dodzwonisz (nie mam pojecia czy jest to duza sztuka?....bo nigdy nie probowalam), to wszystko Ci powiedza - co i jak, w jakiej kolejnosci...
Service d'immatriculation 35 72 14 - 234
Ale ale - calkiem niedawno tu na forum ktos tak pieknie acz zwiezle opisal caly proces...gabriel?...wilqu?....no nie pamietam, i jakos nie moge znalezc....
Natomiast jezeli znasz niemiecki, to mysle, zemozesz w ciemno dzwonic i o wszystko sie dowiadywac:
Tu sie umawiasz na wizyte,
Service Rendez-vous et convocations 35 72 14 - 222
Ale najpierw tu zamawiasz tablice :
Attribution des numéros d'immatriculation
35 72 14 - 237
nplaques@snct.lu
A to jest ten juz wlasciwy adres, ktory zajmuje sie rejestracja - mysle, ze o ile sie dodzwonisz (nie mam pojecia czy jest to duza sztuka?....bo nigdy nie probowalam), to wszystko Ci powiedza - co i jak, w jakiej kolejnosci...
Service d'immatriculation 35 72 14 - 234
Ale ale - calkiem niedawno tu na forum ktos tak pieknie acz zwiezle opisal caly proces...gabriel?...wilqu?....no nie pamietam, i jakos nie moge znalezc....