leczenie - rachunki, zwroty i opłaty
leczenie - rachunki, zwroty i opłaty
Witam,
1) Czy jeśli płaciłam gotówką za wizytę u internisty i mam tylko memoire d'honoraires to wystarczy, aby CNS zwrócił mi pieniądze? Na stronach CNS piszą, że musi być potwierdzenie opłaty. A od pani doktor dostałam tylko ten dokument i z niego nie wynika, że za wizytę płaciłam gotówką.
2) Ostatnio trafiłam na urgences do CHL gdzie wykonano mi badania (krew, mocz, tomografię komputerową) - czy mam się spodziewać za to faktury? Póki co dostałam tylko fakturę za konsultację specjalistyczną w CHL, którą zlecił lekarz na izbie przyjęć.
Może ktoś z forumowiczów jest zorientowany. Z góry dziękuję za info.
1) Czy jeśli płaciłam gotówką za wizytę u internisty i mam tylko memoire d'honoraires to wystarczy, aby CNS zwrócił mi pieniądze? Na stronach CNS piszą, że musi być potwierdzenie opłaty. A od pani doktor dostałam tylko ten dokument i z niego nie wynika, że za wizytę płaciłam gotówką.
2) Ostatnio trafiłam na urgences do CHL gdzie wykonano mi badania (krew, mocz, tomografię komputerową) - czy mam się spodziewać za to faktury? Póki co dostałam tylko fakturę za konsultację specjalistyczną w CHL, którą zlecił lekarz na izbie przyjęć.
Może ktoś z forumowiczów jest zorientowany. Z góry dziękuję za info.
To niedobrze. Powinno wynikac (lekarz wtedy najczesciej stawia pieczatke, lub przynajmniej pisze, ze zostalo zaplacone gotowka i podpisuje sie). Jesli jest taka adnotacja na rachunku od lekarza, to zadnego osobnego potwierdzenia byc nie musicarroty pisze:A od pani doktor dostałam tylko ten dokument i z niego nie wynika, że za wizytę płaciłam gotówką.
Tak. Lekarz wystawia osobna fakture a szpital osobna. Czesto na kwote wielokrotnie wyzsza niz lekarz.carroty pisze:czy mam się spodziewać za to faktury?
1) No właśnie nie ma tam adnotacji - jak pójdę po podpis to pewnie mnie skasuje za wizytę
2) No wyobrażam sobie, że tomografia kosztuje, ale nie miałam wyboru i nikt mnie się nie pytał czy wyrażam na to zgodę....czy nie, bo o był nagły przypadek. 3 mc temu też robili mi morfologię i posiew moczu w CFL i do dzisiaj żadnej faktury nie dostałam.
Pytam się, bo nie wiem po jakim czasie oni te faktury wystawiają, a muszę planować takie wydatki...
2) No wyobrażam sobie, że tomografia kosztuje, ale nie miałam wyboru i nikt mnie się nie pytał czy wyrażam na to zgodę....czy nie, bo o był nagły przypadek. 3 mc temu też robili mi morfologię i posiew moczu w CFL i do dzisiaj żadnej faktury nie dostałam.
Pytam się, bo nie wiem po jakim czasie oni te faktury wystawiają, a muszę planować takie wydatki...
Jeżeli na fakturze jest pieczątka i podpis lekarza, to znaczy że została opłacona i żadna inna adnotacja jest niepotrzebnaMaWi pisze:To niedobrze. Powinno wynikac (lekarz wtedy najczesciej stawia pieczatke, lub przynajmniej pisze, ze zostalo zaplacone gotowka i podpisuje sie). Jesli jest taka adnotacja na rachunku od lekarza, to zadnego osobnego potwierdzenia byc nie musicarroty pisze:A od pani doktor dostałam tylko ten dokument i z niego nie wynika, że za wizytę płaciłam gotówką.
"It is better to keep your mouth shut and appear stupid than to open it and remove all doubt."
Mark Twain
Mark Twain
Przeciez napisalem, ze jak jest pieczatka albo adnotacja odreczna lekarza, to jest OK. Byloby dobrze, gdyby ktos jeszcze zabral glos w tej dyskusji i napisal, ze "musi byc pieczatka, bo bez pieczatki ani rusz". A potem jeszcze piec innych osob, ze jak nie ma pieczatki to kiepsko. Itd, itp. <mrgreen>wilqs72 pisze:Jeżeli na fakturze jest pieczątka i podpis lekarza, to znaczy że została opłacona i żadna inna adnotacja jest niepotrzebnaMaWi pisze:To niedobrze. Powinno wynikac (lekarz wtedy najczesciej stawia pieczatke, lub przynajmniej pisze, ze zostalo zaplacone gotowka i podpisuje sie). Jesli jest taka adnotacja na rachunku od lekarza, to zadnego osobnego potwierdzenia byc nie musicarroty pisze:A od pani doktor dostałam tylko ten dokument i z niego nie wynika, że za wizytę płaciłam gotówką.
Co do zas rachunku ze szpitala - bywa, ze przychodzi po paru miesiacach. Im sie nie spieszy. Do nas najczesciej przychodzi po 3. No, ale kto wie – moze tym razem nie przyjdzie? Nikt nigdy nie moze sie spodziewac rachunku z luksemburskich szpitali. Te zawsze przychodza z nienacka. Jak hiszpanska inkwizycja
oj MaWi, napisałeś, napisałeś, ale - jak to czasem bywa - w taki sposób że musiałem to przeczytać kilka razy żeby wyłowić sens, więc pozwoliłem sobie napisać to samo, ale w prosty i zrozumiały sposób wiem, że trudno w to uwierzyć, ale czasem mniej (słów) znaczy więcej (treści)MaWi pisze:Przeciez napisalem, ze jak jest pieczatka albo adnotacja odreczna lekarza, to jest OK. Byloby dobrze, gdyby ktos jeszcze zabral glos w tej dyskusji i napisal, ze "musi byc pieczatka, bo bez pieczatki ani rusz". A potem jeszcze piec innych osob, ze jak nie ma pieczatki to kiepsko. Itd, itp. <mrgreen>
"It is better to keep your mouth shut and appear stupid than to open it and remove all doubt."
Mark Twain
Mark Twain
To ja juz nie powtorze, ze jak faktura jest podpisana, to znaczy ze oplacona... , ale potwierdze, ze rachunki od lekarza/technika wykonujacego badanie/zabieg przychodzi szybciuktko, a ten/te (czasem jest ich nawet wiecej niz jeden...) ze szpitala duzo, duzo pozniej i bardzo trudno te wydatki zaplanowac, niestety. Dodam jeszcze, ze za tomografie zaplacisz dobre kilkaset euro...
Powiem więcej, nie tylko bamaza, ale i MaWi, i wilqs72 też mają rację. Czy ktoś jeszcze chciałby w tej sprawie mieć rację?stary pisze:Bamaza ma racje jeśli jest podpis (i ewentualnie pieczątka ) to znaczy ze jest opłacone (dla kasy chorych) bo w tym miejscu lekarz podpisuje "POUR ACQUIT" tzn zapłatę otrzymałem , kwituje itp ....
W sprawie faktury juz sie nie bede wypowiadac
Ale za badanie krwi raczej faktury nie dostaniesz. Tak samo jak sie nie placi za zlecone badania krwi - rozliczenie jest bezgotowkowe.
Jezeli dostaniesz wysoka fakture za tomograf - mozesz zawsze sprobowac zglosic sie bezposrednio do kasy chorych i poprosic o rozliczenie bezposrednio.
Ale za badanie krwi raczej faktury nie dostaniesz. Tak samo jak sie nie placi za zlecone badania krwi - rozliczenie jest bezgotowkowe.
Jezeli dostaniesz wysoka fakture za tomograf - mozesz zawsze sprobowac zglosic sie bezposrednio do kasy chorych i poprosic o rozliczenie bezposrednio.
dag